Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Elnapolta a Mal Zrt. elleni kártérítési pereket a Fővárosi Bíróság

Több felperes megrendülten beszélt az iszapkatasztrófáról, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. képviselője pedig vitatta a cég felelősségét a Fővárosi Bíróságon (FB) kedden megkezdődött négy kártérítési perben; a tárgyalásokat márciusra elnapolták. A négy perben hat kolontári, illetve devecseri lakos összesen mintegy 150 millió forintot követel a cégtől.

Az ETO is támogatta a házaspárt
Az elsőként tárgyalt per két felperese egy 50 év körüli kolontári házaspár volt. A feleség elmondta, hogy október 4-én vonattal tartott hazafelé, mikor férje telefonált neki, hogy "kitört a vörösiszap, (...) a falu negyede odavan".

A házaspár elmondása szerint otthonukat elborította a hordalék, házuk földszintjén minden tönkrement, csak a tetőtérből tudtak kimenteni néhány ingóságot, az ár betonkerítéseket döntött le, fákat csavart ki. A család két földje is teljesen hasznavehetetlenné vált, a háziállatok elpusztultak.

"A következő sokk az volt, amikor hajnalban kitelepítették az egész falut" - mondta az asszony.

Jelenleg a házaspár albérletben lakik, melynek díját fél évig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fizeti.

"Honvágyunk van, de tudjuk, hogy már soha nem térhetünk vissza otthonunkba, a házunkat lebontották. Elveszettnek érezzük magunkat" - mondta a betanított munkásként dolgozó asszony.

A rokkantnyugdíjas, korábban nehézgépkezelőként dolgozó férj arról beszélt, hogy a katasztrófa látványa is borzasztó volt: "mint egy disznóvágás, mintha sűrű vér hömpölygött volna mindenütt a faluban".

A házaspár könnyekkel küszködve beszélt a tárgyaláson a férj édesanyjának elvesztéséről, halálának körülményeiről; a 82 éves asszony holttestét a katasztrófa után két nappal találták meg a mentőcsapatok, 600 méterre a házától.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a házaspár eddig összesen kevesebb mint egymillió forint támogatást kapott, ebből 300 ezret a kolontári önkormányzattól, 170 ezret a Vasas Sportklubtól, 150 ezret a káralaptól, 116 ezret a biztosítótól, 100 ezret a Maltól, 80 ezret a biztosítók szövetségétől, 28 ezret pedig a Győri ETO-tól.


Csak a csillárt tudták megmenteni
Egy másik, hasonló kártérítési per keddi tárgyalásán az FB-n a károsultak hasonló eseményekről számoltak be. Házuk alsó szintjén két méter magasan állt az iszap, onnan csak a csillárt tudták kimenteni. Volt biztosításuk a házra, a biztosítótól ki is mentek kárfelmérésre, de szóban azt közölték, hogy úgysem fizetnek, hiszen ipari katasztrófa történt és arra nem vonatkozik a tulajdonosok biztosítása. A környéken mindenki így járt.

"Az életünket fenekestül felforgatta ez a katasztrófa, hiányzik minden, amit az évek során építettünk" - mondta a tárgyaláson az egyik károsult.
Az egyik felperes beszámolt arról is, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan ajánlatokkal állt elő, számára érthetetlen jogszabályokkal teletűzdelt nyilatkozatokat íratott vele alá november 4-én és december 7-én, ám azt nem engedték meg, hogy az iratot aláírás előtt magával vigye és saját jogi képviselőjének is megmutassa.

A károsult a tárgyaláson elmondta azt is, hogy a házuk környékén minden ingatlant lebontottak, az ő háza is csak azért áll, mert nem írta alá a bontási engedélyt, ugyanis azt még elolvasásra sem adták oda neki.
Magyar György, a károsultak egyik ügyvédje a tárgyalások után újságíróknak azt mondta: az állam jogi képviselői ígéreteket tesznek, nyilatkozatokat íratnak alá, de semmi nem történik, a károsultak még arra sem kapnak lehetőséget, hogy saját ügyvédjeiktől kérjenek segítséget. Megjegyezte, hogy a Mal Zrt.-vel korábban folytatott, sikerrel kecsegtető egyeztetések azért szakadtak félbe, mert azokat megtiltotta a katasztrófavédelmi biztos, csakúgy, mint a kifizetéseket.


