Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Elhalaszthatja az EB Bulgária és Románia uniós csatlakozását

A Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásának időpontjáról határozó döntés több hónappal való elhalasztását fontolgatja az Európai Bizottság. A belépésre várakozó országoknál a fő probléma a korrupció és szervezett bűnözés elterjedése.
A Financial Times című brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntés valószínűleg csak októberben születik meg. A menetrend szerint az Európai Bizottság május 16-án teszi közzé jelentését, amelyben megállapítja, hogy a két balkáni állam elég érett-e ahhoz, hogy csatlakozzon a huszonötökhöz 2007-ben.

Szófia és Bukarest ugyan aláírta már a csatlakozási okmányokat, ám a szerződésben szerepel egy kitétel, miszerint bármelyik ország - 2007-re tervezett - belépése egy évvel elhalasztható, ha a közösség úgy ítéli meg, hogy a jelentkező nem elég fölkészült.

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa nemrég elismerőleg szólt a Románia által elért haladásról, de "sokkal határozottabb" fellépést kért Bulgáriától a bűnözés ellen. Rehn a május 16-án esedékes jelentésben szeretett volna javaslatot tenni a két ország felvételi időpontjára az uniós vezetőknek, de magas rangú bizottsági illetékesek azt mondták a Financial Timesnak, hogy a végső döntés őszig, valószínűleg októberig halasztódhat.

A brit lap értesülése szerint José Manuel Barroso bizottsági elnök maga határozott a döntés öt hónapig terjedő késleltetéséről, megvizsgálandó, hogy Bulgária és Románia komolyan foglalkozik-e a korrupció és a szervezett bűnözés letörésével.

Barrosót elsősorban Bulgária aggasztja, ahol a rendőrségi és az igazságszolgáltatási reform sem vezetett eddig bűnözői csoportok vezetőinek és csaló politikusoknak a felelősségre vonásához.

Rehn és Barroso szerint Bulgáriában egyetlen sikeres büntetőeljárás sem indult annak a 173 bérgyilkosságnak az ügyében sem, amelyet a brüsszeli bizottság becslése alapján 1992 óta hajtottak végre az országban. A brit üzleti lap értesülése nem az első olyan információ Londonban, amely legalábbis a bolgár EU-csatlakozás halasztását valószínűsíti.

A múlt hónap végén a The Sunday Telegraph azt írta: az a két magas rangú német szakértő, akiket az EU-bizottság a bolgár rendőrségi és igazságszolgáltatási rendszer felmérésére kért fel, a korrupció és a szervezett bűnözés általuk tapasztalt mértéke miatt arra a következtetésre jutott, hogy Bulgária alkalmatlan az EU-tagságra. A felkért német szakértők egyike a vezető brit konzervatív lapnak egyenes utalást tett arra, hogy bolgár illetékesek titkos információkat adnak ki a helyi maffiának, mondván: ha Bulgária belép az EU-ba, az uniós intézményekkel folytatott kölcsönös együttműködés "meglehetősen nehéz ügy lesz", mivel fennáll a veszélye, hogy bizalmas értesülések szivárognak ki szervezett bűnözői csoportoknak.

A londoni lap szerint a két jelentéstevő várhatóan azt is közli a brüsszeli bizottsággal, hogy a bolgár csatlakozási felkészülés segítésére átutalt uniós segélyek máris a maffia zsebében kötnek ki. Nagy Krisztina, az Európai Bizottság bővítési ügyekben illetékes szóvivője kedden nem volt hajlandó érdemben kommentálni a román és a bolgár csatlakozás időpontjára vonatkozó javaslat elhalasztásáról szóló híreket. Független londoni elemző házak hivatalosan még bíznak a kijelölt időben történő bolgár EU-csatlakozásban.

A MoodyÍs Investors Service nemzetközi hitelminősítő - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként - éppen a múlt hónapban emelte befektetői szintre a szuverén bolgár adóskockázatra érvényes osztályzatait, indoklásában nem zárva ki, hogy Bulgária akár három éven belül az euróövezetnek is tagja lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom