Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Ellenzéki egyeztetés: Bárándy szerint új alkotmányra van szükség

Ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs.
19:30 - Összefoglaló: közjogi kérdésekről tárgyaltak ellenzéki szervezetek

Közjogi kérdésekről tárgyaltak a kezdeményező Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői szerdán Budapesten.

Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő az első tárgyalások után újságíróknak azt mondta, ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs.

A következő választások után még kétharmados többség birtokában sem akarnának egyedül alkotmányozni - ismertette a résztvevők álláspontját. Elképzeléseik szerint az új alkotmány két lépcsőben, a részvételi demokrácia minden elemét kihasználva születhet meg. Az első körben a jogállamiságot akarják helyreállítani, ezért csak az ehhez legszükségesebb módosításokat végzik el, és ezután indulhat egy hosszú és kiterjesztett folyamat, amelynek a végén egy társadalmi konszenzussal elfogadott új alkotmány születik - mondta.

Bárándy Gergely sikeresnek ítélte az első tárgyalási fordulót, amelyen megegyeztek a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások folytatódnak, a terveik szerint legközelebb jövő szerdán ülnek össze. Kérdésre válaszolva azt mondta: jóval kilencven százalék fölött van azoknak a kérdéseknek az aránya, amelyben a résztvevők mindenképpen egyet tudnak érteni.

A Fidesz szerint az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek hallgatnak igazi szándékukról, a bankadó eltörléséről. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője szerdai közleményében úgy fogalmazott: másfél év "megrendezett bújócskázása" után újra összeállt a régi csapat, "Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot".

A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a "devizahitel csapdájába" lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozzák létre.

Volner János, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese úgy reagált: "zsákmány reményében egyesül az amerikai pénzekből kampányoló baloldal", és a most meginduló tárgyalások igazi kérdése az, hogy a magyar emberek vagy pedig a beléjük invesztáló külföldi befektetők érdekét szolgálja-e majd az egyesülés. Közleményében a politikus azt írta: a "2010-es választási veresége után részint álcivil mozgalmak mögé bújva" tér vissza az MSZP és az SZDSZ.

18:30 - Jobbik: külföldi befektetők érdekét szolgálná az egyesülés

A Jobbik szerint "zsákmány reményében egyesül az amerikai pénzekből kampányoló baloldal", és a most meginduló tárgyalások igazi kérdése az, hogy a magyar emberek vagy pedig a beléjük invesztáló külföldi befektetők érdekét szolgálja-e majd az egyesülés.

Volner János, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán közleményben reagált arra az ellenzéki egyeztetésére, amelyen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. A szocialista Bárándy Gergely az egyeztetés után azt mondta: a résztvevők egyetértettek abban, hogy új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs; meg tudtak állapodni továbbá a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is.

llenzéki egyeztetés: Bárándy szerint új alkotmányra van szükség.
llenzéki egyeztetés: Bárándy szerint új alkotmányra van szükség.
Fotó: MTI/Beliczay László

A Jobbik közleményében azt írta: a "2010-es választási veresége után részint álcivil mozgalmak mögé bújva" tér vissza az MSZP és az SZDSZ. "A baloldali csoportok közös jellemzője, hogy bevallottan amerikai pénzekből kampányolnak" - fogalmazott a párt, megjegyezve, hogy míg az LMP-t Richard Field támogatja, Bajnai Gordon politikai tevékenységére a Center for American Progress nyújt fedezetet.

Kitértek továbbá arra is, hogy úgy vélik, "a tömörülés azt a Bajnai Gordont fogja jelöltként indítani a miniszterelnöki székért, aki 1200 milliárd forintos megszorító csomagjával már maga is bizonyította kormányfői alkalmatlanságát".

18:23 - A Fidesz szerint a bankadó eltörlése az ellenzéki szervezetek célja

A Fidesz szerint az ellenzéki egyeztetésen résztvevő szervezetek hallgatnak igazi szándékukról, a bankadó eltörléséről.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerdai közleményében úgy fogalmazott: másfél év "megrendezett bújócskázása" után újra összeállt a régi csapat, "Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot".

A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a "devizahitel csapdájába" lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozzák létre.

A szóvivő megjegyezte: miközben a "Bárándy család alkotmánytervezetét lobogtatják", aközben az igazi szándékaikról hallgatnak, el akarják törölni a bankadót.

Selmeczi Gabriella arra vár választ, hogy az ellenzéki szervezetek miből pótolnák a bankoknál hagyott adót, honnan szednék be a hiányzó milliárdokat. Felvetései között sorolta egyhavi nyugdíj, egyhavi bér, a gyermekek után járó adókedvezmény, illetve egyévi gyes elvételét.

18:12 - Bárándy Gergely: új alkotmányra van szükség

Ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs - jelentette be első egyeztetésük után szerdán a szocialista Bárándy Gergely.

A politikus sikeresnek ítélte az első, a közjogi kérdésekről zajló egyeztetést, amelyen a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. Meg tudtak állapodni a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is - mondta.