A Mal Zrt. sajnálja, de nem ismeri el a felelősséget
A Mal Zrt. ügyvédje, Ruttner György a tárgyalásokon azt hangsúlyozta, hogy a cég nagyon sajnálja a történteket, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és a károsultakkal, ám a felelősségét nem ismerheti el. Az alperes vitatja a kártérítési igény jogalapját, álláspontjuk szerint a Mal Zrt. az elvárható módon, a szabályok betartásával járt el, a katasztrófát vis maior okozta, elháríthatatlan természeti csapások, a sok csapadék, földrétegek elmozdulása.

A cég jogi képviselője utalt arra, hogy az illetékes környezetvédelmi főfelügyelőség 9 nappal a katasztrófa előtt helyszíni ellenőrzést tartott a Malnál, és mindent rendben talált. Az ügyvéd kifejtette azt is, hogy a polgári törvénykönyv szerint a vörösiszap nem veszélyes anyag, azoknak a magánszemélyeknek a kárigénye pedig megkérdőjelezhető, akik beléptek az állami kárenyhítési programba, ugyanis ezekben az esetekben már az állam joga a kárigények érvényesítése.

A bonyolult kártérítési perekben sokszor előbb a jogalapról dönt a bíróság, azaz arról, hogy jár-e egyáltalán kártérítés a felpereseknek, és ha a fellebbezések után ez a kérdés a felperesek javára dőlt el jogerősen, akkor egy új eljárásban vizsgálják a kár pontos összegét, mindez pedig általában sok évet vesz igénybe.A Mal Zrt. elleni kártérítési perek közül kedden négy kezdődött el a FB-n, azokban hat kolontári, illetve devecseri lakos összesen mintegy 150 millió forintot követel a cégtől.

Az iszapkatasztrófa miatt indított első kártérítési perben november 30-án tartott tárgyalást az FB. Abban az ügyben 20 millió forintot követel a devecseri felperes, akinek már jóval az első tárgyalás előtt, október 20-án ideiglenes intézkedésként 10 milliót megítélt az elsőfokú bíróság, ám a Mal fellebbezett a döntés ellen.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember halt meg, több mint százhúsz pedig megsérült. Devecserben több mint 200 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.

