Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elmaradt a színházi varázs

Ámbár szép tapssal jutalmazta a nagyérdemű a soproni Petőfi teátrum szombati premierjét, Molnár Ferenc (1878–1952) A testőr című vígjátékát, mégsem mondhatjuk el az előadásról, hogy maradéktalan színházi élményben lett volna részünk.

Nem Selmeczin múlott

Mindenekelőtt megelégedettséggel nyugtáztuk: a soproni színház egyik leginkább foglalkoztatott „nagyágyúja”, Selmeczi Roland bebizonyította, nemcsak az élet legkomolyabb dolgait boncolgató drámák tragikus életű, alkoholista figuráit, hanem a könnyedebb színpadi művek szerelmes és féltékeny főhőseit is képes tökéletesen megjeleníteni. Igazából nem is rajta múlott, hogy Molnár Ferenc 1910-ben írt, s Iglódi István rendezésében színpadra került „A testőr” című vígjátéka ez alkalommal mégsem hozta a várt színházi varázst.

Lassú befejezés

„ Egy élete delén járó sikeres férfi (színész) féltékeny még éppen fiatal (színésznő) feleségére. Ezért testőrnek öltözve kíván bizonyosságot szerezni az asszonyi hűségről vagy hűtlenségről...” olvasható a színdarab szórólapján. Nos, ehhez képest látunk a színpadon „élete delén” egy 1969-ben született kiváló színészt, s egy „még éppen fiatal” színésznő szerepében egy nála több mint egy évtizeddel idősebb művésznőt. Emiatt aztán még a hátsó sorban ülő nézőnek is óhatatlanul az eszébe jut: Kubik Anna bármennyire is szép és érett asszony, vagy azt a pár sort hagyhatták volna el a szórólapról, vagy más szereposztást kellett volna alkalmazni. Hadd tegyük hozzá: Kubik Anna érzékenyen, meggyőzően s jól játszotta szerepét, viszont az is kétségtelen, hogy a „fotelos” jelenetnél, amikor jobbra-balra hányta-vetette magát, az lentről csöppet sem karikírozásnak, hanem a teátralitás kevésbé szerencsés megnyilvánulásának hatott. Másik kifogásunk a mű túlzottan is lelassult befejezését illetheti, a feszesebb ritmus talán hatásosabb lett volna. Nevezetesen az, hogy mielőbb lássuk: az illúzióit elveszteni nem akaró nő bizony odaáll az elé az ablak elé, amelynek jelentősége aztán túlmutat a kereteken...

Pompás díszlet

Amiért mégis javasoljuk az összességében kellemes estét ígérő Molnár-darabot a színházrajongóknak, az Makay Sándor, Nagy Anna, Vlahovics Edit és Keresztes János parédés játéka. Székely László pompás díszlete is illik a történet hangulatához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom