Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elhunyt Zwack Péter

A neves üzletembert, volt országgyűlési képviselőt, korábbi washingtoni nagykövetet 85 éves korában Olaszországban érte a halál.
Elhunyt Zwack Péter, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának tiszteletbeli elnöke; a neves üzletembert, volt országgyűlési képviselőt, korábbi washingtoni nagykövetet 85 éves korában vasárnap Olaszországban érte a halál - tájékoztatta a Zwack Unicum Nyrt. vasárnap este az MTI-t.

A Zwack Péter életútját ismertető közlés szerint az üzletember 1987-ben tért haza Magyarországra, majd 1989-ben a Budapesti Likőripari Vállalattal közösen vegyes vállalatot alapított, Zwack Unicum Budapest Kft. név alatt. 1991-ben a privatizáció keretében társával, Emil Underberggel létrehozva a Peter Zwack & Consorten AG-t visszavásárolta az államtól családi tulajdonát, megalapítván ezzel a Zwack Unicum Rt.-t, amelyben az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban adta át a stafétabotot a hatodik generációt képviselő fiának, Zwack Sándornak, miközben ő megmaradt a vállalat tiszteletbeli elnökének, és aktívan részt vett a társaság életében.

Zwack Péter szülei Zwack János, az Unicumot gyártó és forgalmazó Soroksári úti Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott. 1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett, majd ugyanabban az évben édesapja tanácsára elhagyta Magyarországot.

Először Olaszországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol családjával együtt megkapta az amerikai állampolgárságot. Eleinte különböző kisebb munkákat vállalt, 1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett.

1956-ban létrehozta Eckhardt Tiborral, valamint a korábbi amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel és Sargent Shriver Jr-ral a „First Aid for Hungary" alapítványt, és 120 ezer dollárt gyűjtött a magyar forradalom egyesült államokbeli menekültjei számára.

1964-ben önálló borimportőr céget alapított New Yorkban, két évvel később egy másik szeszipari vállalat exportigazgatója lett. 1970-ben visszatért Európába, Firenzében telepedett le, és a Zwack Unicum gyártásának és nemzetközi forgalmazásának felügyeletével foglalkozott.

Hazatérése után 1990-ben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának első elnöke lett, 1995 és 1999 között a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, 2003 és 2004 között pedig a Vállalkozók Országos Szövetségének soros elnöke volt.

1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetének, emiatt amerikai állampolgárságáról is le kellett mondania. 1992-1995 között a Liberális Polgári Szövetség-Vállalkozók Pártja elnöke volt. 1994 és 1998 között Kecskemét független országgyűlési képviselője. 1995 és 1997 között a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt.

Országgyűlési képviselőként támogatója volt többek közt a kábítószer elleni felvilágosító tevékenységet folytató DADA Alapítványnak, parlamenti tevékenységének központjában a feketegazdaság elleni küzdelem volt, és aktívan részt vett Magyarország NATO-tagságának és az Európai Unióba történő belépésének előkészítésében.

Érdemei, tevékenységei elismeréseként 2002-ben, majd 2004-ben az Év Vállalkozójának választották, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztet (polgári tagozat). 2008-ban Budapest díszpolgára címmel tüntették ki, 2009-ben megkapta a Best of Budapest életműdíjat, 2011-ben pedig az Ernst and Young „Az év üzletembere"„Példakép" díjat kapta meg. 1999-ben az Olasz Köztársaság Becsületrendjének lovagja kitüntetést kapta meg (Cavaliere dell’Ordine di Merito della Repubblica Italiana).

Zwack Péter első házasságából öt, második házasságából két gyermeke született. Két legfiatalabb gyermeke, Zwack Sándor és Zwack Izabella építik tovább a családi vállalatot.

Olvasóink írták

 • 8. Veszettzsiráf 2012. augusztus 07. 09:05
  „Az a kis gömbölyű üveg na az igen, hogy is kezdődik a cimkéje ? Víz, finomszesz ? No abbólse...”
 • 7. szabo1936 2012. augusztus 06. 23:53
  „6.naga
  Elemer Amerikab jart elemi iskolaban te azt nem tudtad?
  "Helyesiras egyes,osztalyismetles,leulhetsz fiam"
  Ugy nez ki ha valaki most leulhet az te vagy fiam!”
 • 6. nága 2012. augusztus 06. 21:22
  „Elemér-nek: Helyesírás egyes, osztályismétlés, leülhetsz fiam!”
 • 5. piroskaésabarkasz 2012. augusztus 06. 18:00
  „Részvétem˘!Dolgoztam a Cégnél.Kétszer céges vacsorán is beszélgettem Zwack Úrral,szimpatikus ember volt!!!”
 • 4. elemér 2012. augusztus 06. 13:19
  „Természetes és vigyázott magára, zsirosat nem evett. Minden este ivott egy pohárral valami gömböjü üvegböl.”
 • 3. Veszettzsiráf 2012. augusztus 06. 08:53
  „Elemér ? Hozzátok járt ebédelni ??

  R.I.P”
 • 2. elemér 2012. augusztus 06. 08:34
  „Nagyon jó fej volt, jó diplomata és tisztán látta a dolgokat. Nyugodjon békében. Nékem korához képest egészségesnek nézett ki. Frizije kicsit gyanus volt és lehet hogy zsidó származásu volt. Ian Smith hires angol utazós müsorában láttam interjun B.P.-n. Netflix-n megvan a müsor. Nagyobik fia Brigadir tábornok az USA-ban, nyugdijas lehet. Leirja angolul Bp. ostromát a háboruban. Ez 3 honappal Yalta elött történt és Sztalin siettete. Tudta ha leül a tárgyalóasztalhoz, akkor mondhassa nicsak ez már a miénk söt már Bécsbe vagyunk. Az USA álláspontja a komcsi terjeszkedés megakadájozása és nem a komunizmus megdöntése volt a hidegháboruban. Ezt mi 56-ban nemtudtuk, de ma már ezzel tisztába vagyunk. Izesitö Ian Smith remek jó müsorábol. Utazási müsora tuti és az interjuk viszik a babért. Ez pedig tökéletesen bemutassa a mai rendszert és a nagy magyarkodókat Orbánnal az élen.
  http://tinyurl.com/cdtclfb
  http://tinyurl.com/blup6xk”
 • 1. hehe08 2012. augusztus 05. 23:12
  „Részvétem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy siklóernyős Egerben

Lezuhant egy siklóernyős Egerben vasárnap az Eged-hegynél. A 32 éves budapesti férfi súlyos… Tovább olvasom