Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt Bíró Lajos festőművész

Életének 83. évében elhunyt Bíró Lajos festőművész, Debrecen város díszpolgára, a Medgyessy Ferenc Képzőművész Kör tanára, a megye képzőművészeti és szellemi életének évtizedekig meghatározó személyisége - értesült az MTI Antal Istvántól, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztőjétől.
Bíró Lajos pályáját előbb a háború, majd az 1956-os forradalmat követő megtorlás törte ketté. A marosvásárhelyi Csaba Királyfi Gyorsfegyvernemi Hadapródiskola, a frontharcok és a hadifogság után a debreceni Református Gimnáziumban érettségizett, ahol Félegyházi László figyelt fel tehetségére. Fővárosi iskolai hányattatások és politikai okokból történő kizárás nyomán pedagógus őseit követve magyar-történelem és rajzszakos tanárként szerzett diplomát Egerben.

Már főiskolásként meghívták az egri rajztanszékre tanársegédnek. Itt Adler Miklós volt a mestere. Politikai szerepvállalása miatt 1956 után börtönbe került, ahol napjait - a lehetőségek szerint - tudatos képzőművészeti munkával töltötte. A börtön és a kényszerlakhely, családja meghurcolása után az állami oktatásban nem vehetett részt.

A hatvanas években induló művésztelep és köri mozgalom, mindenekelőtt a Medgyessy Ferenc képzőművész kör teljesítette ki pedagógia munkáját, tette országosan ismertté. Mint Antal István elmondta, Bíró Lajos a hatvanas évek végétől expresszívvé váló, szinte monokróm fojtottságú, drámai erejű festészete csupa izgalmas, nagyhatású remekmű, ezen munkáival messze az alföldi festészet konvenciói fölé emelkedik.

Portréfestészetével a korszakban egyedülálló gazdagságú ouvre-t épített. Kései csendéletei, északi tengeri tájképei megőrizték alkotókedvének erejét, hitelességét. Debrecen képzőművészeti életével, szellemtörténetével kapcsolatban tudományos értékű alapművek kerültek ki tolla alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Ágnes: 1800-1900 milliárd forint szabad fejlesztési forrás maradt

A 2013-ig rendelkezésre álló uniós fejlesztési forrásokból az előző kormányzat már több mint 8 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget lekötött. Tovább olvasom