Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Először lett pozitív az OEP negyedéves egyenlege

Az Egészségbiztosítási Alap költségvetése először az Országos Egészségbiztosítási Pénztár történetében pozitív egyenleget mutat 2007. első negyedévében. Ez hangzott el a parlament Egészségügyi Bizottságának kihelyezett ülésén szerdán.
A plusz, harminc milliárdos bevétel a járulékbefizetésekből származik. Az időarányost meghaladó befizetés január hónapban keletkezett, ez a 2006. végi bérkifizetésekkel és a 13. havi illetményekkel áll összefüggésben. A többi egészségbiztosítási tevékenység egyenlege negatív, de az összmérleg 14 milliárd forinttal így is többletet mutat. Major Zoltán, az OEP főigazgatója elmondta, hogy ez azért jelentős változás, mert míg tavaly egy hónap kivételével a kasszában mindig hiány volt, addig 2007 első négy hónapjában csak januárban volt több a kiadás, mint a bevétel.

A gyógyító-megelőző ellátások terén is 15 milliárdos megtakarítást értek el, igaz várható, hogy a második félévben a kiadások nőni fognak. Az egészségügyi reform eredménye, hogy a háziorvosok havi átlagos bevétele 630 ezer forintról 820 ezer forintra növekedett.

Hasonlóak az adatok a gyermekellátásban. A bevétel-növekedés egyértelműen a vizitdíj bevezetésének köszönhető.

A vizitdíj bevezetésének hatása lett azonban az is, hogy a járóbeteg szakellátásban résztvevők száma 20 százalékkal csökkent. Az aktív fekvőbeteg szakellátásban az ágyszámok csökkenése miatt arányosan csökkenni fog azok finanszírozása is, viszont az egy ágyra jutó összeg valamelyest nő majd - 465 ezer forintról 560 ezer forintra.

A járóbeteg szakellátásban az egy órára jutó finanszírozás nagysága is növekszik, átlagosan 28 százalékkal. A gyógyszer-támogatási rendszer kiadásai a megváltozott törvénykezés következtében drasztikusan csökkentek A megtakarítás az első negyedévben 15 milliárdos. A pénzbeli ellátások kifizetésénél is 4,4 milliárdos megtakarítás mutatkozik. Az OEP által készített elemzés szerint ennek legfőbb oka, hogy 15 százalékkal csökkent a keresőképtelenek száma.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a munkavállalói jogviszony pontosítására százezer levelet küldtek ki az állampolgároknak, ennek hatására új jogviszonyokat sikerült regisztrálniuk. Az úgynevezett "potyautasok" - akik nem jelennek meg a járulékfizetési rendszerben becsült 1,1 milliós száma 550 ezerrel csökkent.

A gyógyászati segédeszközök finanszírozásában viszont 3-4 milliárd forintos hiány jelentkezik. Az egészségügyi bizottság tagjai a jelentésben leginkább azt kifogásolták, hogy a pozitív mérleg mögött nem látszik, hogy mennyivel nőttek az állampolgárok terhei és az sem, hogy a betegellátás ebben a rendszerben jól működik-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvospárt alakul Magyarországon

Orvospárt alakul Magyarországon, a következő választásokon kormányzati szerepbe szeretnének jutni. Tovább olvasom