Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Elismerte az autópályaépítő, hogy övék a lerakott hulladék

Elismerte az M5-ös autópályát építtető és üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya Zrt., hogy a sztráda építéséből származik az a több tízezer tonnányi építési törmelék, amelyet az M5-öshöz közel, két homokbányában raktak le.
Bár a környezetvédelmi hatóság korábban is jelezte: nem veszélyes hulladékról van szó, a törmelék tulajdonosa mégis több tízmilliós bírságra számíthat, mert nem volt engedélye a lerakásra.

Az ügy kipattanásakor az AKA Zrt. illetékese azt állította, nem tud az ügyről, a homokbányák tulajdonosai pedig továbbra is azt mondják, nem tudják, ki rakta le területükre a törmeléket. Az AKA Zrt. szóvivője, Garai Valéria két hete még azt mondta, nincs közük a több tízezer tonna törmelékhez. Szombaton azonban a cég szóvivője az RTL Híradójának elismerte: a törmelék valóban az M5-ös két hete átadott legújabb szakaszának építéséből származik.

A cég szerint a szakhatóságok tudtával rakták le a törmeléket, ezt azonban a környezetvédelmi felügyelet igazgatója, Kardos Sándor cáfolta. A felügyelettől ugyanis senki sem kért engedélyt hulladék lerakására. A környezetvédelmi vizsgálat során a bányák tulajdonosai is azt állították, nem tudják honnan van a törmelék. A hatóság most azt vizsgálja, ki a törmelék tulajdonosa. A felelőst több tízmillió forintos bírsággal is sújthatják. A környezetvédelmi hatóság igazgatója szerint a törmelék valóban nem számít veszélyes hulladéknak, 85 százaléka újrahasznosítható. Az AKA Zrt. a közeljövőben átválogatja ezt a hulladékot, amit majd később a környező településeken útalapokba használhatnak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önarckép

Jánossomorja. Ma este 6 órakor Önarckép címmel kiállítás nyílik az öt éve elhunyt Kurucz Béla László… Tovább olvasom