Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Előzetesben Szita Bence feltételezett gyilkosai

A rendőrség a fiú nevelőapjának élettársát és két hajléktalant gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével.
A Kaposvári Törvényszék vasárnap elrendelte a 11 éves felsőmocsoládi kisfiú megölésével gyanúsított P. Erika, B. József és K. József előzetes letartóztatását - közölte Pálné Gergely Mónika, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A hétfőn Kaposváron eltűnt Szita Bence holttestét szombaton reggel találta meg a rendőrség a Kaposvári Egyetem mögött lévő erdős területen.

Piros Attila dandártábornok, Somogy megyei rendőr-főkapitány a szombat délután tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiú előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett.

A rendőrség a gyermek eltűnését bejelentő 47 éves nőt - a fiú nevelőapjának élettársát -, egy 57 éves és egy 41 éves hajléktalant gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével. A három gyanúsítottat 14. életévét be nem töltött személy ellen előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.

A főkapitány szombati beszámolója szerint a kisfiú hétfő éjjel már halott volt, amikor a gyermek nevelőapjának élettársa bejelentette az eltűnését, s ezzel egyidejűleg azt is, hogy miközben ő a gyermek után futott, a kocsiban hagyta a kulcsot, és az autót ellopták.

A fiút több mint félszáz rendőr kereste, és önkéntesek is kutattak utána. A közzétett rendőrségi felhívás nyomán is nagyon sok bejelentést kaptak, ezeket mind ellenőrizték.

Rendőrök vezetik elő a megyei bíróság épületébe a 11 éves felsőmocsoládi kisfiú megölésével gyanúsított P. Erikát, a fiú nevelőapjának élettársát 2012. november 4-én. Fotó: MTI/Varga György
Rendőrök vezetik elő a megyei bíróság épületébe a 11 éves felsőmocsoládi kisfiú megölésével gyanúsított P. Erikát, a fiú nevelőapjának élettársát 2012. november 4-én.
Fotó: MTI/Varga György

Az eltűnés bejelentője, a magát a gyermek nevelőanyjának mondó nő kihallgatása során ellentmondásokba keveredett, egyes állításainak valótlansága, vallomásának többszöri megváltoztatása gyanússág vált, és a rendőrség ettől kezdve - miként a főkapitány fogalmazott - a kriminalisztika teljes tárházát felvonultatta. Feltérképezték a nő kapcsolatrendszerét, és ekkor a rendőrség látókörébe került egy kaposvári hajléktalan férfi, akinél az "eltulajdonított" gépjárművet megtalálták, valamint a férfi szintén hajléktalan társa.

Azt, hogy a kisfiú bűncselekmény áldozata lett, a Kaposvárhoz közeli Sántos külterületén lévő erdőben talált nyomok erősítették meg.

A rendőrök azért kutattak azon a területen, mert egy vadász látott arra egy autót, aminek felírta a rendszámát, és ez megegyezett az állítólag ellopott jármű rendszámával. A kisfiú mobiltelefonjának cellainformációja is támpontot adott.

Kiderült, hogy Szita Bencét hétfő este 20 és 22 óra között azon a helyszínen ölték meg. A holttestét először ott rejtették el, majd arra a helyszínre vitték, ahol szombat reggel a rendőrség megtalálta. Arról, hogy miként végeztek kisfiúval, a főkapitány kegyeleti okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy az elkövetés eszközeit - ásó, kés - a helyszínen megtalálták. A gyanúsítottak vallomást tettek, de mindegyik önmagát védve, mást vádolt a gyilkosság elkövetésével.

A rendőrfőkapitány úgy vélte: a két kaposvári hajléktalan felbujtásával és gyilkossággal gyanúsított kaposvári nő a gyilkosság okára olyan választ adott, ami azt erősítette meg, hogy indokolt az elmeorvosi szakértői vizsgálat elrendelése.

Nem hivatalos sajtóértesülések szerint a fegyházbüntetésből október elején szabadult 57 éves B. Józsefet gyanúsítják a kisfiú megölésével, a sírt megásó - más bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló - 41 éves K. Józsefet pedig bűnsegédlettel. P. Erikát felbujtással gyanúsítják.

A Kapos.hu információja szerint a nő 200 ezer forintot ígért az elkövetőknek. A portálon vasárnap megjelent hír szerint a két férfi azt állítja, hogy a nő ölte meg a gyermeket, őket csak arra kérte, hogy a gyilkosság után tüntessék el, a nő azonban ezt tagadja.

Egy megemlékező mécsest gyújt az előre kitervelten, brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 11 éves Szita Bence emlékéért Kaposváron 2012. november 4-én. Fotó: MTI/Varga György
Egy megemlékező mécsest gyújt az előre kitervelten, brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 11 éves Szita Bence emlékéért Kaposváron 2012. november 4-én.
Fotó: MTI/Varga György

A kisfiú holttestének megtalálásáról szóló hírek hallatán szombaton este több százan gyűltek össze és gyújtottak gyertyákat és mécseseket a kaposvári Tesco áruház mögötti játszótéren, ahonnan a bejelentés szerint a gyermek eltűnt. A helyi portálokon megjelent, folyamatosan frissülő hírekre nagyon sokan reagáltak. A Sonline.hu 100-nál is többen fejezték ki együttérzésüket, elítélően nyilatkoztak a gyilkosság gyanúsítottjairól, és sokan halálbüntetést követetek számukra.

Szombaton történt:

Előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett a hétfőn Kaposváron eltűnt 11 éves felsőmocsoládi fiú, nevelőapjának élettársát és két hajléktalant vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban - közölte a Somogy megyei rendőrfőkapitány szombaton sajtótájékoztatón.

Piros Attila elmondta: már tudják, hogy a kisfiú halott volt hétfőn éjjel, amikor a gyermek nevelőapjának élettársa bejelentette az eltűnését, a nő félrevezette a hatóságot.

A rendőrség szombat reggel a Kaposvári Egyetem mögötti lévő erdőben találta meg a fiú holttestét. A rendőrség szerint a bejelentő és a két hajléktalan férfi alaposan gyanúsíthatók a gyilkosság elkövetésével.

Az MTI tudósítójának a gyilkosság okát tudakoló kérdésére a főkapitány azt mondta: olyan választ kapott a két kaposvári hajléktalan felbujtásával és gyilkossággal gyanúsított kaposvári nőtől, amit nem kívánt megosztani az újságírókkal. Azonban az adott válasz is azt erősítette, hogy indokolt az elmeorvosi szakértői vizsgálat elrendelése - tette hozzá.

Piros Attila közölte: számára az addigi adatok alapján már a nyomozás 48. órájában bizonyos volt, hogy az eltűnt Szita Bencét megölték, szombaton reggel pedig előkerült az erdőben elásott holttest.

Arról, hogy miként végeztek kisfiúval a főkapitány kegyeleti okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Az elkövetés eszközeit - ásó, kés - is megtalálták, de mint fogalmazott: "nincs az a jel, ami mellett a televízió képernyőjén elviselhető lenne az elkövetés módja".

Rendőrök biztosítják a helyszínt egy elhaladó mentőautó mellett Kaposvár fészerlaki városrészének közelében 2012. november 3-án. Megtalálták a Kaposváron eltűnt 11 éves kisfiú holttestét. Fotó: MTI/Va
Rendőrök biztosítják a helyszínt egy elhaladó mentőautó mellett Kaposvár fészerlaki városrészének közelében 2012. november 3-án. Megtalálták a Kaposváron eltűnt 11 éves kisfiú holttestét.
Fotó: MTI/Varga György

A nyomozásról szólva közölte: több mint félszáz rendőr kereste a fiút, felhívásukra sok bejelentést kaptak és önkéntesek is segítette. Folyamatosan figyelték a térfigyelő kamerarendszerek felvételeit, több tucat lakossági bejelentést ellenőriztek, de legfőképpen azt próbálták meg feltárni, hogy a gyermek az eltűnésének napján merre járt és mit csinált.

Az eltűnés bejelentőjeként a magát a gyermek nevelőanyjának mondó nő kihallgatása során felmerült ellentmondások, egyes állításainak valótlansága, vallomásának többszöri megváltoztatása felvetette annak gyanúját, hogy nem egy klasszikus eltűnési ügyről van szó. A rendőrség ettől kezdve az ügy felderítése érdekében, miként a főkapitány fogalmazott: a kriminalisztika teljes tárházát felvonultatta. A bejelentő kapcsolatrendszerét feltérképezve, a rendőrség látókörébe került egy kaposvári hajléktalan férfi, akinél az "eltulajdonított" gépjárművet megtalálták, valamint annak egy szintén hajléktalan társa. (Az eltulajdonított járműről a bejelentő, a kisfiú eltűnésével egy időben értesítette a rendőrséget, mondván: amíg ő a kisfiú után szaladt, a kocsiban hagyta a kulcsot és az autót ellopták.)

