Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elhúzódhat a gazdasági válság?

Az Egyesült Államokban az elhúzódó gazdasági pangás veszélye fenyeget, Európában pedig újabb állami gazdaságélénkítő csomagokra lehet szükség – vélekedik Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

Az amerikai közgazdász bécsi előadásáról tegnap számolt be az APA osztrák hírügynökség. Az Egyesült Államokban a növekedés túl gyenge lesz új állások teremtéséhez, a munkanélküliség ezért jövőre tovább emelkedik, 2011-re pedig kimerülnek az állami élénkítés forrásai, így előfordulhat, hogy mindössze két jó negyedév után felüti a fejét a „japán betegség" – mondta Joseph Stiglitz, utalva a távol-keleti országban a kilencvenes évek eleje óta szinte szünet nélkül stagnáló gazdaságra.

A szakember szerint Európában újabb állami gazdaságélénkítő csomagokra lehet szükség, miközben túlságosan nagy a költségvetési hiány elszaladása miatti aggodalom.

„Deficitfetisizmus jelent meg Európában" – mondta az amerikai elemző, aki szerint a hiánynál sokkal fontosabbak az értéket teremtő hosszú távú befektetések, főként az oktatás és a tudományos alapkutatások területén.
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Magyarországon már mutatkoznak a konszolidációs intézkedések eredményei – a magyar kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székhelyén tartott előadásában beszélt erről.

A korrekció mértékéről Bajnai Gordon elmondta: a kormány két év leforgása alatt a GDP-érték 5 százalékának megfelelő államháztartási kiigazítást hajt végre a recesszió közepette. A kormányfő szerint ez hatalmas mértékű korrekció. Hozzátette: a kormány olyan időszakban tűzött ki 3,9, illetve 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt 2009-re és 2010-re, amikor az európai deficitátlag meghaladja a 7 százalékot. A miniszterelnök megerősítette azt a kormányzati előrejelzést, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken.

A pénteken Londonban kiadott helyzetismertetésében a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport is figyelemre méltónak nevezi a Magyarországon elkezdett szerkezeti reformokat. A JP Morgan szerint Magyarországnak most jobbak az eurócsatlakozási kilátásai, mint a Lehman Brothers nagybank tavaly őszi bukása előtt, tekintettel a forint összeomlásának elkerülése végett azóta végrehajtott reformokra. Ezek a cég alapeseti forgatókönyvének megvalósulása esetén lehetővé teszik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország – írták a ház szakértői.

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint újabb kamatcsökkentések következhetnek az év hátralévő részében Magyarországon, összességében a jelenlegi 7,5 százalékosnál 100–150 bázisponttal alacsonyabb alapkamat is elképzelhető az év végére, ám ennek már nem lesz forinterősítő hatása.

Kiderült az is, hogy hamarosan újabb állami tőkeinjekcióra szorulhat a két vezető amerikai jelzáloghitel-finanszírozó intézet, a Fannie Mae és a Freddie Mac. A tavaly ősszel a hitelválságban megrendült cégek eddig 96 milliárd dollárt hívtak le az összeomlás elkerülése céljából számukra biztosított 200 milliárd dolláros központi alapból.

Nem javult a légi közlekedés helyzete sem: tovább csökkent a légitársaságok utasszáma az Európai Unióban. Augusztusban 3,5 százalékkal 31 millióra csökkent az előző évihez képest az uniós légitársaságok által szállított utasok száma – közölte az európai légitársaságok szövetsége, az AEA (Association of European Airlines). A Lufthansa tegnap azt jelentette be, hogy a válság miatt közel ezerrel csökkenti európai járatai számát a 2009/2010-es téli menetrendben. Az idei év első kilenc hónapjában a német társaság utasforgalma éves összevetésben 3,9 százalékkal 41,9 millióra csökkent.

Jobb hírek érkeztek a német Audiról. Az Audi AG szeptemberben 6,8 százalékkal kevesebb autót értékesített, mint tavaly, a kereslet visszaesése miatt, de még így is jobban szerepelt a piaci átlagnál és egyes régiókban még növekedést is elkönyvelhetett. Szeptemberben 88.600 autót adott el az Audi, a tavaly szeptemberi 95.613 autóval szemben. Az idei első kilenc hónapban 7,5 százalékkal 705.300-ra csökkentek eladásai a tavalyi 762.288-ról.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. október 10. 23:58
    „Nehéz kommentálni, mert ez kicsit sok. Obama figyelmeztette az üzletembereket ne ugráljanak, mert még az korai. Sokáig tartott hogy ide jutottunk és még sokáig tart hogy kikeveredjünk. Bankok fele a mai napig az okoskodásokbol él. Segéj nélkül pár év mulva becsukhatnak. Mo.-n meg pláne hazudoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk drágább a gyorshajtás, kinn az ittas vezetés

Nálunk lényegesen „drágább" a gyorshajtás, Auszriában ittasan vezetni nem érdemes. Ott akár 11… Tovább olvasom