Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Ellentétesek a térségbeli folyamatokkal a magyar adóemelések

Ellentétesek a kelet-európai folyamatokkal a héten Magyarországon elfogadott adóemelések - írja a Financial Times. A térségben egyre hevesebb a külföldi tőkéért folyó verseny és egyesek attól tartanak, a kormány intézkedései elriaszthatják a befektetőket.
Tavaly 5,4 milliárd euró közvetlen befektetés érkezett Magyarországra - amit a térségben csak a jóval nagyobb Lengyelország tudott felülmúlni 800 millió euróval. Ugyanakkor Románia mindenki másnál gyorsabban tudta növelni a külföldi befektetések volumenét - 5 milliárd euróra, Szlovákia pedig az egységes, 19 százalékos adókulccsal komoly versenytársa lett szomszédainak.

Az adóverseny miatt ezért Lengyelország, Csehország és még Ausztria is csökkentette a társasági adóterheket. Eközben Magyarországon 16-ról 20 százalékra emelkedik a társasági adó, amiért sok megfigyelő dícséri Gyurcsány Ferenc kormányfőt, ugyanakkor nem egy vezető üzletember amiatt aggódik, hogy a világcégek messzire el fogják kerülni az országot.

A megszólaltatott gazdasági szakemberek eltérően ítélik meg a megszorító intézkedéseket: a magyarországi amerikai kereskedelmi kamara elnöke, Les Nemethy szerint az ország "széllel szemben megy" a térségben, míg a Dunaújvárosban félmilliárd euró értékű befektetést végrehajtó, Hankook vállalat vezérigazgatója szerint a kormány intézkedései hosszú távon a gazdaság javára fognak válni. Beke-Martos Gábor, a Siemens magyarországi vezetője szerint nem az adókulcsok mértéke, hanem az ígért strukturális reformok keresztülvitele befolyásolja érdemben a befektetési kedvet.

A brit pénzügyi lap korábban Magyarországot gazdaságilag "Európa beteg emberének" nevezte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán tárgyalna az uránról

Teherán „elfogadható tárgyalási alapnak” ítélte vasárnap az

európai… Tovább olvasom