Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Elmarasztalta a kényszergyógykezelés gyakorlatát Strasbourg

Pert nyert egy pszichiátriai beteg a magyar állammal szemben Strasbourgban. Európa emberjogi bírósága elmarasztalta a kényszergyógykezelésről döntő hazai gyakorlatot.
A nemrég megszületett ítélet szerint kétmillió forintos kártérítés illeti meg Gajcsi Lászlót, akit három évig kezeltek egy magyar pszichiátrián. A nemzetközi bíróság megállapította az Európai Emberjogi Egyezmény megsértését, és kimondta: sérült a beteg szabadsághoz való joga, a kötelező gyógykezelést meghosszabító bírósági döntés pedig felületes volt.

Gajcsi Lászlót 1999-ben szállították a Nagyatádi Kórház pszichiátriai osztályára. Négy nappal később a városi bíróság jóváhagyta a kötelező gyógykezelést, majd ezt a törvénynek megfelelően időközönként meghosszabította. Egy év múlva egy bíróság által kijelölt elmeorvos szakértő állapította meg, hogy a kezelésnek folytatódnia kell. A bíróság úgy hagyta jóvá a beteg kényszergyógykezelésének meghosszabítását, hogy indoklása mindössze két mondatból állt öt sor terjedelemben. A felperes képviselői megpróbáltak fellebbezni a magyar bíróságon, arra hivatkozva, hogy megfelelő indoklás nélkül Gajcsi László gyógykezelése inkább önkényes fogvatartásnak tekinthető, de hiába.

A Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány magyarországi munkatársa, Fiala János a lapnak elmondta, hogy a per precedens értékű, ugyanis naponta érkeznek ehhez nagyon hasonló panaszok. Ezek alapján pedig nyilvánvaló szerinte, hogy a jogsértés általános.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Győri Könyvszalon - OKTÓBER 13., PÉNTEK

Tovább olvasom