A következő választások után még kétharmados többség birtokában sem akarnának egyedül alkotmányozni - ismertette a résztvevők álláspontját. Elképzeléseik szerint az új alkotmány két lépcsőben, a részvételi demokrácia minden elemét kihasználva születhet meg - közölte.

Az első körben a jogállamiságot akarják helyreállítani, ezért csak az ehhez legszükségesebb módosításokat végzik el – jelentette ki. Szavai szerint ezután indulhat egy hosszú és kiterjesztett folyamat, amelynek a végén egy társadalmi konszenzussal elfogadott új alkotmány születik - mondta.
Bárándy Gergely hangsúlyozta, hogy a tárgyalások tovább folytatódnak, a terveik szerint legközelebb jövő szerdán ülnek össze.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jóval kilencven százalék fölött van azoknak a kérdéseknek az aránya, amelyben a résztvevők mindenképpen egyet tudnak érteni.

Van olyan téma is, amelyben nem teljes az egyetértés, de miután a felek az első ülésen vannak túl, ezt nem lehet végleges véleménykülönbségnek nevezni - közölte. Szavai szerint abban jelenleg eltérnek a vélemények, hogy kormányra kerülésük esetén az alaptörvényt az 1989-90-es alkotmány értékrendje és szellemisége alapján módosítsák vagy más jogtechnikai megoldást használjanak.
Arról is beszélt, hogy lényegesen nehezebb lesz a helyzetük, ha a következő választáson nem jutnak kétharmados többséghez. Hozzátette, "akkor sem dől össze a világ", ha csak feles többséget kapnak.

Hangsúlyozta, hogy az egyeztetéssorozatnak nemcsak az alkotmány és az alkotmányos szabályok megváltoztatása a célja, hanem arra az esetre is megoldásokat próbálnak találni, ha csak egyszerű többséget szereznének a parlamentben.

Példaként említette, hogy az ombudsmanok számának megváltoztatáshoz az alaptörvényt kellene módosítani, de a helyettesek jogköreinek megváltoztatásához elég egy feles módosítás.

Az egyeztetést összegző, az újságíróknak kiosztott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy haladéktalanul olyan alkotmányszintű szabályozást kell alkotni, amelynek legfontosabb üzenete a társadalmi, szociális, gazdasági és jogbiztonság. Ezeket tíz pontban sorolják fel. Ebben egyebek között az is szerepel, hogy ez az alkotmányszintű szabályozás a választójog gyakorlásának indokolatlan korlátait lebontja, arányosabb, szabad és tisztességes választási rendszert hoz létre, biztosítja a sajtószabadságot, megteremti a demokratikus médiafelügyeleti rendszert, helyreállítja az önkormányzatiságot, és Magyarországot Magyar Köztársaságként nevesíti.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese december 27-én közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban másnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

December 30-án egyeztető tárgyalást tartottak, amelyről az Együtt 2014 a Facebook-oldalán úgy számolt be, hogy azzal megnyílt az út az ellenzék egyeztetése előtt.

