Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete

Az idén az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1614,4 milliárd forint lesz az önkormányzatok 85 milliárd forintos várható hiányával, jövőre ez 1243,8 milliárd forintra, a GDP 4,5 százalékra csökken az önkormányzatok 111,1 milliárdos hiánya mellett – ismertette a jövő évi végleges költségvetési javaslat főbb számait Veres János pénzügyminiszter.
Mielőtt a pénzügyminiszter átadta volna a költségvetési javaslatot tartalmazó táskát Szili Katalin házelnöknek, elmondta: a bevételi főösszeg az idei 14 ezer 980,1 milliárd forintról 15 ezer 921,1 milliárd forintra nő. A kiadási főösszeg 16 ezer 594,5 milliárdról 17 ezer 164,9 milliárd forintra emelkedik. A GDP az idei 2,2 százalékot követően jövőre 2,8 százalékkal bővül, 27 ezer 440 milliárd forint lesz. Az államadósság a GDP százalékában az idei 65,6 százalékról 66,1 százalékra nő, az eredményszemléletű államháztartási hiány 6,4 százalékról 4,1 százalékra mérséklődik.

Veres János ismertette: a jövő évi költségvetés kismértékű, 0,4 százalékos fogyasztásbővüléssel számol, illetve azzal, hogy az idei 4 százalékos reálbércsökkenéssel szemben jövőre 0,5–0,6 százalékos reálbér-emelkedés lehet.

Összességében a közszféra létszáma tovább már nem csökken, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az eltervezett, de még végre nem hajtott szervezeti átalakításokat ne kellene végigvinni – mondta. A PM azzal számol, hogy jövőre az infláció 3 százalékponttal 4,5 százalékra csökken.

Veres János hangsúlyozta: jövőre nem lesz újabb szigorítás, az egyensúlyjavulás azonban folytatódik. Hozzátette, a külkereskedelmi mérlegben gyakorlatilag megszűnik a deficit, a fizetési mérleg hiánya további több mint egymilliárd euróval, a GDP 4,2 százalékáról 2,9 százalékára esik vissza.

A költségvetési törvényjavaslat elolvasható az Országgyűlés internetes oldalán. A törvényhozás október 25-én kezdi meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a javaslatot a házelnök szerint december 20-ára elfogadhatja a T. Ház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villám-tisztítókúra kivivel

Aki csak néhány kilótól szeretne megszabadulni, és szívesen feltöltené szervezetét vitaminokkal, … Tovább olvasom