Olvasóink írták

 • 16. annobon 2011. január 05. 15:24
  „15-höz: igaz sajnos! Talán annyiban különböznek még az átlagembertől, hogy ritkábban mosnak kezet, hogy jobban ragadjon nekik... :)”
 • 15. öröksoproni 2011. január 05. 14:41
  „annobon: szerintem minden normális elv hiányzik belőlük...”
 • 14. annobon 2011. január 05. 14:25
  „Legnagyobb baj sztem, hogy hiányzik az adományelosztókból az egyenlő elosztás (bánásmód) elve...”
 • 13. öröksoproni 2011. január 05. 14:17
  „Azt mondjuk nem értem , miért az a család perelt, akik vadonatúj házat kaptak (nagyon sajnálom őket egyébként), M. ügyvéd úr miért nem valaki olyannak vállalta a képviseletét, aki eddig semmit sem kapott és legalább ugyanannyi kár ért.”
 • 12. öröksoproni 2011. január 05. 14:11
  „4-hez: hidas, én úgy tudom, hogy a kármentő alapba FŐKÉNT MAGÁNEMBEREKTŐL befolyt kb. 1,5 mrd Ft-ot az állam - saját szavukkal élve - jó gazda módjára befektette. Ja, hogy emberek élete darabokban, szanaszét élnek családok és a legtöbbje valószínűleg soha nem tud majd visszaköltözi, meg talpra állni, az kit érdekel? Egyszerűen nem is tudom, mit lehetne tenni ekkora pofátlan lenyúlás után?!”
 • 11. janika 2011. január 05. 13:47
  „Nyugi bele márciusig beidomítják a bírókat!”
 • 10. annobon 2011. január 05. 12:50
  „9-hez: "Csótány, cigány országgá alakult Magyarország...." A mai mellékletről jut eszembe, hogy anno 1552-ben az egri vár védelménél még csak 1 cigány volt jelen (a Sárközi). Csak a példa kedvéért 2011-ben hány roma él Egerben?”
 • 9. Szamuráj 2011. január 05. 12:48
  „Elnapolta mi? Vajon miért?
  Inkább a károsultakat kellene támogatni, nem a fővárosi bíróságot lefizetni, erről ennyit.
  Csótány, cigány országgá alakult Magyarország....”
 • 8. reggi 2011. január 05. 11:53
  „Az apukának a dolomitját, nyugodj meg már régen kifizethették... S röhej, hogy a bíróság most kér fel szakértőt.... Volt olyan neves szakember, aki a gátszakadás után egy héttel már ott volt és feltárta a lehetséges okokat! S hihető a természeti katasztrófa! Most meg az MTA fog kutakodni - vezéri súgott eredménnyel. Ez nem a kettős állampogárság, amit egy papírral el lehet intézni! Itt dolgozni és dolgoztatni kellett volna és biztosítani a szükséges pénzt az építkezésekhez. Itt nyújthatott volna támogatást a kormány! Szokták mondani, hogy bajban lehet megismerni, hogy ki a barát! Most akkor a kormány emberbarát?”
 • 7. annobon 2011. január 05. 09:59
  „Bocs matekból nem voltam sose kitűnő, most kicsit utánaszámolva, ha 15 milliót megszorzok százzal, akkor 1500 milliót kapok, azaz kicsit eltúloztam az előzőeket. Tehát, hogy magamat pontosítsam így is 100 db 15 milliós családi ház (új) kijönne a segélyből. Mennyit is építettek eddig újjá?”
 • 6. fióka 2011. január 05. 09:57
  „Ez könyvelhető volt már a balesetkor is ,hogy ezt a játékot fogják űzni a legszomorúbb,hogy ennek a sarlatán Bakonyi Zoltán vagyona jócskán meghaladja a 1,5 milliárd forintot szóval no comment és ehhez a kormánypárti haverok meg aszisztálnak nekik”
 • 5. annobon 2011. január 05. 09:57
  „4-hez: "hol van az az 1,6 milliárd forint amit az ország összeadott az ott élőknek?" Ha igaz ez az összeg (és miért ne lenne az?) + a külföldi segélyek Angelina Jolietól a Spanyol Vöröskeresztig, stb., akkor számoljunk csak egy kicsit! Egy új (szerény kétszobás) családi házat fel lehet építeni kábé 10-20 millából. Vegyük csak az átlagot: 15 millát. Mondjuk 1,5 milliárd forinttal számolva, ami ugye 1500 millió forint, akkor ebből a summából kijönne ... 100 millió családi ház! Majdnem minden mexikói állampolgárnak jutna egy! Aztán lehet, hogy elszámoltam magam egy nullával, de akkor is 10 millió ház jönne ki, minden magyarnak egy! Miről beszélünk akkor???????”
 • 4. hidas 2011. január 04. 22:50
  „Nagyon sajnálom az ott élő embereket, borzalmas dolgokon mentek keresztül. De miért nem lehetett már ennyi idő alatt a tényleges okokat és az esetleges felelősöket megnevezni? És vajon hol van az az 1,6 milliárd forint amit az ország összeadott az ott élőknek?! A kamatait ki nyúlja le?!”
 • 3. nyunyi 2011. január 04. 22:41
  „Vicc ez az ország!!!100 milliónál többet kell lopni és 5 embernél többet kell idő előtt a sírba juttatni.Ezt lehet büntetés nélkül!Röhej!Szegény emberek,ha visszakapták volna a káruk értékét,akkor is maradna elég sérelmük egy életre!”
 • 2. miracle 2011. január 04. 18:31
  „Milyen per?
  OV már kihírdette az ítéletet előre.”
 • 1. senkialadár 2011. január 04. 17:48
  „akkor ki a felelős? ő cucca ömlött oda az ő gátjából,nyilván felelőst is meg tudja nevezni,vicc az egész amit művelnek,elhiszem hogy mind3 igazgató hirtelen lecsúszna az 50 leggazdagabb magyar sorból a legszegényebbek közé ha minden kárt kifizetne amit okozott,de ez van ezt most elcseszték.
  Jó de azér a károsultakat is kicsit össze szedhetnék magukat és gondolkodjanak reálisan,nem ebből kellene meggazdagodni,nem az itt felsoroltakra gondolok, hanem hallottam olyanok is vannak akiknek semmi bajuk csak épp nem tudott aznap munkába menni és 4 millió ft kártérítést követel :S
  én egy megb.szott petákot se kérnék,ne adjon nekem pénzt nem érdekel, csak azt adja vissza ami az iszap kiömlése előtt volt,és úgy ahogy volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség felkészült az EU-elnökséggel összefüggő feladatokra

A rendőrség felkészült az EU soros elnökségével összefüggő közlekedésrendészeti feladatok… Tovább olvasom