Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Elmarasztaló ítélet Frei bérgyilkosokról szóló műsora miatt

A csatorna 2001. május 16-án sugárzott műsorának előzetesében elhangzott: "Legyenek részesei egy kockázatos kalandnak! Tartsanak Frei Tamással Moszkvába! Béreljék fel vele együtt azt a bérgyilkost, aki egymillió dollárért még a magyar miniszterelnököt is megölné!"
A magyar média egyetlen szereplője sem engedheti meg magának, hogy lehetséges gyilkosság célpontjaként bárkit megjelöljön, mint ahogy nem jelölhet meg ekként egy magyar közjogi méltóságot viselő személyt sem. Többek között ennek a megállapításnak helyt adva immár a magyar bíróság jogerősen elmarasztalta A riporter Frei Tamás című egykori RTL-műsort.

Legyenek részesei egy kockázatos kalandnak! Tartsanak Frei Tamással Moszkvába! Béreljék fel vele együtt azt a bérgyilkost, aki egymillió dollárért még a magyar miniszterelnököt is megölné! – ilyen előzetessel csalogatta a nézőket a Frei-produkcióra a csatorna. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a felperes Magyar RTL Televízió Zrt. a műsorszám promóciójának közzétételével megsértette az 1996. évi médiatörvényt, annak 3. § (2) bekezdését, mely szerint „A műsorszolgáltató köteles tiszteletben tartani a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét, tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére." S ugyancsak sértette a műsor-szolgáltatási szabályzatot. A kereskedelmi csatornát ezért több mint 5 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte, továbbá műsor-szolgáltatási jogosultságának gyakorlását 10 percre felfüggesztette.

A jogerős bírósági ítéletben szerepel továbbá az is, hogy a magyar média egyetlen szereplője sem engedheti meg magának, hogy lehetséges gyilkosság célpontjaként bárkit megjelöljön, mint ahogy nem jelölhet meg ekként egy magyar közjogi méltóságot viselő személyt sem. Az elhangzott felszólítással felperes ugyancsak sértette a médiatörvényt, illetve a műsor-szolgáltatási szabályzatot.

Az elmarasztaló ítélet indokolásában a jogerősen eljáró ítélőtábla megemlíti azt is, hogy a műsor készítői a bérgyilkosok bemutatása kapcsán a fokozott hatás érdekében a szükségesnél több alkalommal és hangsúlyosabban jelenítették meg az erőszakot az egyes emberölési módoktól az áldozatok eltüntetéséig. Így a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas volt, ezért csak 23 és 05 óra között lehetett volna közzétenni.

A nagy port felvert műsorszám miatt egyébként az Országos Rádió és Televízió Testület még 2001 májusában szabott ki több mint ötmilliós kötbért, illetve szankcionált tízperces műsorfelfüggesztéssel. Az RTL Klub bocsánatkérésre kényszerült, távozott a csatorna programigazgatója, és felfüggesztették a Frei-műsor sugárzását is. A botrányos körülmények miatt távozni kényszerült riporter egyévnyi hallgatás után a TV2-n tért vissza a Frei-dossziéval.

A Fővárosi Ítélőtábla ítéletével hatévi pereskedésre tett pontot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.11.

Tovább olvasom