Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ellenzék: hibás presztízsberuházás

A megyei közgyűlés ellenzéki politikusai nem szavazták meg a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ teljes felújításához szükséges fedezet biztosítását, mert szerintük olyan presztízsberuházást erőltet a megye, amely „ felfalja ” a többi intézményt. A javaslat ennek ellenére átment a közgyűlésen.
A BBMMK rekonstrukciójáról 1998-ban határozott a megye, a művelődési ház felújítása azóta többször napirendre került. A közgyűlés 2001. június 29-én döntött arról, hogy a pluszkiadások miatt visszavesz a tervekből: a teljes színpadi rendszer kiépítése egyelőre kimarad, a harmadik szint pedig csak szerkezetkész állapotban készül el. Ugyanakkor utasította Ivanics Ferenc elnököt arra, hogy a teljes rekonstrukcióhoz pályázzon a szükséges pénz megszerzéséért. Mintegy 130 millió forintról volt szó, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától támogatásként kívánt megszerezni a megye. Kiderült azonban, hogy a tárca „ a beruházás támogatására szolgáló előirányzattal nem rendelkezik " . Mára viszont egyértelművé vált, hogy az építés jelenlegi szakaszában kell dönteni a beépítendő, stabil részekről, mert ezeket később – a bontás miatt – csak nagyobb költséggel lehetne megvalósítani.

Az elmaradt pályázati pénz helyett

A közgyűlés tegnap ismét szavazott, most már annak ismeretében, hogy a központi támogatás elúszott. A zárt ülésen tárgyalt előterjesztésben – információink szerint – szerepelt a közgyűlés korábbi (április 17-i) döntése, amely alapján a megye a mobil színpadtechnika beszerzéséért (26,7 millió forint) a területfejlesztési tanácsnál pályázott, a színházterem hangrendszerének megteremtéséért pedig a regionális fejlesztési tanács Phare Tükörprogram-pályázatán kér 22 millió forintot. Az előterjesztésben volt az is, hogy a kultusztárcától sikerült 3,7 millió forintot nyerni, amihez ugyanannyi önrészt hozzátesz a megye (ez így 7,4 millió).
A tervek szerint a ház harmadik szintjén kapnak helyet az alkalmazottak, akik ma még a szomszédos épületben dolgoznak. A megye abból indul ki, hogy ez utóbbi ingatlan így felszabadul, tehát értékesíthető. Az ebből befolyó összeg pedig részben fedezetet nyújthat a felső szint befejezéséhez. Ez az irodák kialakítását jelenti, a szintén ide tervezett egyéb helyiségek (két balett-terem, öltözők, lakás) kialakításához szükséges fedezetre a jövő évi költségvetésben kell visszatérni.

Saját pénzeket kell átcsoportosítani

A remélt pályázati pénzek és az előbb említett ingatlanrész eladása mellett a megyének saját pénzeit is át kell csoportosítania ahhoz, hogy a művelődési házat be tudja fejezni. A tervezet körülbelül 100 millió forintról szól. Úgy határoztak, az illetékhivatal költségvetéséből 10 millió forintot elvesznek, a fertődi új iskola elhelyezését szolgáló tanulmánytervre elkülönített 5 millióra is szükség lesz, és szintén ebbe a felújítási alapba kerül a mozgássérültek akadálymentes közlekedésére biztosított 3 millió forint. A költségvetésből, illetve a korábbi megtakarításokból megmaradt pénzt is a BBMMK befejezésére fordítja a megye.

„ Négy éve tartó huzavona "

A közgyűlés ellenzéki frakciói – az MSZP és az SZDSZ – a közgyűlés előtt jelezték, hogy tartózkodni fognak a szavazásnál. Hordós István, a szocialisták frakcióvezetője és Szentkuti Károly, a szabad demokraták megyei elnöke (közgyűlési tag) hangsúlyozta: nem a ház befejezése, hanem a négy éve tartó huzavona ellen voksolnak, amelyből úgy tűnik: a megyei vezetés a sorozatos hibák ellenére mindenáron teljesíteni akarja ezt a presztízsberuházást. A képviselők azt hangsúlyozták: a BBMMK felfalja a többi intézményt, amelyek így nem jutnak több pénzhez.
A 17 tartózkodás ellenére az előterjesztés átment a közgyűlésen, tehát a megye a központ színpadtechnikájának kiépítéséhez és a harmadik szint befejezéséhez szükséges fedezetet biztosítja. Most úgy tűnik, a kivitelezés – a harmadik szint kivételével – rövid határidő-módosítással őszre befejezhető.
A BBMMK teljes befejezéséhez több tízmillió forintra és újabb, gyorsított közbeszerzési eljárásra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sean Penn ismét a vásznon

Sean Penn híres arról, hogy milyen különleges gonddal készül szerepeire; legújabb, Nevem Sam (I am… Tovább olvasom