Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elment a varjúdombi mesélő

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház művésze - tudatta a budapesti teátrum pénteken az MTI-vel.
A József Attila Színház saját hallottjának tekinti váratlanul, tragikus hirtelenséggel eltávozott doyenjét, akit pénteken Korfun ért a halál. Bánffy György közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház tagja.

Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté. A közönség egyebek mellett Shakespeare Lear királyaként, Othellóként, a Liliomfi Szilvay professzoraként vagy Miller Pillantás a hídról című művének Alfierijeként emlékezhet rá. Örökre emlékezetes marad Széchenyiként Siklós Olga A legnagyobb magyar című monodrámájában. Egyik utolsó, felejthetetlen alakítása Freud megformálása volt Terry Johnson Freud éjszakája, avagy Dalín a szekrénybe című darabjában.

A XX. század második felének meghatározó, nagy színésze volt, nagyszerű mester, kiváló kolléga és felejthetetlen barát - olvasható a József Attila Színház méltatásában.

Bánffy György
Bánffy György


Bánffy György 1927. június 19-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzetiben, egy évig az Állami Bábszínházban, majd 1954-60 között az Operett Színházban játszott. 1960-tól Pécsett ért el nagy sikereket, 1971-től a József Attila Színház tagja volt. Az egyik legszebben beszélő színészként 1978-tól a Zeneművészeti Főiskola beszédtanára, 1990-től az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. 1983-ban a kiváló művész minősítéssel díjazták munkásságát. 2001-ben Kossuth-díjat kapott a magyar nyelvi kultúra fejlesztése terén szerzett elévülhetetlen érdemeiért, irodalmi értékeink kiváló tolmácsolásáért, emlékezetes színészi alakításaiért, egész életútja elismeréseként. 2010-ben megkapta a Magyar Szabadságért-díjat.

Olyan filmekben játszott, mint a Magasiskola, a Mephisto, a Redl ezredes, a Tüske a köröm alatt vagy a Tiltott terület, amelyet 1969-ben díjaztak a Velencei Filmfesztiválon is.

1985 és 1994 között országgyűlési képviselő is volt. Közben 1989-ben belépett az MDF-be, és a második ciklusban a párt frakciójában és több parlamenti bizottságban dolgozott. Ő volt a Magyar Vadászok Országos Szövetségének elnöke is.

A 2001. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon a József Attila Színházban mutatták be A csodálatos mandarin-ügy című dokumentumjátékát, amelyet a Bartók Béla által írt balettről korabeli dokumentumok, tanulmányok, naplójegyzetek, újságcikkek, levelezések alapján állított össze. Anyád nyelvét bízták rád a századok című műsorát az 1970-es évektől előadják itthoni és határokon túli településeken.

A nyolcvanas években gyakran hallhattuk a tévében is, hiszen a Varjúdombi mesék című rajzfilmsorozatban ő volt a mesélő.

Olvasóink írták

 • 6. RábaViktor 2010. szeptember 03. 22:59
  „Döbbenet. Nem is volt beteg! Nem voltunk közeli barátok, de nagyon jól ismertük egymást. Nagyszerű, lelke mélyéig igaz magyar ember volt. Gyurikám! Nem felejtünk!”
 • 5. kolombela 2010. szeptember 03. 22:42
  „Távoztával nagy veszteség érte a magyar kulturális élete. Nyugodjék békében.”
 • 4. mendemonda 2010. szeptember 03. 20:28
  „hmmmm, egyre több minden(ki) fog hiányozni.....nyugodjon békében!”
 • 3. raffy2 2010. szeptember 03. 20:20
  „nyugodjon békében”
 • 2. nyuszipuszi 2010. szeptember 03. 19:47
  „Isten nyugosztalja!”
 • 1. Truder 2010. szeptember 03. 18:35
  „:( Nagyszerű ember volt, isten nyugosztalja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menesztették a Volánbusz Zrt. vezérigazgatóját

Visszahívják a Volánbusz Zrt. vezérigazgatóját, munkaviszonyát megszüntetik, és kikerül a cég… Tovább olvasom