Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Elismerés az életpályáért

Folytatás az 1. oldalról.

Kiss János Liszt-díjas és érdemes művész az 1979-ben létrehozott Győri Balett alapító tagja, 1991-től pedig a társulat igazgatója. Táncművészként mindenkor szuggesztív átéléssel, mély érzésekkel formálta meg hőseit. Sikereiben kitartó munkáján túl személyes tulajdonságai: egyszerűsége, közvetlensége, emberi és előadói fegyelmezettsége segítette. Külön érdemeként említették a díj odaítélésében, hogy vezetésével a tánchagyományok tiszteletén túl előtérbe kerülhettek a művészek egyéni pályáját, koreográfusi megmérettetését segítő, kísérletező törekvések is. A Győri Balett a város kulturális életét messze földön is reprezentáló, nemzetközileg ismert együttessé nőtte ki magát.
Bognár Gyuláné 26 éve a Győri Fodrászipari Szövetkezet elnöke, aminek tagságát jó szervezőmunkával, kiváló közgazdasági érzékkel vezette át a nehéz időszakokon is. A bizalmat jelzi az is, hogy hat alkalommal választották meg már elnökké. A vezető fontos feladatának tartja a képzést, ezen belül is a tanulók oktatását, akiknek az iskola befejezése után a lehetőségekhez képest munkahelyet is biztosítanak. Bognár Gyuláné hosszú ideje aktív résztvevője a város közéletének, az első kezdeményezők között volt, amikor a gyermektábort, a műjégpályát, a városi sportcsarnokot létrehozták, de jelentős szerepe volt az Universitas alapítvány, az Inkubátor alapítvány támogatásában, hozzájárult a Baross út felújításához és a leukémiás gyerekek gyógyításához is.
Dr. Bugovics Elemér, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa 1991 óta irányítja az intézményt. Kimagasló tevékenységét a város közgyűlése 2001-ben már Szent László-éremmel ismerte el. A főigazgató főorvos alapító tagja a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének, számos hazai és nemzetközi orvoskongresszuson tartott előadást a gyakorló orvoslást érintő szervezési és szociológiai kérdésekről. Több tudományos társaság tagja, illetve vezető tisztségviselője. Neki köszönhető, hogy a megyei Kórház a nehéz gazdasági helyzet ellenére is eredményesen működik. Munkája során az intézmény országosan elismert, regionális szerepkört betöltő Kórházzá vált.
Vasilescu János a ’60-as években kezdett el érdemben foglalkozni a műgyűjtéssel. Életművének, a XX. századi képzőművészeti gyűjteménynek ettől az évtől kezdve Győr adhat otthont. A művek a magyar történelem és kultúrtörténet olyan lenyomatai, melyek a múlt század sötét és derűs korszakait, ellentmondásait mindennél jobban és érzékletesebben őrzik a ma és a jövő generációi számára. Vasilescu János a Pro Urbe-díj odaítélői szerint példát mutatott arra, hogy a páratlan értékeket őrző magángyűjtemény hogyan válhat nyilvános közkinccsé a kisalföldi megyeszékhely és a magyar kultúra szolgálatára.

Kiváló művész

A Magyar Köztársaság kormánya március 15., a nemzeti ünnep alkalmából „A Magyar Köztársaság kiváló művésze” díjat adományozta többek között Kiss János Liszt Ferenc-díjas, Hevesi Sándor-díjas táncművésznek a Győri Balett társulata élén művészeti igazgatóként, valamint a Magyar Táncművészek Szövetsége elnökeként a magyar táncművészetért végzett kimagasló tevékenységéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi Fesztivál a Kisalföld Online- on!

Győri Tavaszi Fesztivál… Tovább olvasom