Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Elítélték a soproni állatkínzót

Állatkínzás vétsége miatt jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélte szerdán a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a soproni Őrsi Andrást, mivel megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, s kétszáznál több kutyát tartott méltatlan körülmények között a város külterületén, s öröklődő betegségben szenvedő ebeket szaporított.

Az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette Jungi Eszter, az eljáró bíró tanácsa. Ezzel helybenhagyta a soproni bíróság elsőfokú határozatát a megyei bíróság.

A bányamérnök végzettségű, szobrász-kőfaragóként is dolgozó nyugdíjas Őrsi András fajtanemesítő tevékenységet folytatott Sopronban az úgynevezett cifra mudi fajtájú kutyák változatos színű utódainak tenyésztése érdekében. A szaporítás során albínó és merle géneket hordozó kutyákat alkalmazott. Az így létrejött utódok öröklött és vele született szervi károsodásokat szenvedhetnek szakértők szerint.

A Soproni Városi Bíróság első fokon megállapította: a vádlott az engedély nélküli tenyésztéssel és a kutyák nem megfelelő körülmények közötti tartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit. Ezért a vádlottat tíz hónapi fogházbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette. A telepen tengődő kutyákat pedig elkobozta, s menhelyeken helyezte el.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője megfellebbezte. A másodfokú eljárásban pedig felmentésért, vagy pedig az ítélet hatályon kívül helyezéséért folyamodtak. A másodfokú eljárásban az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A megyei bíróság minden vonatkozásban elfogadta a soproni bíróság határozatát.

Jungi Eszter, az eljáró tanács elnöke hangoztatta: a hatósági ellenőrzések és a szakértői szemlék egyaránt bizonyították, hogy a kutyákat nem megfelelő módon tartotta a tulajdonos. A tudományos kutatásként feltüntetett szaporításhoz hiányzott a végzettsége és az engedélye is. Öröklődő betegségben szenvedő állatok nem tudományos célú szaporítása pedig állatkínzásnak minősül.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az időskori vakság oka a cink lehet

Nemzetközi tudományos körökben is elismerik a szegedi származású dr. Lengyel Imre és kutatócsoportja… Tovább olvasom