Piros Attila azzal kapcsolatosan, hogy miért volt számára két nappal a gyermek eltűnése után bizonyos, hogy a kisfiú bűncselekmény áldozata lett, azt mondta: ezt a Kaposvárhoz közeli Sántos külterületén lévő erdőben talált nyomok erősítették meg. A rendőrök azért kutattak azon a területen, mert egy vadász látott arra egy autót, amelynek felírta a rendszámát és ez megegyezett az állítólag ellopott jármű rendszámával - mondta a főkapitány. Mint kiderült, a fiút hétfő este 20 és 22 óra között ott ölték meg, és a holttestét először ott rejtették el, majd onnan elvitték oda, ahol szombat reggel megtalálták.

A bűncselekmény indítékának vizsgálata, valamint az elkövetés módszerére vonatkozó orvos szakértői vizsgálatok megkezdődtek, illetve folyamatban vannak - közölte a főkapitány. A rendőrség a bűncselekmény elkövetésével jelenleg három embert gyanúsít, a 47 éves P. Erika kaposvári lakost, valamint az 57 éves B. József és a 41 éves K. József hajléktalanokat. Mindhárman bűnügyi őrizetben vannak, a rendőrség kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat.

Korábban:

Megtalálták a Kaposváron eltűnt 11 éves kisfiú holttestét szombaton délelőtt a Sonline.hu értesülése szerint. A portál úgy tudja, a gyermeket agyonverték.

Gergely Mónika, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője a hírt az MTI-nek nem erősítette meg, mindössze annyit mondott: a rendőrség szombaton 14 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart a kisfiú eltűnésével kapcsolatos fejleményekről.

A kisfiú eltűnését a nevelőanyja hétfő éjjel jelentette be a rendőrségen. Ezt követően a kaposvári rendőrök a megyei rendőr-főkapitányság állományával kiegészülve nagy erőkkel kezdték meg a kutatást a fiú után. A bejelentés szerint a fiú hétfő este a kaposvári Tesco parkolója mögötti játszótérről 19 óra körül tűnt el.

A rendőrök mellett önkéntesek - családtagok, ismerősök és civil segítők - is keresték a gyermeket. Átkutatták az áruház melletti Malom-tó környékét, majd pénteken az egyik internetes közösségi oldalon előző nap megjelent felhívásra több mint százan kutatták át a Kaposvár melletti Deseda-tó környékét, eredménytelenül.

Korábban írtuk:

Önkéntes akció keretében több mint százan kutatták át pénteken a Kaposvár melletti Deseda-tó környékét a még hétfő este a kaposvári Tesco parkolója mögötti játszótérről eltűnt 11 éves felsőmocsoládi Szita Bencét keresve.

A kutatás - több helyi hírportál beszámolója szerint - nem vezetett eredményre. Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek este az MTI-nek megismételte a korábban elmondottakat, a rendőrség nagy erőkkel keresi az eltűnt fiút, a nyomozás jelenlegi állásásról azonban több információt nem adott.

Hírportálok közlése szerint az önkéntesek az egyik internetes közösségi oldalon csütörtök délután megjelent felhívásra jelentkeztek, és a kaposvári Kötél önkéntes tűzoltó és életmentő egyesület irányításával átfésülték a tópartot.

A keresésbe lovasok, búvárok és vízi mentők is bekapcsolódtak, remélve, hogy valami nyomra akadnak. Korábban a Kötél egyesület átvizsgálta a hipermarket melletti Malom-tó környékét is, eredménytelenül. A rendőrségnek a gyerek nevelőanyja hétfő éjszaka jelentette a fiú eltűnését.

