Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Elmélkedés ég és föld között

Végtelen szerelmi történettel zárta 23. évadját a Győri Balett. Bakot lőni megbocsáthatatlan lett volna az ezúttal koreográfusként alkotó Bombicz Barbarának, hiszen Tolcsvay László zeneszerző, Bródy János szövegíró és Sebestyén Márta énekes dolgozott a keze alá.
Jelenet a darabból

Az első taktusok felhangzása után az első percekben azon izgultam, hogy felnő-e táncban a koreográfusi szándék és a táncosok teljesítménye a remek zeneanyaghoz. Bár félő volt az is, hogy Tolcsvay, mint a hat évvel ezelőtt bemutatott Bábel esetében, elsodródik a gépzene irányába, de szerencsére nem így történt. Fülbemászó dallamok, népzenei motívumok, remek és változatos hangszeres megszólalások adták az alapot Bródy János megszokottan elgondolkodtató, ám mai szövegeihez, melyet Sebestyén Márta és egy kórus tolmácsolt. Igazán igényesen populáris zene született (remélem, megjelenik hanghordozón is), melyhez a koreográfus impulzív, lendületes és frappáns mozdulatvilágot talált. Szenzációsan ötvözte a balettel a néptánc sematizált mozdulatait és ötletesen találta meg a megoldást az ember örök dilemmájára: a test és lélek nyughatatlanságára. William Fomin, Horváth M. Lilla és Sóthy Virág mint az Örökkörök főszereplői hibátl anul táncoltak a szombati premieren.
A balettest második részében Günter Pick Carmina Buranáját újította fel a Győri Balett. Meglehet, az én hibám, de Orff zenéjével úgy vagyok, mint Pavlov kutyája. Összeugrik a szívem és azt a bizonyos napkorongot várom, ami A Nap szeretteiben feltűnt a legeslegelső előadáson. Helyette megint hosszú, alig véget érő koreográfiát kaptam, amely csak egy-két táncosnak – Hegyi Réka, Horváth István – termett babért. Összhatásában mégis erőteljesebb Carmina lett a felújított, friss, fiatalos változatát kaptuk, és hogy mégsem ragadott magával, az a koreográfus bűne.

Korábban: 

Férfivágyak ég és föld között (2002.05.31.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsó a Dunaferr élén?

Jancsó Péter, a Graboplast Rt. elnök-vezérigazgatója lehet a Dunaferr válságmenedzsmentjének… Tovább olvasom