Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Előre hozott barokk esküvő

Nehéz volt párt találni az idei barokk esküvőre, volt, amikor úgy tűnt, nem lesz jelentkező Győrből. Végül sikerült párt találni: Tari Ibolya és Boros Tamás augusztus 15-én korhű jelmezben fogad egymásnak örök hűséget.
Tari Ibolya és Boros Tamás
Jövőre tervezte a házasságkötést Tari Ibolya (21) és Boros Tamás (25). Annak, hogy mégis idén fogadnak örök hűséget egymásnak, mindössze egy oka van: a barokk esküvő. Merthogy a győrszentiváni fiatal párt esketik meg augusztus 15-én korhű jelmezben Győr belvárosában. Ibolya és Tamás 5 és fél éve ismerkedett meg, diákszerelem volt, amelyből – most már úgy tűnik – házasság lesz.

A menyasszony szülei az Alföldről származnak, ahol a dunántúli szokásokhoz képest különleges esküvőket tartanak. A fiatal pár is ilyenről álmodott, de ennyire különlegessel azért nem számolt – egészen addig, amíg a szülők nem hívták fel a figyelmüket arra, hogy itt a lehetőség, párokat keresnek a barokk esküvőre.

Mindenki jelmezbe bújik

„ Minden szempontból különleges ez az év, a nagyszüleim ugyanis idén ünneplik ötvenedik házassági évfordulójukat, mi pedig most esküszünk – mondta Tari Ibolya. – A nagypapámék egyébként már a dátummal is emlékezetessé tették a saját házasságkötésüket, ugyanis ők karácsonykor mondták ki az igent." A legtöbbet az apóst, Boros Tamás apukáját kellett agitálni, hogy jelmezbe és parókába bújjon, de a fiatalok szerint ez sem volt igazán nehéz ügy.

Ibolya pontosan tudja, hogy néz ki és hogyan zajlik a barokk lagzi, Tamás azonban még soha nem látott ilyet. Ezzel együtt nincs bennük félsz emiatt, ráadásul barátaik és rokonaik is jelezték, hogy ők is korhű ruhában lesznek, s a fiatal házaspárral ünnepelnek. Körülbelül száz rokon és ismerős lesz az esküvőt követő vacsorán, egy alföldi lagzihoz képest állítólag ez nem is olyan sok.

Nehéz választás

Nem ünneprontásként, de tény: soha ennyire nem volt még nehéz a párválasztás. Először azért, mert nem akadt pár, utána pedig azért, mert 38-an is jelentkeztek. Ugyan nem kőbe vésett törvény, mégis cél volt, hogy lehetőleg győri vagy legalábbis megyei résztvevői legyenek a ceremóniának. Mindezt azért kell leírni, mert jelentkeztek Budapestről, sőt, a Tiszántúlról is párok. Tari Ibolyára és Boros Tamásra azért esett a választás, mert „nagyon akarták". Keglovich Ferencné, a Családi Intézet igazgatója annyit még hozzátett, az ő esetükben a szülők is vállalták, hogy beöltöznek a korabeli jelmezekbe. Ez az egyik kikötés, s emiatt többen visszaléptek a nyilvános esküvőtől.

Ruha készül a menyasszonyra

A pároknak 120 ezer forintjukba kerül a ceremónia, ez a ruhakölcsönzés és -tisztítás ára. A menyasszonynak idén új ruhát varratnak, a próbák hamarosan kezdődnek is. A párnak meg kell tanulnia egy rövid szöveget, illetve ismernie kell a táncrendet. A többi úgyis jön magától.

Kapcsolódó írások >>

Barokk bál pazar lakomával (2004-02-22) >>
Igen, korhű ruhában (2002-08-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar orvosok az unióba mennek

A hazai fizetés tizenötszörösét keresheti meg egy magyar orvos Nyugat-Európában, ráadásul kevesebbet… Tovább olvasom