Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Ellenzéki egyeztetés: a DK napokon belül megegyezhet az MSZP-vel

Az MSZP közös kormányzásra irányuló politikai szövetséget kötött az Együtt-PM-mel, a DK viszont csak választási szövetséget ajánl.
A Demokratikus Koalíció szerint pártja és az MSZP a legutóbbi egyeztetésükön egy lépéssel közeledett egymáshoz és azt javasolják: napokon belül kössék meg a végső megállapodást.

Ezt Gyurcsány Ferenc pártelnök tudatta az MTI-vel azt követően, hogy az MSZP elnöksége szerdán megvitatta a DK kilencpontos javaslatát a két párt közötti együttműködésről. A szocialisták elnöksége az ülést követően azt közölte, hogy elvi okok miatt több pontját elfogadhatatlannak tartja a javaslatnak, a kilencpontos DK-előterjesztés három eleme ugyanis az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás újranyitását célozza, ezt pedig a szocialista párt nem szeretné.

Az MSZP közös kormányzásra irányuló politikai szövetséget kötött az Együtt-PM-mel, a DK viszont csak választási szövetséget ajánl - olvasható az MSZP közleményében. Az MSZP elnöksége emellett továbbra is választ vár a DK-tól arra, hogy elfogadja-e a szocialisták és az Együtt-PM szövetség közötti közpolitikai megállapodást.

A DK nem kéri és nem is javasolja, hogy az MSZP nyissa fel az Együtt-PM-mel kötött megállapodást - reagált minderre Gyurcsány Ferenc pártelnök. Közleményében leszögezi: kilenc pontos javaslatuk sem tartalmaz ilyen feltételt és nem kívánták, hogy abból ilyen következtetést vonjon le az MSZP.

A DK úgy értékeli az MSZP és pártja közötti egyeztetést, hogy a kép párt egy lépéssel közelebb került a megállapodáshoz, és a DK megnyugtató választ tudott adni az MSZP elnökségének ellenvetéseire.

"Nem gondolja, hogy a szóhasználati vita, hogy választási vagy politikai koalíciót kötünk, megakaszthatja a tárgyalásokat" - közölte a pártelnök, aki emlékeztetett arra: a szakpolitikai kérdésekben már létrejött a politikai koalíció.

A DK elnöke megerősítette: pártja elfogadja az MSZP és az Együtt-PM által kidolgozott közpolitikai alapelveket.

Az MSZP elnöke "több mint jó hírnek" tartja, hogy kilencpontos javaslatukból nem érte kifogás a közös listára és a közös jelöltek állítására vonatkozó javaslatukat. Hozzátette: nem érte kritika azt sem, hogy a jelöltállítás során az arányosság elvét alkalmazzák, hozzátéve: Az MSZP pusztán azt jelezte, hogy ezt az elvet nem kívánja kiterjeszteni az Együtt 2014-PM-re, mivel a tárgyalást velük már lezárták.

A DK javaslata ezzel kapcsolatban az, hogy pártjuk és az MSZP az arányosság elvét a szocialisták 75 választókerületére érvényesítsék, a két párt támogatottságának megfelelően.

Gyurcsány Ferenc közleményében szerepel az is: nem érte kifogás a közös lista első két helyezettjére tett elvi javaslatot sem.

A DK elnöke azt javasolja, hogy a két politikai tömörülés napokon belül kösse meg a végső megállapodást.

Olvasóink írták

  • 1. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 04. 21:39
    „A pápai gyerek kívánja a hatalmat,minden követ megmozgat,hogy Alföldi Mefisztóját meghazudtoló módon szerepelhessen
    az Országházában ,Wadai primadonna és Molnár segédszínész társaságában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB: a magyar e-útdíj rendszer nincs összhangban az uniós joggal

Az Európai Bizottság szerint a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós… Tovább olvasom