Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Elkezdődött a Rába vízminőségének vizsgálata

Rába mente - Elkezdődött az első magyar-osztrák közös hossz-szelvény vizsgálat a Rábán - mondta Kóthay László vízügyi szakállamtitkár hétfőn. A vizsgálat 10 napig tart majd, és a Rába teljes, 283 kilométeres hosszára kiterjed. A "Rába-Survey"-nek nevezett vízminőség-vizsgálatban 100 mintán 6400 tesztet végeznek el. Az eredmények szeptember végére várhatóak.
A Rába mentén működő valamennyi szennyvízkibocsátó, ipari üzem, illetve kommunális szennyvíztisztító szennyezőanyag-kibocsátását felmérik. A Rába teljes, 283 kilométeres hosszára kiterjedő úgynevezett "Rába-Survey" vízminőség-vizsgálat 10 napig tart. Ezalatt a folyó 25 pontjáról és a kibocsátóknál 27 helyszínen gyűjtenek mintákat. Száz mintában 64-féle szennyezőanyagot néznek, így összesen 6400 tesztet végeznek el. Ezek eredménye szeptember végére várható.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szerint a közös mintavétel komoly eredményt jelent, hiszen most először végezhetnek méréseket magyar szakemberek a Rába osztrák szakaszán, és fordítva. Ilyen átfogó nemzetközi vizsgálat a Rábán még nem volt. Az államtitkár bizalomépítő lépésnek nevezte a közös a "Rába Survey" elvégzését. Hozzátéve, hogy rendkívül jelentős lépés a Rába aktuális vízállapotának értékelésében, valamint a folyót terhelő tisztított szennyvíz bevezetések folyóra gyakorolt hatásának elemzésében.


A vizsgálat eredménye szeptember végére várható.
A vizsgálat eredménye szeptember végére várható.

A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2008. február 20-i rendkívüli ülésén határozott a "Rába Survey", a Rába vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatának elvégzéséről. Kóthay László vízügyi szakállamtitkár és Wilfried Schimon, az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi vezetője az ausztriai Gleisdorfban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elindult az első közös vízminőségi hossz-szelvény vizsgálat a Rábán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára robbantotta a házat egy szegedi asszony - Galéria

Szeged - Felrobbant egy ház Szeged-Gyálaréten, a Koszorú utcában hétfő hajnalban. A tűzoltők egy női… Tovább olvasom