Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ellenzéki össztűz Blairre az EU-költségvetés miatt

Ellenzéki össztűz zúdult hétfőn a brit parlamentben Tony Blair brit kormányfőre, a tory képviselők nehezményezték, hogy szerintük a miniszterelnök túl sok engedményt tett az Európai Unió költségvetésének fő számairól határozó múlt heti európai uniós csúcstalálkozón.
David Cameron, az ellenzéki brit Konzervatív Párt elnöke azt vetett Blair szemére, hogy lemondott az uniós költségvetéssel kapcsolatos "minden egyes" céljáról, és könnyelműen föláldozta a brit érdekeket. A tory vezér az alsóházi vitában a leginkább azt fájlalta, hogy a munkáspárti kormányfő a Londonnak az EU-költségvetésből járó visszatérítés túlságosan nagy részéről mondott le anélkül, hogy feltétel nélküli ígéretet kapott volna Franciaországtól a mezőgazdasági támogatások leépítéséről.

London most ott áll egy többmilliárdos számlával, amelyet a brit adófizetőknek kell kiegyenlíteniük - jelentette ki Cameron.

Tony Blair szerint viszont Nagy-Britannia büszke lehet arra, hogy hozzájárult az EU 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi tervéről való megegyezéshez. Ha London nem mutatja magát késznek befizetései növelésére, azzal elárult volna mindent, amiért addig kiállt, mindenekelőtt a keleti bővítés terheiből való arányos részesedés elvét. A brit kormányfő kijelentette: az, hogy a szigetországnak járó uniós visszatérítés összegét az eredetileg tervezett 8 milliárd helyett 10 és fél milliárd euróval csökkentették, megfelel Nagy-Britannia érdekeinek, mert segít abban, hogy az új tagállamok erős gazdasági partnerré váljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne… Tovább olvasom