Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Előre!

Álmodozások, kamaszkori csodák, apró lázadások, amik akkor nagy hőstetteknek tűntek. Házibuliban tölteni az éjszakákat, kiinni az italkészletet, aztán hajnalban hazafelé zacskós tejet meg kiflit lopni a közért elől, lelépni az építőtáborból, eljátszani a Hair-t...
Bakajsza Gábor filmkritikája
rendező: Erdélyi Dániel
operatőr: Pohárnok Gergely
zene: Deseő Balázs
producer: Hollósi G. Zsuzsanna

szereplő(k):
Bodrogi Gyula (Csornai)
Váta Loránd (Kutas)
Tóth Auguszta (Kutasné)
Marozsán Erika (Juli Bartos)
Gáspár Sándor (Kerekes)
Garas Dezső (portás)
Spindler Béla (Ernő)

A szegedi mozikban

Belvárosi mozi

Filmtéka

12. csütörtök - 18. szerda
15.15, 17.30, 19.45

A film sztorija

Zoli és Miki igazi barátok, egy padban ülnek az általános iskolában, és együtt lógnak az iskola után. Zoli apja a kevés ellenzéki egyike, aki röplapokat készít és szamizdat újság kiadásával próbálja felhívni a figyelmet a rendszer ellentmondásaira. Miki apja a kerületi párttitkár, aki fiatalon került magas pozícióba, úgy dönt emberek sorsa felől, ahogy azt kénye kedve tartja. Bár ez nem is lep meg senkit, akkoriban ez megszokott dolog volt.

A két teljesen különböző férfi többször kerül kényszerű kapcsolatba gyerekeik barátsága miatt. Az egyetlen közös vonásuk, az iskolába érkező fiatal tanárnő iránti érdeklődés. Egy iskolai kirándulás végleg megváltoztatja sorsukat...

Kritikák


Veress József (Népszabadság)

"Hátborzongatóan lidérces és szomorúan mulatságos képsorok idézik fel a késői Kádár-korszak szertartásait és „összetartásait". Piff-puff frázisokkal teletűzdelt ünnepi beszédet hallgathatunk, bekukkanthatunk a pártapparátus hétköznapjaiba és ünnepi függönyei mögé, az epizódok hangsúlyosan ábrázolják a kibicsaklott morált (manipulációk, ügyintézés, lakásszerzés), megindító a védtelenség és kiszolgáltatottság bemutatása. A figurák ezzel szemben sajnos helyenként klisészerűek, ráadásul Erdélyi az idődimenzió önkényes megváltoztatásával, feltűnő csúsztatással hangsúlyosítja minden kétséget kizáróan jogos kritikáját."

A teljes cikk

eFeS (Port.hu)

"Az összebonyolódott szálakat, a forgatókönyvet is jegyző Erdélyi tehetségesen, ügyesen bogozgatja, arról nem ő tehet, hogy az igazi tutiságot ő sem tudja - tán nem is akarja- a múlt rendszerről elmondani, ez, valószínűleg elmondhatatlan, még pár tíz évig. Sikerül viszont hiteles környezetet teremtenie, jók a ruhák, a tárgyak, az akkortájt divatos szófordulatok, a zeneválasztása viszont pocsék. Korabeli Bikini és KFT számok modern, számítógépes feldolgozása annyira fantáziátlan, hogy fáj."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom