Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Ellenzéki egyeztetés - Íme a közös országos lista

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea a sorrend a lista elején. 13 helyen DK-s jelölt lesz.
Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén - jelentették be a megállapodás megszületését követően az ellenzéki pártok vezetői kedden, Budapesten.

Hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció nevezi meg a közös jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok megállapodása alapján. A közös listaállítás miatt a 106 egyéni választókerületben indulók mindegyike közös jelöltként szerepel majd a szavazólapon.

Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta el egymás között az egyéni körzeteket.

A múlt hét eleje óta az ellenzéki összefogás kibővítéséről folyó tárgyalásokon Bajnai Gordon pártszövetsége 9, a szocialista párt pedig 4 helyet adott át Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának.

Így a DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában, ahol Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke helyett a korábban MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs lesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kihívója.

A DK kapta meg a fővárosi VI-VII. és a XII. kerületet, ezekben a PM-es Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea lett volna a jelölt. A VI-VII. kerületben sajtóhírek szerint Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselője, a Hegyvidéken pedig Bauer Tamás DK-alelnök lesz a közös induló.

Szintén a DK nevezi meg a jelöltet Kalocsán, Mohácson, Sárbogárdon, Győrben, Berettyóújfaluban, Esztergomban - ahol eredetileg a PM képviselője, Szilágyi László indult volna -, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Vásárosnaményban és Keszthelyen.

Szigetszentmiklóson a körzetet korábban ötször megnyerő Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök indul a Gyurcsány-párt jelöltjeként, Kaposváron Kolber István korábbi tárca nélküli miniszter, míg Kalocsán az MTI értesülése szerint Niedermüller Péter, a DK alelnöke.

Az Együtt-PM több, győzelemre esélyes választókerületet megtarthatott, így változatlanul a Bajnai-szövetség állít jelöltet Csepelen és a XVI. kerületben, az egyik szegedi és miskolci körzetben, Egerben, Nagykanizsán és öt Pest megyei választókerületben. Érden az MTI értesülése szerint a Juhász Péterhez hasonlóan a Milla-platformhoz tartozó, volt SZDSZ-es Csőzik László helyett valószínűleg a PM-es Dorosz Dávid indul.

Az Együtt-PM-é maradt a bajai, a gyulai, a szentesi, a mosonmagyaróvári, a debreceni, a nyírbátori, a dombóvári, a körmendi és a balatonfüredi választókerület, valamint a budapesti II. és XXII. kerület.

A megállapodásban szintén részt vevő Magyar Liberális Párt egyetlen egyéni körzetben sem állít jelöltet, a pártot így várhatóan csak a közös lista negyedik helyén lévő Fodor Gábor képviselheti a választás után megalakuló törvényhozásban.

13 helyet kap a DK

Hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció állít jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok megállapodása alapján.  

Bajnai Gordon pártszövetsége 9, a szocialisták 4 helyet adtak át Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának. A DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában (itt Juhász Péter társelnök lett  volna az Együtt-PM jelöltje), a VI-VII. és a XII. kerületben, valamint Kalocsán, Mohácson, Sárbogárdon, Győrben, Berettyóújfaluban, Esztergomban, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Vásárosnaményban és Keszthelyen.  

Az ellenzéki pártvezetők keddi közös sajtótájékoztatóján bejelentették azt is, hogy Kuncze Gábor a DK színeiben indul egyéni körzetben, Szigetszentmiklóson a választáson.

Mesterházy: megszületett a konstrukció, amelyben minden résztvevő hinni tud

Mesterházy Attila újságírók előtt azt mondta: intenzív,  gyors és eredményes tárgyaláson vannak túl, amely arról szólt,  hogyan lehet felépíteni egy "új köztársaságot", orvosolva a  szociális, gazdasági és demokratikus válságot.

Ehhez kormányváltásra van szükség, és megszületett az a  konstrukció is, amelyben minden résztvevő hinni tud - jelentette ki  az MSZP elnöke, a győzelem forgatókönyvének nevezve a közös listáról  és egyéni jelöltekről szóló megállapodást. Szerinte az egyezség nem  jelenti a pártok identitásának feladását, de a közös célok érdekében  közösen fognak cselekedni.  