Az LMP és a 4K! képviselői sem a hétvégi egyeztetésen, sem a szerdai tárgyaláson nem vettek részt.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Santos 2013. január 05. 07:59
  „54.minike.A kávét is ingyen nyalogatod?”
 • 56. kokolorbi 2013. január 04. 23:21
  „Szerintem meg arra van szükség, hogy véglegesen a süllyesztőbe tűnjön el az egész balliberális mocsok.”
 • 55. elemér 2013. január 04. 19:39
  „Santos itt társalog Pretoval. http://tinyurl.com/bk2ewt7”
 • 54. elemér 2013. január 04. 19:32
  „Santos én most iszom a kávét és nézlek téged. http://tinyurl.com/a4pmllc”
 • 53. elemér 2013. január 04. 18:32
  „Santos neked és társadnak a negro világit a szájában. Aki tud az ámerikában van, vagy ide tart a suli után. http://tinyurl.com/al7yrrm”
 • 52. Santos 2013. január 04. 17:22
  „46.elemér.Utánna néztem a dolognak.Az ellemid amit tizenkét év után majdnem sikerült elvégezned,a szellemi képességedhez mérten ,valóban nagy eredmény.Az iskolád is két épület között volt,ezért beszélsz középiskolárol.Az anyagiakat mellözük,nemakarok balhét az adóhivatallal.Persze ez nálad nem probléma,kevés a lóvé,nagyobb a segély. Egy darabig nem hallottunk rólad,de most két hónapig megnyugodhatsz,van segély.”
 • 51. elemér 2013. január 04. 16:01
  „Azt kérdezte a kis bimbo Péterbátol, hogy lehet e perelni eredményessen a devizahiteleseknek. Én itt besegittek, igen mégpedig együttesen a nemzetközi biróságon. Az a 30% lenyulás nem a fideszé, hanem a sértett állampolgároké. Mo.-n az a probléma hogy az ügyvédek is buták, mert aki tud az elmegy.”
 • 50. elemér 2013. január 04. 15:25
  „Rona Pérerbá honfitársam, tisztázza nektek a devizahitelt, költségvetést és a tennivalókat orbanisztánban. http://tinyurl.com/b6dchcc”
 • 49. Pretorianus 2013. január 04. 15:21
  „Nagyon csodálkozom, hogy evvel a primitív , végtelenül ostoba és ordenáré "stílusú" senkiházi hazátlannal van aki még szóba áll!
  "Trollok etetése TILOS" :)”
 • 48. elemér 2013. január 04. 14:41
  „Én pár hónappal idöseb voltam mint Rona Péter mikor az USA-ba kerültem. Nyolcadikat már elvégeztem, de itt ismételni kellet az angol miatt. Amit R.P. beszámol a magyar emberröl és az országrol azt én aláirom. Tisztában van a luzerekkel és fidesz-el. Hozzáképest ti csak fajankók vagytok nekem.
  http://tinyurl.com/bxkluo9”
 • 47. elemér 2013. január 04. 14:33
  „Ez a lépésenkénti útmutató az angol (amerikai) - nemzetközi billentyűzetkiosztás Windows 7, Windows Vista és Windows XP rendszerbeli használatát ismerteti. http://support.microsoft.com/kb/306560/hu”
 • 46. elemér 2013. január 04. 14:22
  „Nem, én az ellemit és a középiskolát elvégeztem, ahol agolul és spanyolul megtanultam. Voltam katona és ezért fizették az egyetemet. Utána pedig a legnagyob épitészmérnöki cégeknek dolgoztam a világon. Te meg Santos hozzámképest csak csórok vagytok, szellemileg és anyagilag. Az értelmiség pedig Obamara szavazott ti kis buta bunkók.”
 • 45. Mazzola 2013. január 04. 12:30
  „39 elemer
  Te elem az nem anyaszallito hadihajo ,hanem repülögepet szallito anyahajo!
  Össze kevered a manutot a hamuval.”
 • 44. Mazzola 2013. január 04. 11:50
  „Amit meg akartam en a nyakamat teszem ra, hogy te az USA-ban rögtön jelentkeztel
  az Army-hoz mint önkentes .Ott aztan jol megkevertek az agyad mindenfele Patriotiz-
  musal. Aztan gyerünk irany Korea.Most meg kapsz tölük egy kis nyugdijat mint
  traumatizalt GI-Jo. Üdv M...”
 • 43. elemér 2013. január 04. 11:30
  „27. h.sz. Mazzola
  Mazzola te sületlen, az usa-ban 20 millio illegális van és azok jobban élnek mint ti. Autojuk van, amit használnak és házuk van. Nem akarnak visszamenni, mert ilyen jó dolguk ott nincs. A házakban szigetelés van, hütés-fütés, moso és szárittógép, fürdöszoba és ámerikai konyha felszerelve. A negro f.... neoncsö a szádba. Annyi igaz, hogy mi szellemileg külön világban élünk, és te nékem csak kinyalhatod.”
 • 42. Mazzola 2013. január 04. 11:19
  „Kedves Elemer!
  Mi ketten szellemileg ket különbözö vilagban elünk,ezert soha nem fogunk közös nevezöre
  jutni .De akkor is szorakoztat a tarsasagod.En 32-eve mint 20 eves srac hagytam el az
  orszagot.Innen adodnak a helyesirasi hibak. Te Elem azert betegbisztositasod van az USA
  -ba mert az fontos ? Üdv M.”
 • 41. elemér 2013. január 04. 11:15
  „Mazzola te olyan buta vagy, hogy még az abc-t se ismered.”
 • 40. elemér 2013. január 04. 08:43
  „35. h.sz. Mazzola
  "Mialatt en a New york times-t a le figarot es a süddeutsche zeitung-ot olvasom bla, bla, bla..." Aki az NYT-t olvassa az nemlehet ennyire sületlen.”
 • 39. elemér 2013. január 04. 06:46
  „11. h.sz. Santos
  Santos te egyáltalán tudod e hogy mi az a gazdag ámerika ? 12 szuper repülö anyaszállitó hadihajó, atom tengeralattjáró flotta és a legnagyob haderö a világtörténelemben. Mellete világhirü egyetemek, kutató intézetek és legnagyob gazdaság a világon. Aztán a legnagyob szövetséges hálózat, tudnillik a modern világban amit mi alapitottunk, csak az viszi vamire, akit mi segittünk és velünk tart. Kivétel és külön utak pedig nincsenek. Aki mind ezt nem érti, azt sajnálom mint politikust és országot. Mi ezt már 56-ban megértettük. Nyugdijkorban is én ezt megértem.;))”
 • 38. elemér 2013. január 04. 01:32
  „"Na és kikre gondollsz azzal,hogy nekünk? Szerinted te is vagy valaki,valahol?" Igen Santos én yenki vagyok az usa-ban, te meg vagy egy nagy senki.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc helyett húsz nap: gyorsabban készülnek el az útlevelek

Gyorsabban elkészülnek január elsejétől az útlevelek, és megváltozik az erkölcsi bizonyítvány. Tovább olvasom