Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Előadás az adventi készülődés jegyében

Az adventi készülődés ráhangolja az ember lelkét a Fény születésére. A ráhangolódáshoz, a belső készülethez adott segítséget, mintát Molnár V. József néplélekkutató előadása Nagycenken.
– Vissza kell tekinteni, hogyan volt régen, odafelé kell igazítani magunkat – mondta Molnár V. József magyarság- és néplélekkutató a nagycenki Széchenyi István Általános Iskolában, az iskola és a helyi Honismereti Kör szervezésében megtartott előadásán.
Az örök formákról, ősképekről mesélt, megidézte régi korok régi adventjeinek emlékét. Molnár V. József nem könyvekből tanulta mindazt, amiről szólt, hanem őrségi, pankaszi gyerekként ismerte meg a hagyományt. Naponta tart az ország különböző pontjain előadásokat, visszavezetve hallgatóit a ma is megélhető rend, rendezettség világába.
– „Bejött Jézus a házamba, házam közepén megálla” – mondták a régiek. Karácsony estéjén mindenkiben megszületik a Fény. A régi emberek erre készültek, ezt várták az advent csendjében, a világban ilyenkor uralkodó rendezetlenséget, fénytelenséget ellensúlyozandó a karácsonyt megelőző hetekben helyet teremtettek magukban a megszületendő Fény számára – hangzott el az előadáson.
Az adventi várakozásban a kereszttel osztott kör az anya-

ölet és az általa befogadott Istent, a fenyőág az égből jövő áldást jelenítette meg.
A karácsonyi terített asztal oltár volt, rajta a Luca-napi búza, a méz, a dió, a fokhagyma, az asztal alatti szalma is mind az igazi ünnepről szólt, arról, amit belül él meg az ember.
– Minden más ócska bazár, ami elvonja a figyelmet a belső rendről – mondta az előadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom