Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Elindult az Élet Menete Budapesten

Több ezer ember, köztük politikusok és közéleti személyiségek részvételével, a sófár jelére indult el vasárnap kora este a fővárosi Klauzál térről az Élet Menete, a felvonulással a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

Az Élet Menete Alapítvány idei, kilencedik magyarországi felvonulása az erzsébetvárosi helyszíntől, amely a régi pesti zsidó negyed területén van, a Parlamenthez vezet.

Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester a zsúfolásig telt téren úgy fogalmazott: emlékezni és emlékeztetni, egymást tisztelni kell, hogy együtt okuljunk történelmünk leggyalázatosabb eseményéből, arról az emberirtásról, amelyről a történelemkönyvek is hallgattak, és amely évtizedeken át tabunak számított.

A felvonulókat rendőrautó vezette fel. Amikor a menet eleje a Nagymező utcán át az Andrássy úthoz ért, a menet vége akkor hagyta el a Klauzál teret.

A résztvevők között ott van - többek között - Szászfalvi László nemzetiségi, Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Kökény Mihály és Hiller István volt szocialista miniszter, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet.

A felvonulást az Élet Menete Alapítvány, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen rendezik.

A fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra: zsidó, roma, másságukért üldözött emberekre, ellenállókra és azokra is, akik a nyilasokkal bátran szembeszállva mentették az üldözötteket. A felvonulás végén Élet Menete Emlékplaketteket adnak át Világ Igazai kitüntetetteknek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyöspata - Garázdaság miatt eljárást indított a rendőrség

A Heves megyei Gyöngyöspatán ismeretlenek kővel bezúzták egy családi ház ablakát szombat éjszaka, a… Tovább olvasom