Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Elítélték a volt rendőrkapitányt

Másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kovács Gézát, Kapuvár volt rendőrkapitányát a Győri Városi Bíróság. Hegymegi Edit századost egy év két hónap szabadságvesztéssel sújtotta. A két másik rendőr büntetését próbaidőre felfüggesztették.
A bíróság nem jogerősen megalapozottnak találta a kényszervallatás vádját a vádlott és társa esetében. Kovács Géza alezredes, volt kapuvári rendőrkapitányt és társát, Hegymegi Edit századost a „ beledi kényszervallatásként " elhíresült büntetőperben marasztalta el tegnap a Győri Városi Bíróság. Mindkettőjük esetében megfelezik a büntetést, tehát Kovács Géza feltételesen kilenc, a százados hat hónap múlva szabadulhat. Kápolnási Ottó és Nagy Roland hét hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Aláírás olvasatlanul

A vád szerint az alezredes olyan információhoz jutott tavaly január 18-án, hogy kisfaludi gyermekek és fiatalok követték el a hat nappal előbb bejelentett bolti és iskolai betöréseket. Ezután a Szombathelyen szolgáló B. R.-t Hegymegi Edittel együtt a kiképzőközpont épületébe kísérte a kapitány. Ott közölték vele, hogy a Kisfaludon történt bűncselekményekkel gyanúsítják. A fiú tagadására a kapitány így reagált: „ Ne hazudjon, mert olyan pofont kap, hogy kiszáll a gatyájából. " Kilátásba helyezte azt is, hogy bilincsben viszik ki a laktanyából, ha tovább tagad. Később diktálni kezdte Hegymeginek a kihallgatási jegyzőkönyvet, amit a katonai ügyészséggel fenyegetett fiatalember olvasatlanul aláírt – állapította meg a bíróság. Az ügy akkor vett komoly fordulatot, amikor a betörés valódi tetteseit nem sokkal később megtalálták.
A Győri Városi Bíróságon még idén februárban szembesítették a volt kapuvári rendőrkapitányt azokkal a fiatalokkal, akik a bíróság szerint kényszer hatására írtak alá egy beismerő vallomást tavaly januárban. A vádlottak tagadták és ma is tagadják tettüket.
Az elítélt rendőrök valamennyien felmentésért nyújtottak be fellebbezést.

 „ A bíróság szigorú ítéletet hozott, amelynek fő üzenete mind a nyomozó hatóságok, mind a társadalom felé az, hogy a nyomozati eljárás során semmiképpen sem tehet a hatóság képviselője olyat, ami ellenkezik a jogszabályi előírásokkal. "
(Dr. Szabadfi Árpád)

Dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány tavaly áprilisban azt nyilatkozta: bízik rendőrei ártatlanságában. Tegnap azt hangsúlyozta: neki első számú érdeke, hogy az általa vezetett intézményben a büntetőeljárások a jogszabályi keretek között történjenek. S hogy csalódott-e rendőreiben ?
– Én csak hivatalos nyilatkozatot szeretnék adni – mondta – , az emberi, személyes megítélésemet magánügyként kezelem. A legfontosabb, hogy természetesen tudomásul kell vennem, tudomásul kell vennünk a bíróság döntését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friderikusz franciája

Egy kávéházban ülve türelmetlenül és kissé kíváncsian vártam, hogy Jean-Philippe Didier, a… Tovább olvasom