A bejelentés óta a kaposvári rendőrök a megyei rendőr-főkapitányság állományával kiegészülve folytatják a kutatómunkát. A körülbelül 140-145 centiméter magas, vékony testalkatú, szőke rövid hajú, világoskék szemű, kerek arcú fiú az eltűnésekor szürke kabátot, kék farmert és zöld fűzőjű fekete sportcipőt viselt. Fekete sapkáját arany dollárjel minta díszíti, bal fülében fülbevalót, nyakában pedig ezüst láncot hord egy kereszttel.

A rendőrség továbbra is kéri a lakosságot, hogy aki az eltűnt kisfiú tartózkodási helyével, vagy eltűnésének körülményeivel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Kaposvári Rendőrkapitányságot a 06-82/502-700 telefonszámon, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést munkaidőben az ingyenesen hívható 06-80/555-111 "Telefontanú" zöld számán, illetve bármely időpontban a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Túrabakancs 2012. november 05. 16:55
  „Jandex! /85/ /félkegyelmű/
  Egy gratulációt elvárnék tőled... már ha érted. Úgy néz ki nem tévedtem gyilkolást
  /szokás szerint/ kiváltó okokat illetően.”
 • 91. egyhozzászóló 2012. november 05. 16:39
  „Elfogadom, hogy nem lehet halálbüntetés, de akkor a börtönökben ne ellenőrizzék olyan gyakran a bentlakókat. Az ilyeneket elintéznék bent. Aki gyerek ellen követ el valamit, az ott bent megkapja a magáét. Vastagon. Azokat meg nem értem, akik a halálbüntetés ellen vannak. Ha szigorítanak a büntetési tételeken, akkor az csak a bűnözőknek lehet rossz nem? Engem nem érint, így bevezethetnének bármit.”
 • 90. Eva- 2012. november 05. 13:42
  „80. drKotász 2012.11.04. 18:10

  ha nem tudjuk az okot, akkor lincselés!”
 • 89. zsír.a.buli? 2012. november 05. 13:37
  „85. Jandex 2012.11.05. 04:52
  gratulálok. ekkora hülyeséget ritkán olvasok itt a kommentek között.”
 • 88. Tumbanu 2012. november 05. 12:41
  „annyian pedzegetik a halálbüntetés, és hogy miért nincs, miért nem lehet, stb. mert EU tagállam vagyunk. ennyi”
 • 87. Tündenéne 2012. november 05. 11:50
  „84. Kukac40 2012.11.04. 22:31

  Igen, én is kíváncsi lennék rá.”
 • 86. Hunicum 2012. november 05. 10:17
  „85. Jandex!
  1.Minden csoda két napig tart,
  2. Nem Lázer volt,
  3. Nem gyilkosság volt.

  Magyarul semmi nem stimmel abban az egy mondatodban.”
 • 85. Jandex 2012. november 05. 04:52
  „83. Túrabakancs 2012.11.04. 19:51
  Dr.turha, most azt találd ki, hogy miért van ekkora csend a lézerék által meggyilkolt Hölgyről?”
 • 84. Kukac40 2012. november 04. 22:31
  „81.Tündenéne Valahol igaz, hogy mi szavaztuk meg, de .... Ahogy az Eu szavazás előtt nem hallottunk a hátrányokról így a halálbüntetés eltörlésekor sem. Arról már nem is beszélve, hogy eldöntött tény volt, (mind kettő) a szavazás csak egy színjáték volt kifelé. Az akkori politikai vezetés így akadályozta meg a volt MSZMP-s vezetők felelősségre vonását, egyben biztosították maguknak a jövőt. Ahogy a nép megszavazta az eltörlését, most megszavazhatná a vissza állítását is. Kíváncsi lennék egy ilyen ügy után az arányokra.”
 • 83. Túrabakancs 2012. november 04. 19:51
  „Egy találgatás a részemről az okokat illetően. Nagyrészt be szoktak jönni...
  A férfi élettársa /akivel állítólag szakított a férfi nem olyan régen/ nem jött ki a
  fiúval , emiatt a fiú nevelőapja választott. A nőnek mennie kellett otthonról, ezt nem
  bírta megemészteni a mostoha, emiatt bekattant, és megölte /ölette?/ a fiút,
  így állva bosszút a kissrácon, továbbá érzelmi bosszút állva a férfin. A gyilkosság el-
  követési brutális módja arra utal, hogy a nőt hatalmas érzelmi bántódás vezérelte, ez pedig nőknél
  párkapcsolati problémákra utalnak. Összefoglalva: a nőt bosszú vezérlete a szakítás miatt,
  amit valószínűleg ő a fiúra vetített ki mint kiváltó problémára, okra. Lehet a nőnek nem volt
  hová mennie a szakítás után, a hajléktalanokat is ennek okán ismerhette meg, de ez teljesen mellékes.”
 • 82. Hyppolit 2012. november 04. 19:23
  „A halálbüntetés visszaállításához egy hasonlat! Gondoljuk csak el, amikor bármelyik embertársunknál pl. rákos daganatot találnak, az esetek túlnyomó többségében eltávolítják. Ezen túl eltávolítják-lehetőség szerint- az "eltávolítható " részeket is, hacsak nincs menthetetlen áttét. A további kezelés első lépése ez. Aki ilyen brutálisan embert/gyermeket gyilkoltat, akinél a meghatározhatatlan és felbecsülhetetlen "emberi-érték" pár ezer-Ft júdáspénzt jelent csak, ott a társadalom ilyen "rákos-daganatát" el kell távolítani. Ez nem vitaforrás, nem uniós-kérdés, nem kegyeleti álláspont, stb, hanem a további "felépülés" elengedhetetlen első lépése. A menthetetlen fogat is kihúzzák, az elkorhadt fát kivágják, akkor az "egészséges társadalomra veszélyes" atkákat, daganatokat milyen 2012-es homo -sapien állásfoglalás szerint melengetik?”
 • 81. Tündenéne 2012. november 04. 18:36
  „79. Eva- 2012.11.04. 18:07

