Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elkészült a népszámlás végleges kérdőíve

Elkészültek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei az októberi népszámlálás végleges kérdőívével, amit idén először az interneten is ki lehet majd tölteni - olvasható az index.hu-n.

Az összeírás 15 milliárd forintba kerül. A KSH költségvetésében ugyan 950 millió forintot zároltak a kormány februári döntése szerint, de az erről szóló rendelet külön rögzítette, hogy a népszámlálás 2011 végéig már jóváhagyott, a 2012-es költségeket még nem tartalmazó 15 milliárdos költségvetését az elvonás nem érinti.

A hírportál emlékeztet arra, hogy a cenzus előkészítése és a próbaösszeírások több éve kezdődtek, idén az előkészületek mellett a kampány és maga az adatfelvétel zajlik, míg az értékelés 2012-ben zárul. Október 1-jéig mindenki kézhez kapja a népszámlálási nyomtatványokat. Október első két hetében az interneten is beküldhető lesz az önállóan kitöltött kérdőív, de a hagyományos kérdőíveket is kitöltheti saját maga a válaszadó. Később az életvitelszerűen Magyarországon élők már csak a kérdezőbiztosnak adott válaszokkal tehetnek eleget a válaszadási kötelezettségüknek.

A KSH tájékoztatási főosztályvezetője, Szabó István szerint az őszi próbanépszámlálás adatai alapján arra számítanak, hogy a megkérdezettek 10-30 százaléka az online kitöltést választja. Szabó István lehetségesnek tartja, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze (statisztikai célra) és használja az információk kinyerésére. Ehhez azonban komoly jogszabályváltozásokra van szükség - írja a hírportál.

A népességnyilvántartás, az oktatási és foglalkoztatási nyilvántartások jelenleg nem használhatók ilyen célra. Emellett azt is biztosítani kell, hogy a névhez kötött adatok statisztikai célra kizárólag nevesítetlen formában legyenek felhasználhatók. Mivel az érzékeny adatokhoz nem lehet adatbázisból hozzájutni, ha azokra az állam a jövőben is kíváncsi lesz, vegyes rendszert kell majd kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TOP 100 bűnöző - Friss lista megyeiekkel

A rendőrség frissítette a legveszélyesebb bűnözők százas listáját. Nézze meg a legkeresetebb "rossz… Tovább olvasom