Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Elhunyt Komlós Juci színművész

Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Nemzeti Színház. Horváth Ádám rendező elmondása szerint Komlós Juci mindig felkészült, rendkívül pontos művész volt.
Mint a Szomszédok író-rendezője az MTI megkeresésére felidézte, a televíziós sorozatot megelőzően többek között a Mire megvénülünk című hatrészes Jókai-feldolgozásában dolgoztak együtt a színművésszel. "Nagy barátság volt" - fogalmazott.

Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban; Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi - szimbólumaivá váltak a teleregénynek.

"Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre" - emlékezett a sorozat alkotója. Horváth Ádám hozzátette: a színművész addigra már abbahagyta a szakmát, ezért a Szomszédok ilyen értelemben színészi "feltámadás" volt számára.
"Milyen volt vele együtt dolgozni? Tüneményes. Először is mindig felkészült volt, másodszor rendkívül pontos: kézzel kijegyzetelte a forgatókönyvből a saját szövegét, végszóval. Egy hangnyi nézeteltérés köztünk tizenhárom év alatt nem volt. Valami hihetetlen türelemmel, szelídséggel, komolysággal és szorgalommal csinálta a forgatásokat, és nagyon szerette" - szólt egykori munkatársáról és barátjáról Horváth Ádám.

A sorozat 1999-es befejezése után a rendező ritkábban, felesége, Csűrös Karola rendszeresen látogatta Komlós Jucit. "Én sem az érdeklődés hiánya miatt maradtam távol, hanem mert Jucika nem nagyon szerette, hogy látszik rajta a betegsége" - árulta el.

Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, színészdinasztia tagjaként, Szülei már a negyedik generációt képviselték a színészpályán: édesapja, Komlós Vilmos és testvére, a néhány évvel fiatalabb András szintén a családi hagyományt folytatta. Édesanyja és édesapja kezdetben hallani sem akart arról, hogy ő is színésznő legyen, 1935-ben mégis elvégezte Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját. (Lánya, Földessy Margit szintén a színi hivatást választotta).

Pályáját még abban az esztendőben a Király Színházban kezdte. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

Karrierje kezdetén szubrett- és naívaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett; játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Több filmben szerepelt, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben mindenki Lenke nénije lett.
Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

A "Királyi Színházban" kezdte pályáját és a magyar színjátszás egyik legtehetségesebb királynőjeként fejezte be életútját. Ő azon kevés színészek egyike, aki úgy tudta játszani a szerepét, mintha az a saját élete és nem pedig a szerepe lett volna. Mindannyiunk Lenke nénije volt.

Mély fájdalommal búcsúzunk a Nemzet nagy színésznőjétől, aki óriási űrt hagy maga után nemcsak a színpadon, de mindannyiunk hétköznapi életében is. Mert ő nem csak velünk együtt élte a hétköznapokat, de át is alakította azokat, és közben persze minket is. Hiányozni fog.

Őszinte részvétünket szeretnénk kinyilvánítani és osztozunk a család, a hozzátartozók, rokonok fájdalmában.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető MSZP

Kiadó: MSZP-Országos Központ

Olvasóink írták

 • 9. Ddorf 2011. április 07. 20:03
  „Nyugodjék békében Lenke néni.
  Nagyon sok szép órát tölthettünk Önnel.”
 • 8. kivagyokén 2011. április 07. 16:56
  „Egyszer sajnos mindenkinek eljön az idő.
  Szép kort ért meg, azt hiszem sok embernek nyújtott örömet a színészi teljesítményével.
  Nyugodjon békében”
 • 7. RUDI 2011. április 07. 15:14
  „Hát megint elment egy nagyszerű kiváló színésznő, Komlós Juci néni,sokunknak Lenkenéni ,ahogy a Szomszédokból már meg szokhattuk.A mindig mosolygós arc , a lelkesedés ami sokszor be töltötte életét.Őszinte részvétem a családnak.Nyugodjon békében,nagyon szertűk.”
 • 6. andrej 2011. április 07. 13:02
  „Mindörökké Lenke néni!
  Nyugodjon békében!”
 • 5. Muki81 2011. április 07. 12:39
  „Szegény Lenke néni, nyugodj békében.”
 • 4. dorica25 2011. április 07. 09:34
  „Részvétem a családnak,nyugodjon békében!”
 • 3. mais 2011. április 07. 07:01
  „Jó színésznő volt ... sajnálom,nyugodjék békében!”
 • 2. accelerator 2011. április 06. 21:15
  „Nyugodjék békében!”
 • 1. Aranymag 2011. április 06. 20:28
  „Szép kort élt meg. Nyugodjék békében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elakadt a lift egy sebesült rendőrrel a kórházban

Elakadt egy életveszélyesen megsebesült rendőrrel a lift szerdán a Borsod megyei kórházban, a… Tovább olvasom