Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Elkészült Sopron drogstratégiája

Sopron Munkatársunktól Sopron – bár nem minősül kiemelten fertőzött területnek – pályázni szeretne a drogmegelőzéssel kapcsolatos forrásokra. Beszédes adat, hogy 18 éves korára a fiatalok több mint felének kínáltak már kábítószert.
A kábítószerügyi egyeztető fórum elkészítette Sopron drogstratégiáját, melyet a legutóbbi közgyqlésen elfogadtak a képviselők. A fórum tavalyi ülésein először a helyzetfelmérés történt meg, majd pedig a célokról is döntöttek. A szakmai munkacsoport rendszeresen ülésezik, és Sopron általános, valamint középiskoláiban drogmegelőzési programokat szerveznek. – A város nem minősül a kábítószerrel kiemelten fertőzött területnek, ugyanakkor fontosnak tartjuk a megelőzés szerepét – mondta el Abdai Géza alpolgármester. – Korábban több alkalommal is pályáztunk a programok megvalósításához szükséges forrásokra, ezzel a lehetőséggel a jövőben is élni kívánunk. A prevenció céljára az elfogadott költségvetésben is elkülönítettünk két és fél millió forintot.
A költségvetésben elkülönített és pályázati pénzekből a város többek között az általános iskolák közötti Drogkép-másképp programot bonyolította le, valamint a Jereváni Vakációt szervezte meg. Ezeket idén ismét megrendezik, továbbá szakemberek – védőnők és a gyermekjóléti szolgálat munkatársainak – továbbképzését támogatják az összegből. Zajlik a mentálhigiénés napok előkészítése is.
A fórum legutóbb 2002-ben végzett felmérést 1625 diák megkérdezésével. Azóta a jogszabályi háttér megváltozása miatt nem készült (nem készülhetett) dokumentáció. A droggal való kapcsolatba kerülésről statisztikát jelenleg csak az egészségügyi minisztérium végezhet.
A 2002-es felmérés szerint a tanulók által leggyakrabban említett életkori

probléma egyértelmqen

a drog.
A kábítószerhez fordulás motivációjaként legtöbben – 942-en – az ismerősök, barátok hatását nevezték meg. 18 éves korára a fiatalok több mint felének kínáltak már kábítószert. A megkínáltak 58 százaléka nem fogadta el a drogot.
A felmérés kitért a fiatalok dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaira is. A válaszadók 22 százaléka rendszeresen dohányzik, ugyanennyien alkalomszerqen gyújtanak rá, 31 százalékuk pedig egyszer már rágyújtott, de azóta nem tette. A 15 év felettiek szinte mindegyike kipróbálta már az alkoholt, 27 százalékuk hétvégéken iszik, 26 százalékuk havonta, 19 százalékuk hetente egyszer, 7 százalék hetente három-négy alkalommal, 6 százalék naponta nyúl a pohárhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borbás Mária borban elmesélve

Mindent tud a hazai borfajtákról és borászokról – derül ki Borbás Mária Hír Televíziós… Tovább olvasom