Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Elkezdődtek a tömeges elbocsátások

Az amerikai vállalatok már elkezdték az állások leépítését, jóval megelőzve a bankokat. Ez az, amit mindenki el akart kerülni. Európa számára csak most jön a java.

A tengerentúli cégek utolsó negyedévi borús kilátásai, illetve a jövőre várható nem éppen jó körülmények arra sarkallják őket, hogy radikális leépítésekkel és a kiadások visszafogásával menjenek elébe az eseményeknek. A legutóbbi adatok szerint az elmúlt héten újabb 15 ezer fővel bővült azok tábora, akik első ízben folyamodtak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, így összességében 478 ezer új munkanélküli jelent meg a rendszerben csak a múlt héten.

A fűnyíróelv gyakorlatilag a gazdasági élet minden szegmensében érvényesül, vagyis a Wall Street-i krízis kezd érvényesülni a reálgazdaságban is. Ezek a társaságok ugyanis mind hitelekből bővítették volna tevékenységüket.

A Reuters összeállítása szerint csupán csütörtök reggeltől a következő leépítéseket jelentették be az USA-ban a teljesség igénye nélkül: A Chrysler 1825 főt bocsát el, miután az első félévben 1 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el. A Goldman Sachs alkalmazottai 10 százalékát, majdnem 3300 embert küld el. A Xerox 5 százalékos, 3000 fős leépítést jelentett be, szintén az üzleti környezetre hivatkozva. A Merck & Co gyógyszergyár 12 százalékkal csökkentené a munkaerejét, az üzleti modell túlélés érdekében megvalósítandó átalakítására hivatkozva. Az UPS a jövő évre vonatkozó elbocsátási szándékról számolt be.

Az amerikai trend jelzi, hogy mire számíthat Európa. Sőt, az öreg kontinens amúgy is kisebb termelékenységű gazdaságát még jobban megviselheti a hitelválság. Az európai GDP a második negyedben csökkent, és a trend a legnagyobb nemzeteknél is erősödni tűnik.

Európában a fogyasztói költések csökkennek, az ingatlanárak és az ipari termelés is mérséklődik. Pénteken az euróövezeti szolgáltatások beszerzomenedzser-mutatójának vártnál nagyobb romlásáról számoltak be, ezen kívül a brit gazdaság zsugorodó GDP-t jelentett a harmadik negyedre, a Peugeot-Citroen pedig masszív termeléscsökkentési terveket jelentett be.

Olvasóink írták

 • 4. kislányok anyukája 2008. október 26. 12:26
  „Az 1930 as években mi volt a válság megoldása? Kirobbant a 2. világháború. Én nem értek sem a történelemhez, sem a gazdasághoz, pénzügyekhez, de az első gondolatom az volt, mikor meghallottam a hírt, hogy ez egy mesterségesen generált válság! Nektek nincs ilyen érzésetek? Valakinek vagy valakiknek célja van ezzel, amit el akar érni. Lehet, hogy ez csak egy összeesküvés elmélet a részemről, mert tényleg nem nagyon követtem nyomon soha az ilyen eseményeket, viszonylag fiatal is vagyok hozzá, hogy behatóan érdekeljen a dolog, de most kétségbe vagyok esve.
  Lakáshitel, autóhitel, két pici gyerek, lehet, hogy mi is a híd alá kényszerülünk?
  B.”
 • 3. bubus13 2008. október 25. 21:43
  „Ez a hír is elég kétségbe ejtő.
  nagyon sok ember a hajléktalan lesz.
  ugyanis akinek van lakáshitele(amit mindenki a fizetéséhez mérten vett fel általában) és megszűnik a munka helye ,annak nem lesz miből fizetnie ,elveszik tőle és mehet a híd alá.
  És ez cikkben szereplő számokból ki indul a,ha nálunk is bekövetkezik( ami elég valőszínő ,sőt már el is kezdődőtt (,csak még nem tömegesen) elég sok embert érint.”
 • 2. Fafnír 2008. október 25. 20:52
  „A céghűség soha sem volt kifizetődő kedves halevő! Gondolkodás nélkül kirúgnak, ha úgy gondolják. Ezért ők sem érdemelnek hűséget, bármily szép és magasztos is ez a gondolat. :)”
 • 1. halevő 2008. október 25. 15:47
  „Az tény hogy nem itthon sem résen lenni.Vész Tartalékot képezni ha van miből?! Hüség egy cég iránt most lehet hogy nem kifizetödő,ha sülyed a hajó elsőként kell lelépni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 26-án kezdődik a téli időszámítás

Egy órával tovább pihenhetünk vasárnap, ugyanis hajnali háromkor vissza kell állítani az órákat két… Tovább olvasom