Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Előadás - csak felnőtteknek!

A győri Vaskakas Bábszínház új bemutatóra készül. A színpadon egyetlen óriási baldachinos ágyban játszódik minden. Az erotika, a szex nagy szerephez jut a darabban.
Szikra József és Kocsis Rozi figyeli Sramó Gábor rendezőt

A bábszínház hazánkban még mindig egyet jelent egy kicsinyítő képzős szerkezettel. Ha báb, az csak a gyerekeknek szólhat. A világ más tájain ez nincs így. A Győri Vaskakas társulata már megpróbálkozott csak a felnőtteknek szóló darabbal. A Fábry Péter-féle A három testőrt hat évvel ezelőtt bemutatták ugyan, de szériában nem játszották. Most ismét Dumas művét vette elő alapnak a vendégrendező Sramó Gábor, aki egyébként a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója.

„ Nagy örömmel jövök mindig Győrbe " – kezdi beszélgetésünket a rendező. És ez a mondat nem merő formalitás a részéről. Mint mondja, egy jó szellemiségű társulattal kell dolgoznia. Közben megfelelni egy nagy kihívásnak: beültetni a felnőtteket a nézőtérre. Az ilyen kísérletekben részt venni pedig igazán inspiráló egy alkotó számára. Sramó Gábor és társulata Pécsett már évekkel ezelőtt nyitott a felnőttek felé. Kocsmaszínházat csináltak. Szórakoztató, pikáns előadásokat.
Hat évvel ezelőtt aztán Győrött A három testőrt is megrendezte. A felettébb szórakoztató előadás csak a premierig jutott. „ Újragondoltam az egy mindenkiért, mindenki egyért történetét. Úgy vélem, szinte szöveg nélkül is előadható a darab, amely a felfogásomban a szerelem, az ármány és mondjuk ki, a szex körül forog. Pont ugyanúgy, mint a valóságban. Természetesen kihasználva a bábozás nyújtotta játéklehetőségeket. "

A színpadot egy óriási ágy uralja. Az ágyban vagy az ágyhoz kapcsolódva elevenedik meg a három testőr története. Az ország veszélyben, a király ideges, a bíboros cselt sző, a királynő szerelmes és mindennek a mozgatórugója a testiség.
A bábszínház azonban nem vulgarizál. Sokkal inkább kiemel, és a nagyon is triviális dolgokat művészi eszközökkel, a humort segítségül hívva mutatja be egy, a világon mindenütt ismert történet lehetséges verziójában.
„ Tudatosan felvállaljuk, hogy ez egy kísérlet " – mondja a rendező. „ A hivatásos bábszínházak üzemszerűen működnek. Megfelelve ezzel a gyerekek és nevelőik igényeinek. Bevezetik a kicsiket a színház világába. Ma már azonban nincs paraván, a bábszínház igazából életre kelt. Tökéletes és komplex élményt kapnak az idelátogatók. Hiszek abban, a kicsik után a nagyokat, a felnőtteket is meghódíthatjuk. A nekik kiválasztott, csak számukra szóló előadásokkal. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koreaiak szétfutották a lengyel reményeket

Sok mozgásos, lendületes játékkal szerezte meg első győzelmét a világbajnokságok történetében… Tovább olvasom