Bajnai Gordon azt mondta: az összefogás a kormányváltás elemi  feltétele, mert a választási rendszer "összekényszeríti az összes  demokratát". Hozzátette: nehéz másfél hét áll mögöttük, voltak elvi,  politikai és szervezeti vitáik, ám meg tudták kötni azokat a  kompromisszumokat, amelyekre az összefogás létrehozásához szükség  volt.  

"Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni,  amelynek a céljaiért teljes erővel lehet és érdemes dolgozni" –  közölte a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a  megegyezést úgy értékelte, hogy az nem három párt, hanem a széles  demokratikus ellenzék megállapodása.  

A volt kormányfő kijelentette: Mesterházy Attila kiváló vezetője  lesz a listának és a tárgyalások során mutatott erényei meggyőzik a  választókat, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Azt is mondta,  hogy a kampány arca az MSZP elnöke lesz, és bár a részt vevő pártok  megőrzik politikai meggyőződésüket, azt a kormányváltásnak rendelik  alá.  

Fodor: újra erőssé szeretnénk tenni a liberális értékrendet

A Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor szerint több mint  három éve antiliberális kormányzás folyik, ők azonban újra erőssé  szeretnék tenni a liberális értékrendet, ennek érdekében kötöttek  kompromisszumokat.  

Bajnai: személyes viták nem voltak

Bajnai Gordon kérdésre elismerte, voltak vitáik például arról,  hogy Gyurcsány Ferenc rajta legyen-e a közös listán, de ezek nem  személyes viták voltak. A kormányváltás ügye pedig - folytatta -  fontosabb bármely személyi kérdésnél.  

Az Együtt-PM szövetség mérlegelte, hogyan tudják nyilvánvalóvá  tenni a megegyezés ellenére is a megmaradt elvi és politikai  különbségeket, de úgy döntöttek, nem tehetnek olyan gesztust, amely  árt a kormányváltás ügyének - reagált arra, hogy felvetődött,  Gyurcsány Ferenc szereplése miatt ő nem lesz rajta a közös listán.  

"A múlttal kapcsolatos vitáink nem árnyékolják be a jövővel  kapcsolatos elképzeléseink alapvető közelségét, legtöbb ponton  azonosságát" – válaszolta Gyurcsány Ferenc arra, hogy milyen  álláspontot alakítanak ki például a kettős állampolgárságról szóló  népszavazás és a 2006-os rendőri fellépések ügyében.  

A DK véleménye eltér pár dologban, de nem nyitják a ki a kérdést a kampányban

A DK tudomásul veszi, hogy például a kettős állampolgárság  ügyében az MSZP és az Együtt-PM véleménye eltér az övétől. Miután  ebben a kérdésben kisebbségben vannak, nem akarják és nem is fogják  kinyitni ezt a kérdést a kampányban – közölte.  

5+10+3+1+7+1+...

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor  és Szabó Tímea mögött a lista következő tíz helyén szocialista  politikusok kapnak helyet.  

Az újságíróknak kiosztott megállapodásban nevek - a szavazólapon  is megjelenő első ötöt kivéve - nem szerepelnek.   

A szocialisták korábban már döntöttek a listás helyek  sorrendjéről, ennek értelmében a közös listán is az első tíz  helyezett között lehet Botka László választmányi elnök, Tóbiás  József frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor alelnök.  

Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt  pozíciót a negyvenedik és a hatvanadik hely között. A DK Gyurcsány  Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból (19.,  26., 39., 45., 57. hely), míg Fodor Gábor liberális pártjának az 58.  hely jutott még.  

A most megkötött megállapodást még szentesíteniük kell a pártok  döntéshozatali fórumainak is: az MSZP szombaton választmányi ülést,  várhatóan egy héttel később pedig kongresszust tart.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az M60-as autópálya építése

Folytatódik az M60-as autópálya építése Barcs irányába: az újabb, 1,8 kilométeres szakasz még idén elkészül. Tovább olvasom