Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe.
Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. A szöveg társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik – írja a szombati Magyar Nemzet.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket.

A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása. Felmerülhet például a köztisztviselő elbocsátása, ha az érintettet bűncselekmény miatt jogerősen elítélik, vagy ha két éven belül háromszor is bírságot szab ki rá valamelyik állami szervezet.

A lap az államtitkártól megtudta azt is, hogy az elkészült kódex alapján a jövőben újabb szabálygyűjteményeket alkotnak, ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak majd külön rendelkezéseket.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2013. január 06. 00:34
  „Eddig is így volt, és mi soha nem is fogadhattunk el még egy tábla csokit se! Igaz, nem is vártuk el az ilyesmit, no meg nem vagyunk vezetők... :)”
 • 2. háté 2013. január 05. 10:26
  „Eddig is volt csak, ezek és elődeik sz@rtak rá! - ezután sem fog változni, amikor emberi mivoltukból kivetkőzött egyének ülnek ott!
  -korruptak(2012. dec. 5. - Puerto Rico sem olyan korrupt, mint mi ), vámosok, múltrombolók, bibsik, biboldók, bryberyk, lilások,”
 • 1. Mazzola 2013. január 05. 10:10
  „Vegre egy normalis gondolat egy jozan inditvany .
  Csak igy tovabb !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt százalék: hamarosan emelik az árakat a pékek

A pékek 20-25 százalékkal emelnék a pékáruk árát - mondta az InfoRádiónak a Pékszövetség elnöke. Tovább olvasom