Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ellenzéki egyeztetés: létrejött a kormányváltó szövetség, külön jelölttel

A Fidesz szerint a mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös van: csak a személyes érdekeiket nézik.
Fidesz: egy közös van bennük, hogy a saját érdekeiket nézik

A Fidesz szerint a mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös van: csak a személyes érdekeiket nézik.

A Fidesz csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében így reagált arra, hogy az MSZP és az Együtt-PM csütörtökön megállapodott arról, hogy nem állítanak közös miniszterelnök-jelöltet. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson.

A Fidesz szerint a személyes érdekeket nézték akkor is, amikor Gyurcsány Ferenccel együtt tették tönkre az országot. Akkor sem azért szavazták le őket, mert baloldaliak, hanem azért, mert az ország érdekei helyett, csak a személyes érdekeiket nézték. "Úgy tűnik, nem tanultak semmit" - áll a közleményben.

Nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közösen jelentette be csütörtökön Budapesten, másfél órás tárgyalásuk után.

A két politikus sikerként értékelte a megállapodást, és azt mondta, hogy létrejött a kormányváltó szövetség, ugyanis az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését.

Bajnai Gordon elmondta: nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a több szavazatot szerző párt listáját vezette. Véleménye szerint így a választók dönthetnek erről a kérdésről.

Mesterházy Attila közölte: közös jelöltként tekintenek a 106 egyéni választókerületben induló politikusokra, így közös kampányra is készülnek. A két párt vezetői a jövőben kéthetente, a kommunikációs stábok pedig hetente egyeztetnek.

A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állíthat jelöltet. A Bajnai Gordon pártjának jutó 31 körzet között van hét budapesti - így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület - és öt Pest megyei, valamint az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet.

Az Együtt-PM indíthat jelöltet Baján, Szigetváron, Gyulán, Szentesen, Sárbogárdon, Mosonmagyaróváron, Egerben, Esztergomban, Vásárosnaményban, Nyírbátorban, Dombóváron, Körmenden, Balatonfüreden és Nagykanizsán is.

Az Együtt-PM-nek átadott választókerületek között van Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, valamint Gúr Nándor alelnök körzete is.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Gyurcsány: egyelőre elbukott a teljeskörű ellenzéki összefogás

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtöki megállapodásával a teljes körű ellenzéki összefogás ügye egyelőre elbukott - közölte Gyurcsány Ferenc csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A DK elnöke arra reagált, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közösen jelentette be csütörtökön, hogy nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje, sem közös listája az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a bejelentés legfeljebb "fügefalevélnek jó", hogy eltakarja az összefogás elérésére tett kísérlet kudarcát. "A két pártvezető kolléga arcmentése nem egyenlő a sikerrel" - jelentette ki.

Mesterházy Attila hozzátette, hogy a szocialista párt hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával. Politikusaik akár az MSZP listáján, akár a szocialistáknak jutó egyéni körzetek némelyikében elindulhatnak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha az Együtt-PM pártszövetségként indul a választáson, akkor öt- helyett tízszázalékos parlamenti küszöböt kell átlépnie, Bajnai Gordon azt mondta: messze tíz százalék feletti eredményre számít.

Az MSZP és az Együtt-PM között júniusban kezdődtek tárgyalások a választási együttműködésről. Az egyeztetés múlt pénteken megakadt az esetleges közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja körüli vita miatt. Bajnai Gordon közvélemény-kutatást javasolt, Mesterházy Attila pedig azt, hogy előválasztáson döntsenek a kormányfőjelöltről és a 106 egyéni jelöltről. Bajnai Gordon később azt mondta, akár egy óra alatt meg lehet állapodni, és szervezete kész elfogadni, hogy az egyéni választókerületeket kétharmad-egyharmadban arányban osszák fel.

A szocialista párt elnöksége szerda este a tárgyalások folytatásáról döntött. Az MSZP a megállapodás érdekében eltekintett az előválasztásról szóló javaslatától. Ekkor körvonalazódott, hogy a két párt szinte biztosan külön listán indul majd.

KDNP: saját sorait sem tudja rendezni a baloldal

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a csütörtöki "MSZP-Együtt-PM-paktum" is egyértelművé tette, hogy még saját sorait sem tudja rendezni a baloldal.

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP és az Együtt-PM csütörtökön megállapodott arról: nem állítanak közös miniszterelnök-jelöltet. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson.

A KDNP közölte: az egyéni ambíciók ismét felülírták a tisztességes baloldali szavazók képviseletének optimális lehetőségét.

Miért gondolja Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy ha "régi jó haverokként" is képtelenek megállapodni egymással, akkor egyáltalán boldogulnának Magyarország vezetésével?" - tette fel a kérdést a KDNP.

Olvasóink írták

 • 18. machers 2013. szeptember 02. 17:24
  „16. fortuna54 2013.09.02. 12:21
  Nem tagadom, kicsit meglepett a kérdésed. Nem nagyon látom az összefüggést a cikkben megfogalmazottak és az alfelem állapotával kapcsolatos kérdésed közt.
  Ezzel együtt, megnyugtatlak. Nem, mert a rendszeres tisztálkodás az bizony sokat segít ebben a kérdésben is. Próbáld ki! Nem bánod meg. Szappan, tusfürdő, meleg víz sokat segít.”
 • 17. machers 2013. szeptember 02. 12:29
  „14. machers 2013.08.31. 16:27
  Látom, hombre, hogy nem érzed magad biztonságban, ha nem érzed a ganédomb melegét a lábujjaid között.”
 • 16. fortuna54 2013. szeptember 02. 12:21
  „machers,csiklandik az alfeled?”
 • 15. Santos 2013. szeptember 02. 11:11
  „Machers,furogasd Mazzola farmer kanos süldöjét,persze load élettársaddal felváltva.Mindent azért még nem tettem meg,szeretnélek egyszer szemköztcsövelni.”
 • 14. machers 2013. augusztus 31. 16:27
  „13. Santos 2013.08.31. 12:44
  Csak így tovább hombre!
  Megint klasszul összeszedted a gondolataidat! Ez egy frankó, tárgyilagos hozzászólás volt. Megtettél mindent, ami tőled telhető!”
 • 13. Santos 2013. augusztus 31. 12:44
  „12.load.Te valószinü Bornemisza Benö formációjára szavazol,mind antialkoholista.”
 • 12. load 2013. augusztus 30. 21:52
  „10. pancser
  Ez a szövetségi program arra épül, hogy "bárki, csak Orbán ne".
  Hidd el, sokan gondolkodnak így!
  Én magam is, de ez nem jelenti azt, hogy jövő évben erre a formációra szavazok.”
 • 11. load 2013. augusztus 30. 20:30
  „1. asvel
  Bámulatos az optimizmusod, mert ez egyelőre még a Fidesz sem így gondolja.”
 • 10. pancser 2013. augusztus 29. 23:10
  „Hááát, elég szerencsétlen megállapodás! Hogyan tudják előre, hogy a közös jelölt arca a lehető legjobb?”
 • 9. miracle 2013. augusztus 29. 21:55
  „asvel
  Orbán egyébként sem állna ki.
  Retteg, ha nem az ismerős környezetben kell lennie, ha kényelmetlen tényekkel szembesítenék.
  A 10% meglehet. Az ellenzék jóval több szavazatot fog kapni, mint amennyi most látszik, de nem biztos hogy elég lesz, ez igaz, igen sok a fidesz-zombi.”
 • 8. asvel 2013. augusztus 29. 21:09
  „Jelen pillanatban Bajnaiék 6-7%-on állnak!
  Mi a garancia arra, hogy el tudják érni a 10%-os küszöböt úgy, hogy az ellenzéki szavazóknak választaniuk kell az MSZP és köztük úgy, hogy az MSZP-nek nem lesz érdeke azt mondani hogy szavazzanak oda is, hiszen ezen múlhat Mesterházi sorsa...
  Ezenkívül, mivel nincs Miniszterelnök jelölt, így Orbánnak sem kell kiállnia vitára, mondhatja azt, hogy előbb döntsék el ki a kihívója.....”
 • 7. miracle 2013. augusztus 29. 19:55
  „A fidesznek egyébként mi köze van az egészhez, minek fröcsög bele?
  Akkor lettek volna ilyen hangosak, amikor 2006-ban újra a már egyszer megbukott miniszterelnököt jelölték megint. Meg persze 2010-ben is, amikor már a 2-szeresen bukottat. A 2-szeres buktával egyébként is rekorder, tehát ő a legbukottabb mind közül, aki tehát végképp a saját személyes érdekeit nézte.”
 • 6. Köszörűs 2013. augusztus 29. 19:33
  „Ehhh!”
 • 5. Santos 2013. augusztus 29. 18:24
  „3mas. Már vagytok is,vagy öten-hatan.Nem lenne jó,órvoshoz menned mig nem késö?”
 • 4. gte325 2013. augusztus 29. 17:45
  „most már csak mi kellünk hozzá, hogy ezt a népnyomorító szennyes bagázst visszaüldözzük oda ahonnan jött, a semmibe, az ismeretlenségbe, ahová valók. nehogy megint a távol maradók juttassák ezt a hazug narancsos neokommunista bagázst ismét hatalomra, mint négy évvel ezelőtt. visszaállamosító viktornak a süllyesztőben a helye.”
 • 3. pozdorja 2013. augusztus 29. 16:57
  „Aki az MSZP-vel kokettál, annak büdös lesz a keze...”
 • 2. vienna 2013. augusztus 29. 16:39
  „A lehető legjobb megállapodás.
  Csak arra az egyre kell figyelni, hogy az 5 ill. 10% meglegyen mindegyiküknek, egyébként teljesen felesleges lett volna a közös lista. Akkor minek van külön a két párt?
  Így mindenki választhat.
  Akkor pedig eldől, hogy a két ürge közül melyik a népszerűbb (vagy kevésbé népszerűtlen, mert sajnos ma Magyarországon erről szól a választás).”
 • 1. asvel 2013. augusztus 29. 15:18
  „Ezzel gyakorlatilag el is dőltek a választások a Fidesz javára...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánosságra hozták a pótfelvételi ponthatárait

A felvételizők közül 5719-en jelöltek meg alapképzést, 1058-an felsőoktatási szakképzést, 843-an… Tovább olvasom