Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Előzetes letartóztatásban a lövöldöző S. Ábel

Előzetes letartóztatásba helyezte S. Ábelt, a fővárosban néhány napja elkövetett lövöldözés gyanúsítottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap.
Előzetes letartóztatásba helyezte S. Ábelt, a fővárosban néhány napja elkövetett lövöldözés gyanúsítottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap - közölte Futó Barnabás ügyvéd, a fiatalember védője az MTI érdeklődésére.

A bíróság egy előzetes pszichiátriai szakvélemény alapján döntött arról is, hogy a kényszerintézkedést az elmemegfigyelőben kell végrehajtani, ahol vizsgálják S. Ábel mentális állapotát is - tette hozzá az ügyvéd.

A fiatalember a rendőrség tájékoztatása szerint csütörtökön éjjel a fővárosban, a Móricz Zsigmond körtéren, illetve egy ottani gyorsbüfében több lövést adott le. Személyi sérülés nem történt.

A Fővárosi Törvényszék májusban S. Ábelt emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt már elítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre. Annak az eljárásnak az adatai szerint S. Ábel 2006 és 2010 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatójaként több diáktársa megölését tervezte. Az elsőfokú bíróság kimondta azt is, hogy a vádlott beszámítási képessége enyhén korlátozott.

Korábban:

Májusban a fiatalembert emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte elsőfokon, nem jogerősen két és fél évre a Fővárosi Törvényszék.

Vasárnap dönt a bíróság S. Ábel előzetes letartóztatásáról - közölte Futó Barnabás ügyvéd, a fővárosban néhány napja elkövetett lövöldözés gyanúsítottjának védője az MTI érdeklődésére szombaton.

A Fővárosi Főügyészség közleményben tudatta, hogy szombaton indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az engedély nélküli megszerzéssel elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt S. Ábel ellen indult eljárásban a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Májusban a fiatalembert emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte elsőfokon, nem jogerősen két és fél évre a Fővárosi Törvényszék, ugyanis annak az eljárásnak az adatai szerin S. Ábel 2006 és 2010 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatójaként több diáktársa megölését tervezte. A fiatalember tagadta a terhére rótt cselekményeket. Abban az eljárásban S. Ábel összesen több mint másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben, 2011 novemberében szűnt meg fogva tartása.

S. Ábel a rendőrség tájékoztatása szerint csütörtökön éjjel a fővárosban, a Móricz Zsigmond körtéren, illetve egy ottani gyorsbüfében több lövést adott le. Személyi sérülés nem történt. A fiatalembert néhány óra múlva egy a tetthelytől pár száz méterre lévő egészségügyi intézmény bejáratánál fogták el.

Futó Barnabás szombaton az MTI-nek elmondta: az ügyészség bűnismétlés, szökés, és a bizonyítékok elrejtésének veszélye miatt kéri ügyfele letartóztatását. A gyanúsításban szereplő bűncselekményekért halmazatban akár kilenc és fél év is kiszabható.

A védő elmondta, hogy az ügyészi indítványtól eltérően legfeljebb házi őrizet elrendelését tartja indokoltnak, abban az esetben, ha egyáltalán ügyfele lövöldözött csütörtökön éjjel. Megjegyezte, hogy még nem ismeri kellő részletességgel az ügy iratait és S. Ábellel is csak vasárnap reggel tud személyesen beszélni.

Az S. Ábel mentális állapotával kapcsolatos kérdésre Futó Barnabás annyit mondott: legutóbb néhány hete az irodájában találkoztak, amikor a fiatalember a másik büntetőügyben az elsőfokú ítélet ellen benyújtott saját, felmentésre irányuló fellebbezését hozta el, és akkor az ügyvéd semmi különöset nem észlelt ügyfelén. Ugyanakkor hozzátette, hogy a másik ügyben az elsőfokú bíróság kimondta, hogy a fiatalember beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott.

Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy engedéllyel tarthatott-e fegyvert S. Ábel, elmondta: védencének az előző ügyben vizsgált cselekmények idején még volt fegyvertartási engedélye, ám arról nincs konkrét tudomása, hogy jelenleg is van-e. A gyanúsítás alapján feltehetően nincs.

A másik, emberölés előkészületének vádjával folyó ügyben a Fővárosi Ítélőtábla jár el másodfokon, ám az ügyvédnek még nincs tudomása a tárgyalás időpontjáról.


Korábban:

20:10 - A rendőrség őrizetbe vette S. Ábelt

A rendőrség őrizetbe vette S. Ábelt, aki csütörtök éjszaka három lövést adott le a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előterjesztést tesz a fiatal előzetes letartóztatására - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-vel.

