Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Éljen az egészségügy?

Vasárnap délelőtt fél 11, a megyei kórház pszichiátriai osztálya. Keressük az ügyeletes orvost. Helyette egy nővér lábát keresztbe téve ül, a köszönést nem fogadja. A beteg kezelőorvosával meg van beszélve, indokolt a felvétel, de a nővér(ek) hitetlenek, és nem tesznek semmit az ügy érdekében. Ácsorog ott még egy nővér, meg egy férfi is, a hozzátartozó meg megalázva, gyomorideggel távozik. Az ügyeletes orvos sem került elő, a beteg adatait sem vették fel, közben a beteg „megszökött”. Megértem, én se szívesen mennék be egy ilyen helyre.

Nem elég, hogy eleve kiszolgáltatott az ember betegként, na de ennyire, hogy emberszámba se vegyék nemcsak őt, de még a hozzátartozóját se?! A beteg szépen hazament, és majd holnap próbálkozik, hátha több sikerrel jár, vagy addig meggyógyul. Lehet, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, az orvosnak, nővérnek nem kéne semmit sem tennie azért a kevés fizetésért, a beteg megspórolná nemcsak a kezelés kellemetlenségeit, azt, hogy emberszámba sem veszik, hanem azt is, hogy hálapénz helyett (vagy azzal együtt) nem kellett vizitdíjat sem fizetnie. Itt tartunk ma. Elszomorító a helyzet.
Kérdések tömkelege vetődik fel bennem. Hol van a hippokratészi eskü? Hol vesztettük el az emberséget az egészségügyben és egyáltalán egymás iránt? Hol van az orvosok közti kollegialitás, bizalom? Minden már csak pénzben mérhető ebben a világban? Jobb, ha az ember otthon marad és szépen meghal úgy, ahogy az elrendeltetett. Akkor mi lesz szegény egészségüggyel, szegény egészségügyi dolgozókkal? Érdemes szegényeknek hétvégén is benn üldögélniük, ahelyett, hogy a családjukkal együtt lennének? Mi értelme van ennek a rendszernek, ha csak ennyire képes működni?
Név és cím a szerkesztőségben

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

étterembeN ÉTKEZIK HOLNAP?

Tovább olvasom