Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Előzetesben marad Hunvald: Strasbourghoz fordul az ügyben

Vádlottak meghallgatásával folytatódott a Hunvald-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A bíróság erre a napra tizenegy vádlott meghallgatását tervezte, ám három vallomást már csak ősszel hallgatnak meg.
A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György, volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester.

A büntetőperben összesen 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában a FB úgy határozott, hogy 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, ezért megszüntette az eljárást.

Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamisítás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna az ügy tárgyalása.

A FB elévülés miatti megszüntető határozatát azonban az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Közülük a pénteki tárgyaláson 8 vádlottat hallgattak meg.

Az erzsébetvárosi ingatlanügyekben közreműködő ügyvéd vádlotti meghallgatása 3 órán át tartott, így több vádlott csak szeptemberben tehet vallomást.

A csaknem nyolc órán át tartó tárgyalás végén Gál György és Hunvald György is azt kérvényezte, hogy előzetes letartóztatásukat a bíróság enyhítse házi őrizetre. A FB a kérést elutasította. Mindkét vádlott fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Hunvald György a szigorú kényszerintézkedés, vagyis a két és fél éve tartó előzetes letartóztatás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A Fővárosi Bíróságon – a nyári ítélkezési szünet miatt - csak szeptember elsején folytatódik a per a további vádlottak és a tanúk meghallgatásával. A bíróság ősztől az év végéig hetente 3 tárgyalási napot tart ebben az ügyben.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2011. július 10. 21:03
  „még annyit:

  " Ezenfelül, ha nem volt bűn, akkor vajon a vádlottak és az ügyvédek szerint mi is évült el???"

  Már mondtam, hogy az eljárásjognak is van elévülése!
  A büncselekmény elévülését az elkövetés és a felfedezés közti időtartam határozza meg.,azaz az eljárás megkezdése a különböző nyomozati és egyébb eljárások folyamata már ezt a büncselekmény elévülést nem befolyásolja...minden további elévülés az eljárás jogra vonatkozik!!!!”
 • 6. gjozsi88 2011. július 10. 20:19
  „asvel:
  A büntetőjogban az eljárásnak is van elévülése!
  Azaz nem törvényszerű, hogy büncselekmény kell az elévüléshez!
  Előzetesben tartani max 2 évig lehet vádemelés nélkül!
  Azonban vádat az utolsó pillanatban nyujtották be és rohadt erős lábakon állhat, ha kiengedték Hunvaldot, majd ujra örizetbe vették......!
  Hadd kérdezzem meg, hogy ha egy ingatlan ügyben minden bizonyíték rendelkezésre áll, akkor miért kell félni a tanúkkal történő összebeszéléstől?????”
 • 5. gjozsi88 2011. július 10. 20:08
  „asvel!
  Elévülni nem csak bün tud.......az eljárásjognak is van elévülése!!!!!
  A vád amiről csak azt tudjuk, hogy tanuvallomásokon alapul elég ingatag és az utolsó pillanatban nyujtották be!
  Ha már van vád, azaz két év után végre bírósági szakban van az ügy, akkor hogy tud fenntállni az előzetes letartóztatás feltétele közül a tanú befolyásolása akkor, ha megalapozott bizonyítékok vannak a vádhatóság kezében!
  Ugye egy ingatlan ügyben kellene legyen beszédes tárgyi bizonyítéknak a vádhatóság kezében!!!!”
 • 4. rommel 2011. július 09. 17:17
  „GJÓZSI88
  TE MINDIG MEGTUDSZ LEPNI VALAMI HÜLYESÉGGEL !
  REMÉLEM VISZEL NEKI MAJD CSOMAGOT , BENNE "ÁRTATLAN VAGYOK SÜTIVEL" !”
 • 3. asvel 2011. július 09. 14:55
  „2. gjozsi88 2011.07.09. 11:53

  Most mellé lőttél!!
  Az ügy már bírósági szakaszban van, minta cikkben is olvashatod!!!
  A vádirat már régen elkészült, anélkül nem lenne tárgyalás. Ezenfelül, ha nem volt bűn, akkor vajon a vádlottak és az ügyvédek szerint mi is évült el???”
 • 2. gjozsi88 2011. július 09. 11:53
  „rommel!
  Több, mint két éve még egy vádiratot sem tudtak benyujtani......azaz nem tudják bizonyítani, hogy van bün!
  Eladott egy lakott házat, majd a vevő kiüritette....azaz egy csomó többletköltséget magára véve tehermentesítette és drágábban eladta!
  Azaz nem ugyan azt adta el drágán, amit megvett!
  Hol itt a bün?”
 • 1. rommel 2011. július 08. 23:12
  „MIÉRT IS ?
  OTT A BÜNCSELEKMÉNYÉRT NEM KAP SEMMIT ?
  A BŰN NEM KIFIZETŐDŐ !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 milliós kárt okoztak a színesfémtolvajok: mindent vittek ami rézből volt

Színesfémtolvajok 25 millió forintos kárt okoztak egy vállalkozás szolnoki raktárában. Tovább olvasom