Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Elkészült a vidékfejlesztési tárca második félévi akcióterve

Elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) második félévi cselekvési terve, amely kiemelt figyelmet fordít a támogatási rendszerekre, a jelenlegi SPS top-up törvényt pedig a minisztérium módosítja, mert egyik passzusát az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette.

A közlemény leszögezi: a magyar mezőgazdaság a kis- és közepes gazdaságokra épül ugyanúgy, mint az Európai Unió legtöbb országában. A tárca az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból rendelkezésre álló 450-500 milliárd forint támogatást olyan módon használja fel, hogy ezzel a minőségi termelést, a helyi közösségek fejlesztését, a családi gazdaságokat, az ökológiai gazdálkodást segítsék, és sok embernek nyújtsanak megélhetést.

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatokat újra kiírja a VM, a 2013 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetéhez kapcsolódó magyar álláspontot pedig már augusztusban kialakítja - derül ki a közleményből. A piacszabályozásnál a helyi és a hazai piacra való termelés számít elsődlegesnek és meghatározónak.

A kormány a minőségi mezőgazdaság megteremtése, az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása, valamint a természeti értékek megóvása érdekében számtalan rendeletet és jogszabályt módosít - ígéri a VM. Az egyik legfontosabb feladat a hungarikum törvény megalkotása lesz, amely a nemzeti értékek védelmét szolgálja.

A Kárpát-medence gazdasági, társadalmi és kulturális tevékenységek összehangolását tárcaközi bizottság koordinálja a jövőben, amelyben a VM is aktív szerepet vállal. A közlemény szerint az elmúlt 20 év bizonyította, hogy "a mezőgazdaság nem maradhat parlagon", a szabályozását nem lehet rábízni a piacgazdaság farkastörvényeire. Szükség van világos, hosszú távú politikára, vonalvezetésre, melyhez termelési, befektetési terveket lehet igazítani, ezért készül a minisztérium tíz évre szóló agrárkoncepciója.

A földkérdés is jelentős súllyal szerepel a második félévi feladatok között. Megtörténik a földmoratórium meghosszabbítását célzó korábbi kérelem megerősítése augusztus 31-ig. Kiemelt feladat a GMO mentességet garantáló törvények megalkotása, valamint a K+F+I intézményi és finanszírozási feltételeinek és a génbank-hálózatnak a kialakítása. Az elmúlt hetekben olyan intézkedések léptek életbe, amelyek a versenyképes vidék megteremtését és a mezőgazdaság talpra állítását szolgálják, a gazdák mindennapi életét könnyítik.

A minisztérium célja, hogy megteremtse a helyi termelés és fogyasztás összhangját: a helyben megtermelt élelmiszereket a termelők a helyi boltokban, vendéglátóhelyeken és a közétkeztetésben is értékesíthetik - emlékeztet a tárca. A VM felhívja a figyelmet arra, hogy július 20-tól hatályos a másodlagos élelmiszer vizsgálatra vonatkozó rendelet, amely megakadályozza a gyenge minőségű termékek piacra dobását, és ösztönzi a termelőket a jó minőségű, magas feldolgozási szintű termékek előállítására.

Szeptember 1-jén megalakul a Nemzeti Földalap, így lehetővé válik a fiatal, gazdálkodni vágyó családok földhöz juttatása. Illetékmentes lesz a gazdaságátadás, könnyebb lesz a generációváltás apáról fiúra - hangsúlyozza a minisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt pályazár az M5-ös autópályán

Vélhetően egy szabálytalan előzés okozta azt a balesetet az M5-ös autópálya 47-es kilométerénél,… Tovább olvasom