Vattayné Székely Noémi elmondta, hogy S. Ábelt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese péntek hajnalban az MTI-vel azt közölte, hogy egy férfi a Móricz Zsigmond körtéren a levegőbe, majd egy ottani gyorsétteremben a mennyezetbe lőtt. Az MTI az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő illetékestől tudta meg, hogy S. Ábel a személyes tárgyait a helyszínen hagyta.

A rendőrség péntek reggel a www.police.hu oldalon közzétett felhívásban gyanúsítottként nevezte meg a 26 éves férfit, akiről a fotó alapján is azonosítani lehetett, hogy azonos azzal a fiatallal, akit májusban a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélt, egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt.

S. Ábelt a XI. kerület egyik egészségügyi intézményének bejáratánál fogták el. A rendőrség lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés gyanúja miatt folytatja vele szemben az eljárást.

Futó Barnabás, a férfi védője a Hír TV-nek azt nyilatkozta: S. Ábelnél törvényesen lehetett fegyver, fegyvertartási engedélyét ugyanis nem vonták vissza. Futó Barnabás szerint semmi sem utalt arra, hogy lövöldözésre készül. Azt mondta: S. Ábel előzetes letartóztatásának megszüntetése óta sok idő eltelt, 2011 novemberében volt, amikor teljesen szabadlábra helyezték. "Az ítéletet is normálisan fogadta, pár hete kapta kézhez, és írásban is beterjesztette a fellebbezését. És vártuk, várjuk az ítélőtábla kitűző végzését" - nyilatkozta az ügyvéd az események után.

A Hír TV információi szerint S. Ábelt annál a pszichiátriai intézetnél fogták el, ahová kezelésre járt.

S. Ábel a vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között. A férfi az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét. Az eljárás során egy év nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben, ám 2011 novemberében kiengedték. Futó Barnabás akkor az Indexnek azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla azért helyezte szabadlábra védencét, mert "semmiféle bizonyíték nincs a bűnismétlés veszélyére".

Az idén májusban kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint S. Ábel beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott.

A büntetőper során korábban a bíró kiemelte: a bizonyítás sarkalatos kérdése a vádlott elmeállapota, de miután az S. Ábel és védője kérésére ismételten elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálatokon a vádlott semmiféle együttműködést nem mutatott, még megszólalni sem volt hajlandó, a bíróság előírta a vádlottnak a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI) szállítását és ottani rendszeres, tartós megfigyelését. (A büntetés-végrehajtás Kozma utcai intézetébe viszik azokat, akiknek bíróság rendelte el jogerősen a kényszergyógykezelését, illetve akiknek tartós elmemegfigyelése vált indokolttá a büntetőeljárás során.)

A vádlott ugyanakkor azt kérte, ha tartós elmemegfigyelését rendelik el, az ne az IMEI-ben történjen.

"Ha egy év nyolc hónap után nem roppantottuk össze a gyereket, akkor küldjük az IMEI-be, hogy megtörjük" - fakadt ki a vádlott a korábbi bírósági tárgyaláson a hatóságok motívumaira célozva, mire a bíró úgy válaszolt: éppen ő az, aki minden lehetséges módon hátráltatja az eljárást, például azzal, hogy nem együttműködő a szakértői vizsgálatokon.

A bíróság a büntetőper során korábban az előzetes letartóztatásban lévő vádlott szabadlábra helyezési indítványát elutasítva hivatkozott a bűnismétlés veszélyére. Egy szakvélemény szerint ugyanis nem zárható ki, hogy S. Ábel szabadlábon hagyása esetén a korábban eltervezett bűncselekményeit befejezi vagy más hasonló erőszakos cselekményt hajt végre.

11:20 - Elfogta a rendőrség péntek délelőtt azt a férfit, aki előző éjjel három lövést adott le a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A police.hu-n az olvasható, hogy a 26 éves budapesti S. Ábelt a XI. kerület egyik egészségügyi intézményének bejáratánál fogták el. A rendőrség lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés gyanúja miatt folytatja a további eljárást a férfival szemben.

A férfit előállították és megkezdték a kihallgatását.

S. Ábelt korábban a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélte egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt. A férfi szabadlábon várta a jogerős ítéletet.

S. Ábel a vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között. A férfi az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét. S. Ábel az eljárás során egy év nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben, ám 2011 novemberében kiengedték. Ügyvédje, Futó Barnabás akkor az Indexnek azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla azért helyezte szabadlábra védencét, mert "semmiféle bizonyíték nincs a bűnismétlés veszélyére".

A rendőrség péntek reggel adott ki elfogatóparancsot S. Ábel János ellen.

09:00 - A rendőrség elfogatóparancsot adott ki Somogyi Ábel ellen, aki a gyanú szerint csütörtök éjjel három lövést adott le a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben.

A www.police.hu oldalon közzétett felhívásban gyanúsítottként nevezik meg a 26 éves Somogyi Ábel Jánost, aki a fotó alapján azonos azzal az S. Ábellel, akit májusban a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélt egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt.

A férfi a vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között. A férfi az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét.

S. Ábel az eljárás során egy év nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben, ám 2011 novemberében kiengedték. Futó Barnabás, a férfi ügyvédje akkor az Indexnek azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla azért helyezte szabadlábra védencét, mert "semmiféle bizonyíték nincs a bűnismétlés veszélyére".
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese péntek hajnalban az MTI-vel azt közölte, hogy egy férfi a Móricz Zsigmond körtéren a levegőbe, majd egy ottani gyorsétteremben a mennyezetbe lőtt. Az ismeretlen helyre távozó férfit azóta keresik.
Az MTI az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő illetékestől úgy tudja, hogy S. Ábel személyes tárgyait a helyszínen hagyta.

A felhívás szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A rendőrség kéri, hogy aki a fényképen látható, jelenleg szökésben lévő Somogyi Ábel Jánost felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06-30-444-6218 éjjel-nappal hívható telefonszámot, vagy az ismert 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

A BRFK azt is kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, ne próbálja meg feltartóztatni vagy elfogni, hívja a fenti telefonszámok valamelyikét.

04:52 - Több lövést leadott egy férfi csütörtök este a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben, személyi sérülés nem történt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese péntekre virradó éjszaka az MTI-vel.

Csillag Melinda ismertetése szerint a férfi a téren a levegőbe, majd egy ottani gyorsétteremben a mennyezetbe lőtt és ismeretlen helyre távozott. A férfit keresi a rendőrség. Az ügyről részleteket kora reggelre ígért az ügyeletes.

Az MTI az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő illetékestől úgy tudja, hogy a személyes tárgyait hátra hagyó férfi az az S. Ábel, akit májusban első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt. S. Ábel a vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Jandex 2013. augusztus 18. 16:44
  „Miért kell zaklatni ezt a szerencsétlent hisz MÉG nem is gyilkolt, majd utána lehet okoskodni hogy miért is nem volt indokolt bevonni az engedélyét! /bár nem az engedélyével hanem a fegyverével fog agyonlőni valaki(ke)t! /”
 • 24. steke 2013. augusztus 17. 22:05
  „Remélem, rározsdásodik a műanyag lakat!”
 • 23. Csetneky 2013. augusztus 17. 19:23
  „Azért az mindenképpen elgondolkoztató, ha egy közveszélyes futóbolond fegyverrel rohangál. Ráadásul engedéllyel. Nem ő az egyetlen gyagyás az ügyben. Csak az a baj, az ilyenek sosem azt lövik seggbe, aki megérdemelné.”
 • 22. koldusbotos 2013. augusztus 17. 18:10
  „Ki ez az örült? kinek az egyetlen idióta fia?Mert,hogy nem egy mezei srác az biztos,mert:
  - egy mai fiatal nem igen kap lőfegyver viselési engedélyt még akkor sem ha klub tag.
  - ha elmegy egy dilidokihoz (ami az engedély kiváltásához kell) akkor kiderül,hogy nem 100-as
  - ha nem 100-as akkor nincs olyan klub aki vállalná ,hogy egy elmebeteg kezébe lőfegyvert ad.
  egy egyetemi léhűtőnek minek lőfegyver?Úgy akart diplomázni,hogy ha nem sikerül akkor lelövi a vizsgabiztosokat!
  Ugyan akkor egy mezei emberke ha ilyet csinál akkor addig nem jön ki a sittről még az újabb ítélet meg nem születik.Persze ha az illetékes nyelvét tisztelhetjük a hátsójában akkor minden lehetséges.
  Most azért megkérdezném a bírót ugyan már,hogy érzi magát?Milyen anyagi vagy egyéb megfontolások alapján engedte,hogy egy ilyen alak az utcán lófráljon?Ugyan akkor a (zug) ügyvéd mennyiért szabadítót egy közveszélyes alakot az utcára?
  Szóval melyik fontos elvtárs gyereke ez?”
 • 21. Legs 2013. augusztus 17. 17:27
  „"Ha egy év nyolc hónap után nem roppantottuk össze a gyereket, akkor küldjük az IMEI-be, hogy megtörjük" - fakadt ki a vádlott a korábbi bírósági tárgyaláson a hatóságok motívumaira célozva, mire a bíró úgy válaszolt: éppen ő az, aki minden lehetséges módon hátráltatja az eljárást, például azzal, hogy nem együttműködő a szakértői vizsgálatokon.

  Ez az ember , pszichopata .

