Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Ellentétes hírek Ratko Mladics elfogásáról

A szerb sajtó szerint elfogták, Hágába viszont nem érkezett meg Ratko Mladics. A holland városban működő Nemzetközi Törvényszék főügyésze azt is kétségbe vonta, hogy indult-e akció a délszláv háborús bűnökért körözött Mladics kézre kerítésére.
A szerb sajtó szerint elfogták, Hágába viszont nem érkezett meg Ratko Mladics. A holland városban működő Nemzetközi Törvényszék főügyésze azt is kétségbe vonta, hogy indult-e akció a délszláv háborús bűnökért körözött Mladics kézre kerítésére. Az elfogás hírét hivatalosan cáfolták Belgrádban is. Európai integrációs céljai miatt Szerbiának komoly érdeke, hogy mielőbb előkerüljön Mladics.

Néhány szerbiai újságban már arról szólnak a hírek, hogy elfogták a 90-es évek délszláv háborúinak egyik szerb parancsnokát, az 1995 óta keresett Ratko Mladicsot. A napilapok úgy tudják, hogy a hatóságok tárgyalnak vele, és a tábornok hamarosan a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe kerül. A vádak között szerepel népirtás, emberiesség elleni bűntény és a háborús jogok megsértése. Mladics részt vett Szarajevó ostromában, amelyben tízezren haltak meg, és köze volt a szrebrenyicai népirtáshoz is.

Úgy tűnik, hogy a szerb kormány most valóban elszánta magát a szerb, esetleg boszniai területen bujkáló tábornok elfogására. Leginkább azért, mert nemcsak Szerbia euro-atlanti integrációja függ ettől, de szerb szempontból Koszovó státusának rendezését is kedvezően befolyásolhatja, ha a hágai bíróság elé kerül. Ha Mladics néhány napon belül nem adja fel magát önként, megindulhat a szerb belügyesek kommandós akciója.

Carla Del Ponte szerint Mladicot nem fogták el

Szerbia nem folytat tárgyalásokat Ratko Mladic megadásáról, a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok változatlanul szökésben van - közölte Carla Del Ponte.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze a bíróság székhelyén, Hágában azt mondta:a Mladic letartóztatásáról kedd óta Belgrádban felröppent hírek minden alapot nélkülöznek.

A főügyész egyúttal felszólította Szerbiát, hogy haladéktalanul tartóztassa le Mladicot, aki, mint mondta: "a szerb hatóságok hatókörén belül volt és maradt".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom