Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Előállított a rendőrség egy embert a Pásztor Istvánt ért inzultus miatt

Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott, akik megalázták Pársztor Istvánt, azok egész nemzetüket alázták meg.
Előállított a rendőrség egy embert a Pásztor Istvánt ért inzultus miatt

A rendőrség pénteken előállított egy embert a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét ért inzultussal kapcsolatban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint az előállított személy kihallgatása folyamatban van.

Pásztor István a köztársasági elnök személyes meghívására vett részt az Országgyűlés keddi alakuló ülésén. Az ülés napján tüntetés zajlott a Kossuth Lajos téren, ahol Pásztor Istvánt szidalmazták és leköpték.

Az ügyben pénteken megszólalt Áder János államfő is, aki újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában azt mondta: tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt.

Áder: tűrhetetlen a Pásztor Istvánt ért inzultus

Tűrhetetlennek tartja Áder János köztársasági elnök a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét ért keddi inzultust.

Tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt - jelentette ki az államfő pénteken a Sándor-palotában, újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában, emlékeztetve, hogy Pásztor István személyes meghívására vett részt az Országgyűlés keddi alakuló ülésén. A plenáris üléssel egy időben tüntetés zajlott a Kossuth Lajos téren, ahol Pásztor Istvánt szidalmazták és leköpték.

A köztársasági elnök szerint a VMSZ-vezető jelenléte a parlament alakuló ülésén azt üzente mindenkinek, hogy a kisebbségben élő magyarság tagjai fontosnak tartják a magyar nemzethez tartozás kifejezését.

Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok valójában megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, a határon túli magyarokat, köztük a Vajdaságban élőket, és megalázták "egész nemzetünket" - fogalmazott Áder János, hozzátéve: akik ezt tették, nem számoltak azzal, hogy az "emberségében és magyarságában is meggyalázott Pásztor István" a kisebbségben élő magyarság azon vezetői közé tartozik, akik az elmúlt évtizedekben magyarként álltak helyt békében és háborúban.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

Az államfő nyilatkozatában egyértelművé tette: nem nézhetjük tétlenül, ha bárki a határokon túl élő magyarokat és azok vezetőit gyalázza. "Nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, társadalmi hovatartozása, nemzetisége, politikai meggyőződése vagy véleménye miatt bántalmaznak" - mondta, fontosnak nevezve a történtek tanulságainak levonását.

Az első, mindent meg kell tenni annak megakadályozása érdekében, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen - nyomatékosította.

A második - folytatta az elnök -, hogy ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le azokra, akik semmibe veszik azt az alkotmányos alapelvet, hogy senki sem alázhat meg senkit származása, nemzeti, vallási vagy társadalmi hovatartozása miatt.

A harmadik tanulságnak azt nevezte Áder János, hogy minden ilyen esetben "félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést". Egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges: "minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek" - jelentette ki.

"Ezért magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult honfitársaim helyett megkövetem Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyar honfitársunkat" - zárta szavait a köztársasági elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány bünteti Magyarországot

Csepreghy Nándor szerint a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni… Tovább olvasom