  A pszichopata személyiség klasszikus leírása megtalálható Hervey Cleckley The Mask of Sanity (,,Az épelméjűség mint álarc") című könyvében. ,,A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele."

  Cleckley úgy határozza meg a pszichopátiás beteget, mint a normális ember tökéletes másolatát, amely egy az épelméjűséget tükröző álarccal rejti el belső emberi hiányosságait. Bár őszinte, intelligens és sokszor jó társaságnak is bizonyul, ez mind felületes, ugyanis a pszichopata ember nem képes őszinte érzelmeket érezni. Ez egy fajta védekező mechanizmusa a pszichopatának, amellyel akár 100 százalékos életet tud élni anélkül, hogy bárki gyanítaná mit rejt az álarca.”
 • 20. Zöld_Mező 2013. augusztus 17. 16:58
  „10 - sok igazság van abban amit mondasz
  Ha a bróság rossz ítéletet hoz miért nem tiltják el a foglalkozás gyakorlásától több kevesebb időre?
  Ha a büntetésvégrehajtás nem eredményesen "térítette jobb útra" miért nem éri őket sem hátrány?
  Ha a nevelőtiszt nem vette észre, hogy nincs változás, miért nem tiltják el őt sem?

  EREDMÉNYESSÉG >>> őket is meg kell a munkájuk alapján ítélni !!!”
 • 19. zrx_xzr 2013. augusztus 17. 14:29
  „"Ábelnél törvényesen lehetett fegyver, fegyvertartási engedélyét ugyanis nem vonták vissza" .. lol ..”
 • 18. Santos 2013. augusztus 17. 13:18
  „15.mindigatutit.Nemtudsz ólvasni,háát a magyaroknak.”
 • 17. mrakos 2013. augusztus 16. 19:14
  „@14. Egészen biztos nem műbalhé hiszen az első esetének nagyját már leülte előzetesben. Csak néhány hónap lett volna max neki, de így biztos több lesz. Miután van már egy orvosi vélemény kockázatos rizikó ez ilyen rövid időért.”
 • 16. HT 2013. augusztus 16. 15:45
  „Gondolom Futó Barnabás gyereke,hozzátartozója nem jár az ELTE-re.”
 • 15. mindigatutit 2013. augusztus 16. 14:55
  „13
  ezt most kinek írtad???”
 • 14. kerteszb 2013. augusztus 16. 13:54
  „Gondolom azért csinálta a műbalhét, hogy minősítsék beszámíthatatlannak és ne börtönbe kerüljön, hanem gyengélkedőbe.”
 • 13. Tumbanu 2013. augusztus 16. 13:20
  „na mivan magyarok, nem tetszik a liberalista ítélkezés?”
 • 12. bn 2013. augusztus 16. 13:16
  „#10: Magyarországon vagyunk, ne legyenek illúzióid. Itt a döntéshozókat nem terhel felelősség, és nem számon kérhetőek...”
 • 11. Pzoli 2013. augusztus 16. 13:14
  „Ha az ilyen embereket nem engednek ki akkor jön a helsinki bizotság Amnesty a négy Mancs .Rohadjon meg a magyar jogrend”
 • 10. Goldmund 2013. augusztus 16. 12:39
  „Örülök, hogy hamar elkapták! :-)
  A cikkhez:
  "Futó Barnabás, a férfi ügyvédje akkor az Indexnek azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla azért helyezte szabadlábra védencét, mert "semmiféle bizonyíték nincs a bűnismétlés veszélyére". "

  Csak annyi, hogy a személyisége aligha változott meg.

  Szerény javaslat: Mi lenne, ha egy ilyen döntés esetén vállalnia kéne a bírónak (vagy az őt foglalkoztató bíróságnak) a polgári jogi (kártérítési), netán büntetőjogi felelősséget a hibás döntésért?
  Ahogyan egy orvosnak vállalnia kell a felelősséget a felállított diagnózisért, az elvégzet kezelésért. Ha rosszul döntött, műhibaper lehet belőle, rossz esetben a rendőrség is vizsgálódni kezdhet.
  Azt hiszem, ezzel elejét lehetne venni a hasonló eseteknek.”
 • 9. Lendvai_Ildi_néni 2013. augusztus 16. 12:22
  „ábele-bábele, bumm”
 • 8. sont 2013. augusztus 16. 11:32
  „Elfogták.....”
 • 7. Powerarc 2013. augusztus 16. 11:28
  „Már elkapták”
 • 6. Goldmund 2013. augusztus 16. 10:26
  „Keresik Ábelt? Eltűnt a rengetegben.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomba utazott volna, vagy nemrég jött haza? - Várjuk olvasóink jelentkezését!

Várjuk azoknak az olvasóinknak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom) a jelentkezését, akik… Tovább olvasom