Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Elhalasztják a Fidesz-nagygyűlést

A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését – jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László választmányi elnök csütörtökön. A Fidesz vezetői az illetékesektől átfogó információt kaptak arról, hogy rendzavarásra, illetve robbantásos merényletre utaló információk érkeztek.
„ A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége a békés, jó szándékú polgárok biztonsága érdekében, a kialakult helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a szeptember 23-ára meghirdetett nagygyűlést most szombaton nem tartja meg, hanem az önkormányzati választások utánra halasztja” – közölte Kövér László, aki nem jelölt meg pontos dátumot, hogy október 1. után melyik napon tartják meg a rendezvényt.
Mint mondta, szerdán arról kaptak tájékoztatást Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójától, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, konkrét információk vannak készülő robbantásos merényletekről.
Az NBH információja azt is tartalmazta, hogy bizonyos szélsőséges csoportok, szerveződések irányításába köztörvényes bűnözők kapcsolódtak be, köztük olyanok is, akik már nemegyszer rendbontást szerveztek és atrocitásokat idéztek elő a futballpályákon.
Ilyen körülmények között sem a szervező rendfenntartók békés szándéka, sem a rendvédelmi szervek erőfeszítése nem tudja garantálni egy rendezvény vagy megmozdulás békés lefolyását.
Kövér László szerint az állam, a kormány nem tudja, nem akarja az állampolgárok alkotmányban rögzített szabadságjogát, a gyülekezéshez való jog békés gyakorlásának feltételeit biztosítani. „A rendőrséget politikai parancsokra mozgatják, az államhatalmi szervek nem akarják, nem tudják, nem hajlandók vagy nem képesek ellátni törvényekben előírt feladatukat annak érdekében, hogy a magyar állampolgárok az alkotmányban biztosított alapvető szabadságjogaikat gyakorolhassák” – mondta a Fidesz választmányi elnöke. Hangsúlyozta: azért is döntöttek a nagygyűlés elhalasztása mellett, mert az október 1-jei választások nyugodt, békés, tiszta lebonyolítása a legfontosabb garanciája a demokrácia működőképessége helyreállításának.
A Fidesz az egyetlen lehetséges és helyes döntést hozta meg azzal, hogy nem tartja meg szeptember 23-i nagygyűlését – mondta Hiller István. A nagygyűlés elhalasztását az SZDSZ, az MDF és a KDNP is üdvözölte.
Tegnap is folyamatosan érkeztek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé, csütörtök este tízre mintegy 10 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, ahol nyugalomban zajlottak az események. Az elmúlt esti forgatókönyvhöz hasonlatosan este hét óra óta folyamatosan érkeznek a Kossuth térre azok az emberek, akik már ötödik napja tüntetnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya leváltása mellett. A rendőrség – akárcsak szerdán – most is nagy erőkkel vonult fel a kordonnal körbekerített Parlament elé. A több száz rendőrt este kilenc órára csapatszállító teherautókkal és buszokkal hozták a helyszínre. A város különböző részein civil ruhás rendőrök és szolgálati gépkocsik járőröznek, a forgalmasabb útkereszteződéseknél parkoló rendőrautókból figyelik az eseményeket a rendőrök. A tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében többek között azt mondta, hogy „kiszabadítják a politikai foglyokat”, „a kormány illegitim”. A szónok a rendőröket arra szólította fel, hogy tegyék le a fegyverüket és „álljanak át a forradalom oldalára”. A tömeg egységes éljenzései és füttyszavai között a már ismert „Gyurcsány, takarodj...”, „Elk...tad...”, „Hazaáruló” rigmusokat skandálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom