Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ellenőrzik a vállalkozói szerződéseket

Az év derekáig kaptak haladékot a cégek arra, hogy felülvizsgálják a vállalkozói szerződéseket. Az APEH ezt követően ellenőrzi a munkajogi megállapodásokat.
Június végén lejár az a moratórium, amit az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a cégeknek arra adott, hogy ezalatt felülvizsgálják a vállalkozói szerződéseket. Ezt követően az APEH célzott ellenőrzésekkel vizsgálja a munkajogi és a társadalombiztosítási minősítések jogszerűségét.
Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának információs vezetője a hírt úgy kommentálta, hogy az adózás rendjéről szóló törvény kötelezi az adóhatóságot. Ennek felel meg, hogy az év elején nyilvánosságra hozzák, mit ellenőriznek majd munkatársai megkülönböztetett figyelemmel. Eszerint egyebek között különösképpen figyelnek a vállalkozói szerződések jogszerűségre.

Miután ezt korábban bejelentette az APEH, nem érte meglepetésként a munkaadókat. Ha egy cég az eddig vállalkozásban foglalkoztatott munkatársait átminősíti, azt be kell jelentenie a hivatalnak.
Az adóhatóság ellenőrzése kiterjed majd az úgynevezett számlavásárlásokra is. Ellenőrzik a számlabefogadókat és a számlagyártókat is, noha az ő tettenérésük sokkal nehezebb. Az újságokban gyakran látni olyan hirdetéseket, miszerint a magát telefonszámmal jelölő személy azt ígéri, úgymond bárkinek „megoldja számlagondját". A nagyvonalú ajánlat törvénytelen volta magáért beszél, mégis elvétve érik csak utol a számlagyártókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony bál a kis Hiltonban

Nem hivalkodó, de mégis elegáns – ez volt a véleménye az Első Győri Lions Club tagjainak a… Tovább olvasom