Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Elnöki kegyelmet kaptak a Líbiából hazaérkező ápolónők

Elnöki kegyelmet kap a Líbiából hazaérkező, ott előbb halálra, majd életfogytig tartó börtönre ítélt öt bolgár ápolónő és a velük dolgozó bolgár állampolgárságú palesztin orvos - jelentette be a bolgár külügyminisztérium szóvivője.
Az öt ápolónőt, és a palesztin származású orvost, illetve egy másik, korábban felmentett, de Líbiában tartott orvost a francia elnöki géppel vitték Tripoliból Szófiába. A fedélzeten volt a francia elnök felesége, Cecilia Sarkozy és az Európai Bizottság külügyi biztosa, Benita Ferrero-Waldner is.

Az öt ápolónőt és az azóta bolgár állampolgárságot kapott palesztin származású orvost 1999-ben tartoztatták le azzal váddal, hogy szándékosan megfertőztek 438 gyereket HIV-vírussal egy líbiai kórházban. Külföldi szakértők viszont azt állították, hogy a fertőzésért a rossz higiéniás körülmények okolhatók.

Egy líbiai bíróság 2004-ben halálra ítélte őket, majd azt nemrég jóváhagyta a líbiai legfelső bíróság. A kivégzésről szóló ítéletet a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács múlt héten életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatta, és a két ország között 1984-ben kötött megállapodás értelmében büntetésüket Bulgáriában tölthetik le.

Benita Ferrero-Waldner, az EB külügyi biztosa vasárnap érkezett Líbia fővárosába a francia köztársasági elnök feleségével, hogy elérjék az öt nővér és az orvos kiadatását Bulgáriának. A vasárnap éjszakai megbeszéléseken a líbiai külügyminisztérium tisztségviselői a korábbiakhoz képest új feltételekkel álltak elő. Tripoli garanciákat szeretne az Európai Uniótól, hogy a szervezet országai minden szinten rendezik kapcsolatukat Líbiával. Ezen kívül megismételték azt a korábbi követelést, hogy az EU részesítse orvosi kezelésben a HIV-fertőzött gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁPV Rt. elnökjelöltje

Nagy János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem (DE) prorektorát, az agrártudományi centrum elnökét… Tovább olvasom