  Okok? Nincs, nem létezik olyan ok, ami feljogosítana bárkit arra, hogy egy gyermeket megöljön.
  A halálbüntetésről sajnos csak véleményünk lehet, és ennyi :( én nem vagyok egy vérszomjas típus, de most még én is elgondolkodtam ezen a kérdésen, csakhogy éppen mi (magyar állampolgárok) szavaztuk meg az EU csatlakozással, hogy ne lehessen halálbüntetés. Így a saját csapdánkba estünk.”
 • 80. drKotász 2012. november 04. 18:10
  „79. Eva-
  Kit érdekelnek az okok?”
 • 79. Eva- 2012. november 04. 18:07
  „a halálbüntetés követelése előtt
  tudjuk meg az okot is---a vélt okot vagy a valódi okot--
  most elme-orvosi vizsgálatot tettek kilátásba

  aztán alkothatunk véleményt--a halálbüntetésről is”
 • 78. kokolorbi 2012. november 04. 17:56
  „72. ATX 2012.11.04. 13:24
  Mivel semmi sem tart örökké és nem volt kötelező a szerződések, egyezmények aláírása, csak ki kell lépni azokból, amik tiltják pl. a halálbüntetést.”
 • 77. Hunicum 2012. november 04. 16:46
  „ekkenekepen!
  Te vagy az ostoba bmeg (hogy te is értsd)!
  Aki a tévében sírva kérlelte a gyereket, hogy menjen haza, ő az édesanya volt. Aki megölette, az meg senkije se, a nevelőapja csaja volt csak!
  Ismét bebizonyítottad, hogy nem elég mennyire értelmetlen és sötét vagy, de arrogáns is. Bár az egyik vonza a másikat.”
 • 76. zsír.a.buli? 2012. november 04. 14:15
  „63. ekkenekepen 2012.11.04. 10:51
  ő az édesanya volt, nem a gylikos nő. mielőtt leírsz valamit, gondold át mé 1x. gratulálok. leülhetsz.”
 • 75. soproni 2012. november 04. 13:33
  „62.63. ekkenkeppen ! Elhiszem,hogy dühös vagy,mindenki az,de kulturáltan.”
 • 74. soproni 2012. november 04. 13:28
  „"A halálbüntetés nem további emberéletek kioltására szolgál, hanem további áldozatok életének megmentésére" Egy közösségi oldalon olvastam és én is ezt gondolom.”
 • 73. durva 2012. november 04. 13:26
  „azért el kelne az a halál bünti nem?”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 4-es főúton - három sérült

Egy ember súlyosan, kettő könnyebben megsérült, amikor két személyautó összeütközött a 4-es főúton, Monor közelében vasárnap délután. Tovább olvasom