Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Előítéleteink levetkőzhetőek

A munkahelyeken akarva-akaratlanul is előítéletekkel nézünk egymásra. Ezek az előítéletek gátolhatják a jó munkavégzést, de levetkőzhetjük őket. Egy kis segítséggel.
A munkahely, különösen, ahol sokan dolgoznak együtt, nagyszerű táptalaja az előítéleteknek. Férfiak és nők, idősebbek és fiatalok, bal- és jobboldaliak, magyarok és romák – eltérő értékrend, munkastílus, különböző kultúrák. Megannyi konfliktus, amelyek – ha nem vesszük őket komolyan – akár meg is hiúsíthatják a közös munkát. Ez a jelenség szélsőséges esetben odáig fajulhat, hogy a vállalat dolgozói idegenként tekintenek egymásra. Válaszul született meg az Előítélet Tréning, azaz az E. T., amelyről dr. Merényi Attilával, a Merényi & Társai Képzési és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Mi a tapasztalat, milyen típusú előítéletek vannak jelen legnagyobb arányban a magyar vállalatoknál ?
– Ez egy érdekes kérdés. Most, a választások során a politikai előítéleteket lehetett megfigyelni, a politika beszivárgott a munkahelyi életbe is. Ez önmagában nem feltétlenül jelent problémát, hiszen az ember természetes igénye, hogy politizáljon, hogy az általa vallott értékeket, nézőpontokat megossza a körülötte lévő személyekkel. Ez ugyanolyan természetes, mint az, hogy két munkatárs megbeszéli az előző napi focimeccset vagy szappanopera-sorozatot, illetve bármit, ami érdekli őket. A gond ott kezdődött, hogy néhány vállalatnál megfigyeltük: a vezetői bizalom eltűnt egyes munkatársakkal szemben, illetve fordítva. Egyes beosztottak pedig nem hajtottak végre bizonyos utasításokat, mert azokat a másik táborhoz tartozó vezető adta számunkra.
– Eddig általánosságokban beszéltünk; említene egy hétköznapi élethelyzetet, amikor a kulturális különbség akadályozhatja a kommunikációt ?
– Vegyünk egy tárgyalási helyzetet! Ha egy japán vezetővel vagy beosztottal kell megtárgyalnunk valamit, akkor jó tudnunk, hogy ők nagyon nehezen mondanak nemet, az igen pedig nem jelent többet, mint hogy hallották, amit mondtunk nekik. Ha tehát azt kérdezzük, hogy meg tudná-e csinálni ezt vagy azt a feladatot, akkor az a válasz, hogy bonyolult lesz, azt jelenti, hogy nem. Egy-egy ilyen helyzet napokra, hetekre félreviheti a vállalat működését. Az E. T. során megtanulják a résztvevők, hogy ne vegyenek egyértelműnek olyan dolgokat, amelyek esetleg csak a saját kultúrájukban számítanak annak. A nyitottságot, a kommunikációs minták jelentésének megkérdőjelezését sajátíthatják el. A megoldás tehát a tanulás és a nyitott hozzáállás.

 Nemzetközi viccek versenye

Ennek a tréningfeladatnak a során a résztvevők vicceken keresztül érthetik meg egymás kultúráját. A trénerek által előre összegyűjtött, különböző kisebbségekre, nemzetekre és csoportokra vonatkozó vicceket a résztvevők felolvassák és megítélik. A moderált megbeszélés során megismerhetik, hogy az adott kultúrákban milyen viccek és miért népszerűek, valamint azt is, hogy melyeket ajánlatosabb kerülni. Megbeszélik a szexista, rasszista tréfák hatásait, tágabb értelemben pedig az önbeteljesítő jóslatok működési mechanizmusát.

– Milyen speciális, Magyarországra jellemző igényeket kellett figyelembe venniük a tréning kidolgozásánál ?
– Nincsenek ilyen „ nagyon speciális " jellemzők. Az E. T. fő mondanivalója éppen az, hogy mindannyian „ emberből " vagyunk, és bár a felszínen sokszor nagyon élesek a különbségek, azért ki lehet jönni egymással, meg lehet érteni egymást.
– Alkalmazható-e a tréning például a roma munkavállalók esetében ?
– Természetesen. Sokszor érdemes is alkalmazni, ha a vállalatnál a romákat a munkatársak hátrányosan különböztetik meg vagy nem fogadják el.
– Említette a „ különböző csoportok, kultúrák " kifejezést. Milyen kategóriákat, felosztást alkalmaznak a tréning során ?
– Minden egy „ más kategóriát " jelent, ha az emberek úgy érzik, hogy az egy „ más kategória " . Ha például úgy érzik a munkavállalók, hogy a cégnél dolgozó „ fiatal, törtető férfiak " csoportja létezik, akkor az valóban létezik. Egyébként természetesen vannak nemzeti, faji, nemi, életkori csoportok, illetve kategóriák. Ezeken kívül szubkulturális, illetve a céghez valamilyen sajátos módon viszonyuló – például adott beosztásban, adott bérkategóriában dolgozó – csoportokat érdemes feltérképezni.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sean Penn ismét a vásznon

Sean Penn híres arról, hogy milyen különleges gonddal készül szerepeire; legújabb, Nevem Sam (I am… Tovább olvasom