Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Élő állatokra támadnak a keselyűk Spanyolországban

Nagy keselyűcsapatok támadják meg az élő állatokat Spanyolországban. Az éhezés közeli állapot arra készteti a dögevőket, hogy élő zsákmányra váltsanak a kergemarhakór miatt életbe lépett törvényeknek köszönhetően.
2002-ben az EU elrendelte a marhatetemek elégetését. Tette ezt azért, hogy megakadályozza a BSE betegséget okozó, fertőző prionok elterjedését a környezetben és egyéb állatokban. Ám ez azt is jelentette, hogy vége azon régi gyakorlatnak, melynek keretében a farmerek a halott állatokat a keselyűknek hagyták.

Ez "komoly problémához vezetett a dögevő madaraknál, melyek nem találnak így elég eleséget a túléléshez" - mondja Ana Inigo kutató. A nagytestű, fakó keselyűt érinti leginkább ezen rendelkezés, mivel Spanyolország másik három keselyűfaja az apróbb vadállatokra szakosodott, míg a fakó keselyűk élete a marháktól függ.

Valójában, a megnövekedett, intenzív haszonállat-tenyésztés rejlik a spanyol fakó keselyűk konzervációs sikertörténete mögött, számukat látványosan - 3000-ről 20 ezer költő párra - növelve 1980 és 2000 között -mondja José Donázar keselyűszakértő. Most azonban a madarak koplalnak.

2007-ben a fakó keselyűk szaporodási sikere évek óta a legalacsonyabb - magyarázza a kutató. Az éhező madarak a vadvédelmi központokban tűnnek fel, és a fakó keselyűk támadásának száma az élő háziállatok ellen egyre nő.

Ezen faj alkalmanként mindig megtámadja a beteg, mozdulatlan állatokat vagy újszülötteket, ám ezen gyakorlat most egyre elterjedtebb. Eddig a madarak nem támadtak meg egészséges állatokat. A keselyűk normál esetben az újszülött bárányok méhlepényét fogyasztják el a legelőn, ám most már akkor próbálják azt megenni, amikor az még nem jött le az újszülöttről. Emellett a madarak a spanyol vadászok által lelőtt állatokat is elhappolják az emberek elől.

A farmerek azt követelik, hogy kontrollálják a keselyűk számát. Ehelyett azonban, a spanyol környezetvédelmi minisztérium új törvényt fogalmaz meg azon kivételekre alapozva, melyek az EU intézkedései alapján megengedik, hogy távoli területeken a farmerek a keselyűket alkalmazzák a háziállatok tetemének elfogyasztására. Ugyanakkor a biológusok figyelmeztetnek arra, hogy ezen intézkedés a madarakat ezen területekre koncentrálhatja, így az állatok védtelenné válhatnak a helyi betegségekkel és környezetvi problémákkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Tovább olvasom