Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elképesztő fotó a fényes tűzgömbről: meteor az ország fölött

Péntek este fényes tűzgömb jelent meg az égen, majd robbanást lehetett hallani a Dunántúlon. A meteorról több weboldal is beszámolt.

>>>A FOTÓÉRT KATTINTSON IDE>>>

Az Időkép.hu időjárás-előrejelző portál ismerteti, hogy pénteken este 9 óra 46 perckor meteort észlelt több száz olvasójuk a Dunántúlon. A 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget a Balaton közelében pár perccel később hangrobaj is követte, de a fénye Zalaegerszegtől Miskolcig látható volt. Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a földfelszínt is elérhették, erre utal több olvasói beszámoló is.

A következő napokban is lehet a péntekihez hasonló fényjelenségre számítani, a jövő héten lesz a Perseida meteorraj megjelenésének maximuma - mondta Ladányi Tamás csillagász.

Mint mondta, egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, s az, hogy több részre szakadt. Egyes meteorrajoknak megvan a maguk jellegzetessége, hogy milyen színűek. A fényességgel kapcsolatban azt mondta: az a meteor méretével összefüggő, amely a légtérbe érve ég.
    
A meteort az ország különböző pontjairól lehetett látni, Ladányi Tamás szerint budapesti kamerák is rögzítették a jelenséget. Ő Dégről látta a meteort. A fényjelenség mellett több független beszámoló is arról szólt, hogy azt hang is követte, ezért Ladányi Tamás szerint matematikailag van esélye, hogy a meteor egyes darabjai elérhették a földfelszínt.
    
Timár Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara geofizikai és űrtudományi tanszékének vezetője az origo.hu-nak azt mondta: három szeizmológiai állomás adataiban vannak olyan jelek, amelyek a "meteormennydörgéshez" kapcsolódhatnak. Ezek az állomások -  Becsehely, Tési-fennsík, Csákvár - nagyjából egyvonalban vannak. Ha valóban a meteor hangrobbanását rögzítették, akkor az esemény valahol a Sümeget Kaposvárral összekötő vonal mentén lehetett, a megfigyelésről érkezett beszámolókat is figyelembe véve, Fonyódtól délre.

Az eseményről Ladányi Tamás csillagász nyilatkozott a Blikk.hu-nak. A csillagász, aki éppen Dégen, a Park tónál volt, elmondta, hogy a kőzet még a levegőben több darabra hullott, majd felrobbant, melyet több webkamera is rögzített. Közölte, hogy a jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de véleménye szerint ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, a mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol - tette hozzá a Ladányi Tamás. A videometeor.hu oldalon a Becsehelyi Csillagvizsgáló képeit lehet látni, a kamera rögzítette a tűzgömböt, amely annyira fényes volt, hogy a következő felvétel teljesen "beégett". A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület honlapjára (www.nae.hu) felkerült beszámolóban az egyik észlelő azt írja: "ma este éppen a Becsehelyi Csillagvizsgálótól tartottunk hazafelé és csak az autóból láttuk a hatalmas fényű meteort, 21:45-öt mutatott az autó órája. Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. (...)

A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb. 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb. 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát." Az Időkép.hu-n több hozzászóló is beszámol a történtekről. Az egyik kommentelő azt írta: "hazafelé sétáltam, mikor egyszer csak zöldbe borult a táj, felnéztem, és akkor láttam a Göncölszekértől a Holdig húzódó színes fénycsóvát, a végén pedig szikrázott és eltűnt." Egy másik beszámoló szerint Budapestről is látni lehetett a meteort: "mi Budapestről láttuk. A teljes útját végig tudtuk követni, becslésünk szerint kb. 7-8 km-es magasságban felrobbant, két nagyobb darabra, majd nem izzott tovább. A látottakból úgy tűnt, nem ért földet."

Olvasóink írták

 • 8. machers 2011. augusztus 07. 19:13
  „7. Túrabakancs 2011.08.07. 18:52
  A péntek éjjel az tuti. A vasárnapi műsor miatt emlékszem rá. Mivel már a szenilitásom sem a régi már, az évre nem emlékszem, de akkoriban volt, amit írtál. A műsorban, mint UFO jelenséget "vizsgálták". A szemtanúk között volt Koós János, mint híres ember, ferihegyi lokátoros, hivatásos katona, csillagász. Én a csillagász verzióját fogadtam el, mivel egyedül ő említette azt, amit én is láttam. Mégpedig azt, hogy az a valami kettévált (robbant?), és úgy ment (repült, zuhant) tovább. Bármi volt is, élmény volt!”
 • 7. Túrabakancs 2011. augusztus 07. 18:52
  „machers! /6/
  Elképzelhető hogy ugyanazt láttuk, de én a napra sajnos már nem emlékszem!
  Egyébként mint érdekesség: az akkori látvány nem ehhez volt fogható, mert
  a csillagszórószerűen széteső és izzó valami nagyon lassan haladt az égen, így
  hihető a szonda lezuhanó, és elégő darabjáról szóló információ. A fénye és a
  szikrák fehérek voltak, nem volt benn semmi színes. Ezt láttad te is? Amúgy
  gondoltam rá már akkoriban én is, ez egy űrszemét is lehetett akár. Minden-
  esetre az sem volt akármi látvány”
 • 6. machers 2011. augusztus 07. 15:59
  „2. Túrabakancs 2011.08.06. 15:46
  Lehet, hogy ugyanazt láttuk? Ez - pontosan emlékszem rá - péntek éjjel történt. Onnan tudom, hogy vasárnap már erről beszéltek a Déri János vezette "Nulladik típusú találkozások" műsorban. Ott valószínűsítették, hogy egy - a légkörbe viszzatérő - űrszonda lehetett. Bármi volt is, élmény maradt azóta is.”
 • 5. pappe 2011. augusztus 07. 13:37
  „Nagyon jó fénykép, gratula hozzá! Auz más kérdés, hogy ezen mi az elképesztő? Manapság a média kedvenc szavajárása ez a jelző, ami "egészen elképesztő!"
  Más: "A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, a mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. " Az most mit jelent, hogy "ha az volt?" Ezek szerint nem biztos?”
 • 4. buggyant 2011. augusztus 07. 09:08
  „ne örüljünk, a következő földet is érhet. Aztán akkor nem irogatunk tovább...”
 • 3. SC 2011. augusztus 06. 18:07
  „Volt szerencsém látni eme égi tüneményt nekem is!
  Nagyon erős zöldes fénye volt,majd a végén sárgás villanásban hunyt ki.Hasonlított az erőssége és a fénye arra,mikor megboldogult határőr koromban rakétát lőttünk fel,mikor elfogtunk egy "szebb" világba igyekvőt...Hobbimnak köszönhetően fényszennyezett területen kívül nézhettem végig.Egyébiránt nagyon sok"hullócsillag" volt az égen.”
 • 2. Túrabakancs 2011. augusztus 06. 15:46
  „Én kb. 15-évvel ezelőtt láttam a győri égbolton egy 4-5-másodpercig tartó, nagy,
  de egyenletesen világító, ill. szikrázó meteort, mely kettévált, majd a fénye
  értelemszerűen elhalványult. Na az is szép, de egyben félelmetes látvány volt!
  Egyébként tegnap este Szlovákia területén egy hatalmas zivatarcella tartózkodott,
  mely még Győrből is látható volt, főleg amikor a sötétedő égbolton a rengeteg villámnak
  köszönhetően a felhőzete teljesen kivilágosodott. Én ezt néztem sokáig. Volt egy nagyobb villanás,
  /ezt már csak a sötét szobában észleltem/ de az valószínű, hogy inkább a meteor fénye
  lehetett. Még gondoltam is, hogy hogy a fenébe lehet egy ottani zivatarnak ekkora
  villámlás fényereje ilyen nagy távolságból.”
 • 1. Mike-Mouse 2011. augusztus 06. 10:41
  „Mi 2 horgásztársammal láttuk olyan 21:45 körül abdán. Azt hittük tüzijáték. Komoly fénye volt. Mintha pár mézerrel huzott volna el felettünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatórás várakozás Záhonynál: torlódnak a kamionok

A teher- és a személyforgalomban is emelkedett a járművek várakozási ideje a záhonyi magyar-ukrán… Tovább olvasom