Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elkészültek a színészapartmanok

Az utolsó simításokat végezték tegnap a Pro Kultúra Kht. által bérelt Lövér körúti apartmanokon. A lakások ebben az évadban még szállodaszerűen működnek, 2007–2008-ban azonban már saját használatra kapják a városba szerződött művészek.
A város és a Pro Kultúra Kht. vezetésének elképzelései szerint ahhoz, hogy Sopronban valódi színház működjön, elengedhetetlenül szükséges – éppúgy, mint más városokban – a színészek próbaidőszakokra és előadásokra „letelepítése”. Ezt a szakminisztérium is támogatja.
– Az idei évadban – a szerződésükben foglalt bérleti díjért – már a művészek rendelkezésére állnak a jól felszerelt apartmanok, de saját használatra csak a következő színházi szezonban kapják meg azok, akik a Petőfi Színházhoz szerződnek – mondta Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. igazgatója. – Összesen 18, többségében apartman áll rendelkezésünkre, amelyeket a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt.-től bérelünk. Ahhoz, hogy a következő évadra minden rendben legyen, már novemberben hozzálátunk az előkészületekhez. Ez azt (is) jelenti, hogy megkérdezzük a társulat tagjait, vállalják-e a megváltozott feltételeket, ugyanis jövő áprilistól Budapesten megszüntetjük a kétfős titkárságot és a próbákat is Sopronban tartjuk.
Az igazgató elmondta, nyilván kényelmesebb a művészeknek a budapesti próba, mert csak az előadásokra kellett Sopronba utazniuk, de a változtatásról nem mondanak le.
– A színészek két lehetőség közül választhatnak – folytatta Nyerges Ferenc. – Vagy elfogadják a feltételeinket és hozzánk szerződnek, vagy nem. Magyarországon nagyjából két, két és fél ezer színész van. Mindenkinek mérlegelnie kell, hogy más városba vagy Sopronba szerződik. Úgy gondolom, nálunk is működni fog a máshol bevált rendszer. Januártól megteremtjük a soproni művészeti ügykezelés feltételeit is, mert szükség lesz például helyi asszisztensekre, súgókra és ügyelőkre. A rendszer átszervezése nemcsak gazdaságosabb működést tesz lehetővé, hanem olyan darabok színrevitelét is, amelyekhez nagy létszámú gyermek- vagy felnőttstatisztériára van szükség. Fontos, hogy bővülni fognak a soproniak színházi munkalehetőségei is.
A színház továbbra is népszerű a közönség körében. Legalábbis erre utal, hogy gyakorlatilag változatlan a bérletesek száma. A jegyeladás viszont drasztikusan csökkent az elmúlt években. A következő évadban ezért növelni szeretnék az előadásszámot, a bérletekből származó bevételt – legalább ötven százalékkal –, és tervezik, hogy megduplázzák a jegyet váltó nézők számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom