Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elismerően szóltak a vezérszónokok az EU-költségvetésről

A négy parlamenti párt vezérszónoka elismerően szólt az új európai uniós költségvetésről, miután Gyurcsány Ferenc a Brüsszelben elért magyar eredményekről beszélt napirend előtti felszólalásában.
Az MSZP az ország nagy sikerének tartja a brüsszeli EU-csúcson létrejött megállapodást - mondta Hiller István, aki szerint nagy volt a tét. A szocialista politikus hangsúlyozta: olyan eredmény született, amely Magyarország fejlesztését szolgálja. Hiller István kiemelte: nagy eredmény, hogy egymilliárd euróval, azaz valamivel több mint 250 milliárd forinttal több forrás áll majd az ország rendelkezésére. Hozzátette: az unió a fejlesztések 85 százalékát fedezi, vagyis csökken a nemzeti önrész mértéke, így csökken a nyomás a költségvetésen is. Hangsúlyozta: a brüsszeli csúcs eredményét nem szabad csak egy ország szemszögéből vizsgálni, hanem a közös eredmény szempontjából kell nézni.

Az SZDSZ elnöke nagy sikerként értékelte, hogy a brüsszeli EU-csúcson megállapodtak a 2007-2013 közötti költségvetésről. Kuncze Gábor úgy fogalmazott, a miniszterelnöknek is jelentős szerepe van abban, hogy így alakultak a számok. A megegyezés erősíti az unió egységét, segíti az EU-tagok felzárkóztatását, valamint lehetségessé válik az újak csatlakozása. A politikus szerint az utóbbi időszakban tapasztalt széthúzás miatt az EU támogatási politikájának meg kell újulnia. Ha reformok nem lesznek, az unió egész fog leértékelődni. Kuncze Gábor ezért azt javasolta, Magyarország álljon élére a reformokat. Mint mondta, a költségvetési problémák reformokkal oldhatók meg.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: nagy öröm minden EU-tagállam számára, hogy kompromisszum jött létre az uniós költségvetésről. Dávid Ibolya szerint Európa és azon belül Magyarország számára is jó büdzsé született. Az ellenzéki politikus üdvözölte Gyurcsány Ferenc tárgyalási taktikáját. Ugyanakkor hangsúlyozta: az elért eredmény önmagában kevés, ezért az MDF elvárja a kormánytól, tegyen meg mindent a hatékony pénzfelhasználás feltételeinek megteremtéséért. Dávid Ibolya szerint most nem ígéretek, hanem cselekvések kellenek. Úgy fogalmazott, az EU-ból jött pénz nem égből jött manna, meg kell érte dolgozni.

A Fidesz vezérszónoka beszédében szintén elismerte Gyurcsány Ferenc kormányfő szerepét a brüsszeli EU-csúcson. Áder János ugyanakkor azt kérte a kormányfőtől, hogy ne éljen vissza a magyar polgárok tudatlanságával. Az ellenzéki politikus feltette a kérdést: "most az EU-forrásokkal való szélhámoskodás jön?" Áder János arra utalt, hogy az elmúlt napokban ellentmondó számok jelentek meg az uniós csúcson elért összegekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom