Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Elkészült az első hazai stressztérkép

Elkészült az első hazai stressztérkép, amely az aggodalomra hajlamos és nyugodt emberek arányának kimutatására alkalmas. A férfiaknak és az idősebbeknek nagyobb, a nőknek és a fiatalabbaknak kisebb a stressztűrő képességük - állapította meg felmérésében a life.hu egészségügyi portál.
A kutatók egy nemzetközileg elismert, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológusai által átdolgozott online teszt segítségével mérték fel a stressztűrő képességet. Az úgynevezett nagy stressztesztet több mint 90 ezren töltötték ki, a legtöbb válaszadó budapesti lakos volt - közölte a márciusi felmérésről beszámoló Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A két kérdőívet tartalmazó vizsgálat a felesleges aggódásra hajlamos, szorongó, illetve a stresszhelyzettel megbirkózó, higgadt embereket azonosította.  

A térkép azt mutatja, hogy az országos átlaghoz képest mekkora az egyes megyékben a stressztűrők aránya.
A térkép azt mutatja, hogy az országos átlaghoz képest mekkora az egyes megyékben a stressztűrők aránya.

Az összegzésben utaltak az Amerikai Pszichológusok Szövetségének egyik korábbi kutatására, amely szerint az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az aggodalom szintje, és nő a stressztűrés mértéke, tehát idősebb korban már nem idegeskedünk annyit. A fiatalabbak (19-34 éves korosztály) önálló életük megteremtésén fáradoznak, az új élethelyzetek okozta állandó nyomás és megfelelési kényszer nehéz kihívások elé állítja őket.

A márciusi felmérés szerint a munkavégzés területén, a "hatékony stresszkezelésnek" köszönhetően a személy- és vagyonvédelemmel, marketinggel, illetve információtechnológiával összefüggő területeken dolgozó munkavállalók tűrik legjobban a stresszt. Legkevésbé pedig a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok, az irodai munkakörben és az ügyfélszolgálatokon dolgozók, valamint a szakmunkások.  

A térkép azt mutatja, hogy az országos átlaghoz képest mekkora az egyes megyékben az aggodalmaskodók aránya.
A térkép azt mutatja, hogy az országos átlaghoz képest mekkora az egyes megyékben az aggodalmaskodók aránya.
Mint írták, a magyar nőknek csak 11 százalékára jellemző az alacsony "aggodalmaskodási hajlam", míg a magasabb stressztűrési képesség kétszer annyi férfira jellemző, mint nőre. Ugyanakkor a nőknek jóval nagyobb az önismereti igényük és a pszichológiai érzékenységük, így gyakrabban veszik igénybe szakemberek, orvosok segítségét.

A kutatás eredmények alapján a Vas megyében élők esetében mérhető a legalacsonyabb szintű aggodalmaskodás, ez a terület gazdasági fejlettségével, a magasabb életszínvonallal, valamint a nyugati világhoz való közelséggel magyarázható. Annak, hogy a stressztűrők száma Budapesten a legnagyobb, az lehet az oka, hogy a fővárosban élők hozzászokhattak a nagyvárosi létből eredő megemelkedett stresszhez, a nyüzsgő, ingergazdag világhoz.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy egyre többen szenvednek a stressz okozta belső feszültségtől, amelynek negatív hatásaként kialakulhat gyomorfekélyhez, alvászavar, bekövetkezhet idegösszeroppanás, agyvérzés és szívroham is.

Olvasóink írták

 • 12. Mankapunka 2013. május 12. 17:46
  „szabov

  Mennyire igazad van, erre a sok semmirekellőre mennyi pénzt költ a kormány, hogy legyen szavazóbázisa.......”
 • 11. dödike 2013. május 11. 21:05
  „Vajon hogyan lehetne bejutni egy ilyen kutatóintézetbe.Ilyen blődségeket kitalálni jó pénzért mindenki tudna.Utóbbi időben rendszeresen jelennek meg ilyen ostoba irományok,gondolom adófizetők pénzén.”
 • 10. szabov 2013. május 11. 11:19
  „Szerintem ez teljesen felesleges, de ha már..., akkor sokkal egyszerűbben meg lehetett volna oldani ezt a statisztikát, lenne rá ötletem.
  A stressztűrésnek köze sincs ahhoz, hogy milyen pocsék helyzetben vagyunk. Sokan annyira buták, hogy fel sem fogják, ezért nem is stresszelnek, mások pedig túllihegik, mert a sokból 1-2 milliárdjuk elúszik a gazdasági válság miatt. Engem pl. az is stresszel, hogy a kormány olyanokra költ, amikre teljesen felesleges. Emiatt a fontos dolgokra "nem telik", ezért mindenféle adóval szivatnak. Jelentem: én stresszelek, de nagy a tűrőképességem. Érdekel valakit? Szerintem még a statisztikusokat sem, nemhogy a kormányt! Viszont már így sem bírom sokáig, és akkor mit kell tennem?!”
 • 9. Nick2010 2013. május 11. 09:47
  „Csodálkoznak, hogy egy ilyen országban idegbeteg mindenki? :)))))”
 • 8. verembele 2013. május 11. 09:03
  „Tisztelettel:
  Szerintem jól gondolja az aki inkább baromságnak, mint sem megalapozott tudományos kutatásnak tartja ezt az egész hóka-mókát...Először is, magamból kiindulva: csak abban a statisztikában hiszek, amit saját magam hamisítottam.
  Ezek a kimutatások kb. teljesen elrugaszkodtak az igazságtól (én sem ismerem azt, talán a Mindenható), de az az érzésem, hogy a kikupálódott "okosok" pénz szagot éreztek ezen a területen is....És minden ilyen kifordított, agyament, logikátlan elemzések bekerülnek a köztudatba, a végén meg elhisszük, hogy azért van éjjel sötét, mert a Nap elment aludni. Inkább sok buksiban van sötét...így leszünk elöbb-utóbb agymosottak...A hihetetlent is belénk beszélik..
  Üdv.”
 • 7. Demalgon 2013. május 10. 23:18
  „Hm, hogy köze nincs a valósághoz az biztos”
 • 6. Mazzola 2013. május 10. 21:55
  „Es adott valaki penzt a kutatoknak ezert a marhasagert ? Es menyit ?”
 • 5. Bagoly11 2013. május 10. 19:26
  „Én is csak 4 színt láttam a második képen,amúgy a nők azért aggodalmaskodóbbak,mert több feladatuk van övék a családi gondok többsége is.Viszont,hogy a fiatalok miért idegbetegek azt nem tudom és nem is értem.”
 • 4. Legs 2013. május 10. 18:59
  „1. Lívia66

  A Balaton az ötödik.Ő nem háborog.Higgadt,csendes,nyugodt Magyar tenger:))”
 • 3. Mankapunka 2013. május 10. 18:12
  „Engem megint nem kérdeztek meg. :)”
 • 2. ekkenekepen 2013. május 10. 16:01
  „vicclaptól megszokott színvonalú és tartalmú cikk :))”
 • 1. Lívia66 2013. május 10. 15:28
  „Lehet színvak vagyok, de én a táblázatokon csak 4 színt látok és nem ötöt....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetéstechnikai pálya Mogyoródon madártávlatból

Évente 5-6000 fő vesz részt vezetéstechnikai képzésen Mogyoródon. Tovább olvasom